Dopul gelatinos

Dopul gelatinos - formare, rol și eliminare

Dopul gelatinos este o formațiune mucoidă care se găsește la nivelul colului uterin. Acesta se formează la femeile însărcinate și are rolul de a proteja fătul de factori externi, precum agenti patogeni, resturi celulare. În afară de rolul de barieră, dopul are și un rol imun, prin prevenirea multiplicării bacteriene. 


Cum se formează dopul gelatinos?

Dopul gelatinos este produs de celulele secretorii de la nivelul canalului cervical. Principala componentă a dopului este reprezentată de glicoproteinele cu greutate moleculară mare, precum mucinele. Acestea împiedică trecerea agenților patogeni. De asemenea, mucinele mai au și alte roluri:

  • funcționează ca un ligand pentru factori de creștere, chemokine, citokine (aceste substanțe conferă protecție imunologică);
  • împiedică replicarea virală;
  • leagă moleculele de apă, oferind dopului flexibilitate, nu doar rezistență.

Celulele secretorii de la nivelul canalului cervical încep formarea acestui dop după nidarea (fixarea) embrionului în uter. În acest mod, dopul se formează doar când prezența sa este necesară.

Femeile care nu sunt însărcinate prezintă la nivelul cervixului uterin o formațiune mucoidă, diferita ca structură de dopul gelatinos. Această formațiune mucoidă devine laxă, în special pe parcursul ovulatiei, pentru a permite trecerea spermatozoizilor. 

Rolul dopului gelatinos

Dopul gelatinos are ca funcție principală protecția fătului de agentii patogeni care pot ajunge pe cale vaginală. Protecția este asigurată atât prin bariera încărcată electronegativ, constituită de glicoproteine, cât și prin celulele sistemului imun care se găsesc printre filamentele de mucină. Majoritatea celulelor sunt reprezentate de neutrofile, urmate de macrofage și celule dendritice. Neutrofilele de la acest nivel secretă peptide antimicrobiene, care au ca scop distrugerea membranei bacteriene. Alte substanțe antimicrobiene aflate la nivelul dopului sunt:

  • lizozimul;
  • defensina alfa și beta produse de neutrofile;
  • lactoferina;
  • proteinaze cu rol de distrugere a membranei bacteriene.

Dopul gelatinos prezintă în structura sa și anticorpi. Astfel, au fost evidențiate imunoglobuline de tip A, M și G. Se presupune că sunt secretate de către celulele cervicale de la nivelul uterului. Este important de menționat faptul că nivelul de imunoglobulină A crește direct proporțional cu vârsta gestațională. Acesta crește atât de mult, încât depășeste nivelul din sânge. 

Rolul dopului gelatinos

Cum arată dopul gelatinos?

Dopul gelatinos este o formațiune de consistență elastică și vâscoasă. În cele mai multe dintre cazuri  este transparent sau ușor albicios. La unele femei, poate dobândi un aspect rozaliu, roșu sau maro, atunci când este eliminat. Dopul gelatinos cântărește în jur de 10 grame și are un diametru de aproximativ 3 centimetri. În mod normal, acesta nu are un miros specific, iar prezența unui miros neplăcut poate indica existența unei infecții. 

Tehnicile imagistice din prezent permit vizualizarea dopului gelatinos. Prezența acestuia poate fi confirmată prin intermediul ecografiei transvaginale. Pentru a studia structura sa, se utilizează rezonanța magnetică nucleară. Astfel, s-a putut evidenția că dopul gelatinos este ca o rețea formată din filamente de mucină. 

Densitatea filamentelor asigură protecția antimicrobiană, împreună cu sarcina electrică negativă. Deoarece bacteriile au o membrană încărcată negativ, acestea sunt respinse de către structura pe bază de mucină a dopului gelatinos. 

Pierderea dopului gelatinos

În cele mai multe dintre situații, dopul gelatinos se elimină în apropierea debutului travaliului. În această perioadă, nivelul de estrogen se mărește, ceea ce determină relaxarea și dilatarea colului cervical, dar și pierderea consistenței dopului gelatinos. Ca urmare a acestor procese, unele vase de sânge pot fi lezate, ceea ce face ca dopul gelatinos să aibă o culoare rozacee sau roșiatică. 

Pierderea dopului gelatinos se realizează în mod normal între săptămânile 37-42 de sarcină. Acesta se poate elimina chiar și cu câteva săptămâni înainte de travaliu. În cazul în care este eliminat prea devreme, dopul gelatinos se reface. Refacerea este datorată celulelor secretorii care sunt active permanent. 

De cele mai multe ori, eliminarea dopului gelatinos nu este observată. Se poate pierde la duș, în timpul urinării sau al defecației. Uneori, se poate confunda cu o secreție vaginală mai abundentă.

Ce este de făcut după pierderea dopului gelatinos?

Pierderea dopului gelatinos poate fi un semnal de instalare precoce a travaliului. Cu toate acestea, unele femei pot intra în travaliu la câteva zile sau chiar săptămâni după acest eveniment. Apariția contracțiilor reprezintă cu adevărat începutul travaliului.

Se poate întâmpla ca eliminarea dopului gelatinos să fie însoțită de hemoragie. În această situație, este recomandat a se contacta medicul. 

În cazul în care dopul gelatinos este eliminat fără apariția altor complicații, este indicat a se evita contactul sexual, precum și contactul cu apa din mare sau piscină și băile în cadă. Aceste recomandări, precum și respectarea regulilor de igienă personală pot preveni infecțiile. 

Semne care indica travaliul

Ce indică apariția unei nașteri precoce?

O naștere înainte de termen nu este neapărat indicată de eliminarea dopului gelatinos. Cercetătorii au evidențiat la nivelul dopului o serie de biomarkeri care pot indica riscul unei nașteri premature:

  • interleukina 6 (IL-6);
  • interleukina 8 (IL-8);
  • metaloproteinaze matriceale;
  • forma izomeră intens fosforilată a proteinei 1 de legare a factorului de creștere asemănător insulinei.

Semne care indică travaliul 

Travaliul debutează de cele mai multe ori cu ruperea membranelor amniotice (pierderea lichidului amniotic, „ruperea apei”) sau apariția contracțiilor. Inițial, contracțiile sunt de intensitate redusă și la intervale de timp destul de mari. Ulterior, acestea devin mai intense și mai dese. 

Apariția contractiilor dese si dureroase poate anunța nașterea iminentă a fătului. De aceea, este indicat a se contacta medicul și a merge la maternitate în cel mai scurt timp. 



Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Radu Botezatu
Medic primar obstetrică-ginecologie 
Asistent universitar
Doctor în științe medicale

Dr. Radu Botezatu

Data publicării: 07-01-2022
Data modificării: 09-05-2023