Morfologia fetală trimestrul I

Dacă recent ai aflat că ești însărcinată și ai fost deja la un consult la medicul de familie și la medicul ginecolog, ți-au fost recomandate un set de analize la început de sarcină. Printre acestea, cea mai importantă este morfologia fetală trimestrul I. 

Descoperă, în cele ce urmează, ce presupune aceasta, când este indicat să o faci și cum să te pregătești pentru ea. Mergi periodic la medic și ai grijă de sănătatea ta și a bebelușului tău.

  • Ce este o morfologie fetală trimestrul 1?
  • De ce este importantă morfologia fetală trimestrul 1?
  • Morfologia fetală trimestrul 1 este aceeași cu ecografia Doppler (ecografia D)?
  • Ce poți afla din morfologia din primul trimestru de sarcină?
  • Preț morfologie fetală trimestrul 1
  • La câte săptămâni se vede sarcina la ecograf abdominal?
  • Pregătirea pentru morfologia fetală trimestrul 1
  • Cum decurge morfologia fetală trimestrul I?
  • Anomalii comune detectate în morfologia fetală trimestrul 1
  • Câte săptămâni are trimestrul de sarcină?
  • Cum să menții o sănătate optimă a fătului în trimestrul 1?

Ce este o morfologie fetală trimestrul 1?

Morfologia fetală din trimestrul 1, cunoscută și sub denumirea de ecografie de morfologie fetală sau screeningul de prim trimestru, este o ecografie efectuată în perioada de sarcină din săptămânile 11-14. Aceasta are scopul de a evalua dezvoltarea și sănătatea fătului, precum și de a depista eventuale anomalii structurale sau genetice.

Morfologia fetală de trimestru I este prima evaluare detaliată a fătului, chiar dacă este încă într-un stadiu incipient de dezvoltare. În sarcină, ecografia este o metodă non-invazivă, ce nu produce reacții adverse și este sigură atât pentru organismul matern, cât și pentru fătul aflat în dezvoltare.

De ce este importantă morfologia fetală trimestrul 1?

În cadrul unei ecografii, vei avea ocazia să vezi primele imagini cu bebelușul în burtica ta, ceea ce cu siguranță îți va da emoții și, poate fără să-ți dai seama, va întări conexiunea dintre voi. Mai mult, prezența tatălui la această ecografie morfologică va aduce beneficii și în cuplu, dar contribuie și la consolidarea relației dintre fătul din burtică și viitorul tătic. Recomandă-i partenerului să te însoțească și astfel veți descoperi împreună primele emoții în rolul de părinți.

Ecografia confirmă prezența, poziția și viabilitatea sarcinii, dar și numărul de bebeluși din burtică. De asemenea, ți se va spune mai precis vârsta fătului și data probabila a nașterii acestuia.

Medicul specialist îți comunică și posibilitatea existentei la făt a unor boli grave (anomalii cromozomiale, precum Sindrom Down sau Edwards sau chiar malformații, unele incompatibile cu viața). Această ecografie îți permite să iei cele mai bune decizii pentru tine și să te pregătești pentru orice provocare cu care te-ai putea confrunta. 

Morfologia fetală trimestrul 1 este aceeași cu ecografia Doppler (ecografia D)? 

Morfologia fetală din trimestrul 1 și ecografia Doppler (ecografia D) nu sunt aceleași, deși ambele sunt metode de imagistică utilizate în timpul sarcinii și pot fi efectuate în cadrul aceleiași sesiuni ecografice, pentru o evaluare mai cuprinzătoare a fătului și a sarcinii.

În timp ce morfologia fetală trimestrul I este utilizată pentru confirmarea vârstei gestaționale și dezvoltarea fătului din punct de vedere anatomic, ecografia Doppler evaluează fluxului sanguin în vasele de sânge ale fătului, de la nivelul placentei și al uterului. 

Ambele proceduri utilizează ultrasunete pentru obținerea informațiilor despre circulația sângelui. Este important de precizat că ecografia Doppler poate fi efectuată în orice perioadă a sarcinii, nu doar în primul trimestru.

Ce poți afla din morfologia din primul trimestru de sarcină?

morfologie primul trimestru

Între săptămânile 11 și 14 de sarcină, atunci când se recomandă să fie făcută morfologia de trimestru I, fătul are deja dezvoltate organele vitale, iar evaluarea lor îți poate da informații importante despre starea lui de sănătate. 

Alte aspecte importante ce pot fi aflate prin intermediul efectuării ecografiei în primul trimestru de sarcină sunt:
  • evaluarea anatomiei fetale (dezvoltarea capului, a membrelor, a organelor, a coloanei vertebrale);
  • translucența nucală (dimensiunea spațiului aflat în zona posterioară a gâtului fătului, o valoare crescută poate indica un risc mare pentru sindromul Edwards sau Down);
  • evaluarea osului nazal (lipsa vizualizării indică un risc mare pentru sindromul Down);
  • poziția și structura placentei;
  • volumul lichidului amniotic.

Morfologia de trimestru I este asociată și cu efectuarea unui dublu test, care constă într-o analiză de sânge care indică nivelul a doi hormoni specifici în sarcină:
  • proteina plasmatică (PAPP-A);
  • gonadotropină umană corionică (HCG). 

Astfel, folosind valorile obținute în urma analizelor de sânge, împreună cu rezultatele examinării ecografice morfologice, precum și cu alți indicatori ai mamei (vârsta, înălțimea, greutatea, valoarea tensiunii arteriale, fumat, diabet etc.), medicul specialist poate calcula riscul tău de a avea un copil cu anomalii cromozomiale. Pe lângă aceste informații, la screeningul de trimestru I se poate calcula riscul ca gravida să aibă probleme medicale în timpul sarcinii.

Preț morfologie fetală trimestrul 1

Prețul morfologiei fetale pentru trimestrul 1 poate varia în funcție de mai multe aspecte, precum:
  • expertiza medicului;
  • echipamentul utilizat.

La Nativia poți beneficia de următoarele prețuri:

Serviciu
Preț
Ecografie morfologie fetală trim I 3D/4D
770 RON
Supliment sarcină gemelară
220 RON
Ecografie morfologie fetală trim I second opinion
1000 RON
Pentru a afla costurile și altor servicii oferite de echipa Nativia, consultă lista de preturi.

La câte săptămâni se vede sarcina la ecograf abdominal?

În cele mai multe dintre situații, sarcina poate fi vizibilă începând cu săptămâna 6. Cu toate acestea, sacul vitelin poate fi observat încă din săptămâna 5 de sarcină. Pentru vizualizarea sarcinii se folosește ecografia transvaginală. Ulterior, când sarcina avansează, se poate folosi și ecografia transabdominală. 

Este important de menționat că la vizualizarea unei sarcini timpurii, echipamentul utilizat este crucial. Folosirea unui echipament modern, ce are o rezoluție înaltă, este esențială pentru obținerea unei vizualizări cât mai optime a fătului. De asemenea, experiența medicului este esențială. 

Pregătirea pentru morfologia fetală trimestrul 1

Morfologia de trimestru 1 nu are nevoie de pregătiri speciale, ci de o dispoziție bună din partea ta și o ținută lejeră. Aceasta poate dura între 30 și 45 de minute și este important să fie realizată pe un dispozitiv calitativ și performant, împreună cu un medic cu specializare în examinări morfologice fetale. 

De aceea, este foarte important să alegi o echipă medicală bine instruită. La Nativia, vei descoperi medici cu experiență, dar și aparate noi, de ultimă generație, pentru ca tu să beneficiezi de cele mai bune condiții pentru monitorizarea sarcinii tale. Află cum Morfologia fetala îți poate oferi momente de conexiune cu bebelușul tău în trimestrele 1, 2 și 3!

Comunică deschis cu medicul înainte de începerea acestei investigații. Unii medici recomandă viitoarelor mămici să urineze înainte de realizarea ecografiei. Explicația este reprezentată de faptul că o vezică urinară plină cu lichid poate obstrucționa evaluarea corespunzătoare a fătului.

Cum decurge morfologia fetală trimestrul I?

Durata acestei proceduri poate fi de 30-45 de minute. În timpul procedurii, ești rugată să te așezi pe masa de examinare, în poziție (pe spate). Ulterior, zona abdomenului este expusă, pentru efectuarea procedurii. 

Medicul aplică gel pe pielea abdomenului, cu scopul de a facilita vizualizarea fătului. Pe parcursul ecografiei, sonda este poziționată în diferite zone, pentru a putea estima dimensiunile fătului, bătăile inimii, structura anatomică, dar și alte caracteristici utile pentru determinarea stării de sănătate a fătului și a riscului de a dezvolta diferite boli genetice.

morfologie fetala

Anomalii comune detectate în morfologia fetală trimestrul 1

Morfologia fetală trimestrul I contribuie la determinarea riscului de boli genetice. Cele mai comune afecțiuni ce pot fi identificate prin intermediul acestei analize sunt:
  • sindromul Down (trisomia 21);
  • sindromul Patau (trisomia 13);
  • sindromul Edwards (trisomia 18).

Trisomia 18 este una dintre afecțiunile genetice care afectează semnificativ calitatea vieții. Află de ce apare și în ce constă din articolul Trisomia 18: ce este si cum se manifesta.

Alte anomalii ce pot fi detectate în cadrul acestei investigații pot fi:
  • spina bifida (defect de închidere a tubului neural);
  • anencefalie (dezvoltare incompletă a encefalului și a craniului);
  • anomalii cardiace congenitale;
  • gastroschizis (defect al peretelui abdominal care determină proeminența organelor abdominale);
  • omfalocel (organele abdominale sunt în afara abdomenului);

Câte săptămâni are trimestrul de sarcină?

Perioada de sarcină este împărțită în 3 trimestre, fiecare având 13 săptămâni în medie. Cele 3 trimestre se derulează astfel:
  • trimestrul I - săptămânile 1-13 de sarcină;
  • trimestrul II - săptămânile 14-27 de sarcină;
  • trimestrul III - săptămânile 28-40 de sarcină.

Sarcina este o perioadă frumoasă, dar este însoțită de numeroase provocări, mai ales dacă ești la început. De aceea, specialiștii Nativia au creat un articol special pentru tine, pentru a ști cele mai importante aspecte ale primului trimestru de sarcină. Citește articolul Tot ce trebuie sa stii in Primul Trimestru de Sarcina și află mai multe.

Este important de menționat că sarcina se poate încheia mai devreme sau mai târziu cu 2 săptămâni decât intervalul mediu stabilit. Acest aspect este perfect normal și fiecare femeie prezintă o durată diferită a sarcinii. De asemenea, în cazul unei sarcini gemelare (cu gemeni), durata acesteia este mai scurtă de 40 de săptămâni. 

Cum să menții o sănătate optimă a fătului în trimestrul 1?

Menținerea unei sănătăți optime a fătului în primul trimestru este esențială pentru dezvoltarea sa sănătoasă pe tot parcursul sarcinii. Este important să consulți periodic medicul și să afli care sunt cele mai potrivite sfaturi pentru tine.

Printre măsurile pe care le poți adopta se află:
  • suplimentarea dietei cu vitamine prenatale (acid folic, vitamina D și altele recomandate de medic);
  • adoptarea unei diete bogată în nutrienți;
  • hidratarea optimă;
  • renunțarea la alcool;
  • evitarea consumului de cafea sau limitarea acestuia;
  • efectuarea exercițiilor fizice de intensitate moderată (plimbări, înot, yoga prenatală);
  • reducerea activităților stresante;
  • evitarea expunerii la substanțe toxice (vopsea, pesticide, produse de curățare). 

Vitaminele prenatale sunt extrem de importante pentru dezvoltarea normală a sarcinii. Pentru a afla mai multe informații, citește articolul Vitaminele prenatale: de ce sunt importante.

Primele imagini 2D sau 3D cu bebelușul tău vor deveni și primele amintiri cu acesta, iar ele pot fi transferate pe un CD sau stick și păstrate. Astfel, prin intermediul ecografiei din trimestrul I vei face pentru prima oară cunoștință cu cel mic și vei crea amintiri memorabile. În plus, ecografia este foarte importantă atât pentru sănătatea mamei, cât şi pentru sănătatea bebeluşului din burtică. În funcție de rezultatele obținute la morfologia fetală trimestrul I, medicul îți propune un plan de urmărire, special gândit pentru sarcina ta.

Sursa foto: Nativia, Shutterstock

Bibliografie:
  • Colosi E, Musone R, Filardi G, Fabbo A. First trimester fetal anatomy study and identification of major anomalies using 10 standardized scans. J Prenat Med. 2015 Jul-Dec;9(3-4):24-8. doi: 10.11138/jpm/2015.9.3.024. PMID: 27358694; PMCID: PMC4909108;
  • hkog-info.com, https://hkog-info.com/first-trimester-fetal-morphology-scan/, accesat la data 23.06.2024;
  • www.hksh-hospital.com, https://www.hksh-hospital.com/dwh/en/obstetrics-and-gynaecology-centre/our-services/early-fetal-morphology-scan.php, accesat la data 23.06.2024.


Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Luiza Guzgă
Medic specialist obstetrică-ginecologie

Dr. Luiza Guzgă

Data publicării: 07-07-2020
Data modificării: 10-07-2024