i.php?p=Perioada fertila-header.jpg

Perioada fertilă


Ce este perioada fertilă?

Fertilitatea se referă la capacitatea unei persoane de a avea copii. Femeile devin fertile pe parcursul mai multor zile fertile din ciclul menstrual, cunoscute sub numele de fereastra fertilă. Fertilitatea masculină nu se schimbă la fel ca fertilitatea feminină, dar scade pe parcursul vieții unui bărbat și este strâns legată de numărul de spermatozoizi.


Date generale despre ovulație

Fereastra fertilă este ziua în care are loc ovulația, adică un ovul este eliberat din ovar cu aproximativ cinci zile înainte. Probabilitatea de a concepe este crescută dacă contactul sexual a avut loc în zilele anterioare ovulației și inclusiv în ziua ovulației. Ovulul călătorește de-a lungul uneia dintre cele două trompe uterine care conectează ovarele la uter, iar spermatozoizii îl pot fertiliza pe drumul către uter, dacă un contact sexual a avut loc. Dacă fertilizarea nu are loc în 24 de ore (durata de viață a ovulului) de la ieșirea ovarului din ovar, ovulul se dizolvă. Spermatozoizii pot trăi aproximativ 3 până la 5 zile, astfel încât dacă este cunoscută perioda ovulației, poate fi de ajutor pentru parteneri să-și calculeze perioada cea mai fertilă. 

Se consideră că cele mai fertile zile sunt trei zile anterior ovulației și inclusiv ziua ovulației. La 12-24 de ore după ovulatie, o femeie nu mai poate concepe în timpul respectivului ciclu menstrual, deoarece oul nu mai este în trompa uterină.


De ce este importantă?

Cunoscând perioada ovulației, ajută cuplurile să stabilească momentului potrivit pentru a avea contact sexual în vederea reproducerii, îmbunătățind șansele de a rămâne însărcinată. 


Care sunt simptomele?

Printre simptomele care pot apărea menționăm:

  • modificarea temperaturii bazale, aceasta scade ușor, apoi crește din nou. Perioada cea mai fertilă este cu 3 zile înainte de creșterea temperaturii;
  • modificarea mucusului cervical, acesta devine mai clar, mai subțire cu consistență alunecoasă. 

De asemenea, mai pot apărea:

  • sâni ușor angorjați și dureroși;
  • crampe abdominale;
  • creșterea libidoului.

Dar aceste simptome nu inseamna întotdeauna ca ovulați.

Simptomele ovulatiei


Ce metode de calcul există?

Se poate folosi metoda calendarului, prin monitorizarea ciclurilor menstruale.

Un ciclu este calculat din prima zi a unei menstruații până la prima zi a următoarei menstruații. Perioada ciclului menstrual este variabilă, unele femei au cicluri mai scurte, altele au cicluri mai lungi, iar momentul ovulației depinde de durata ciclului. Dacă durata ciclului menstrual este în medie de 28 zile, ovulația este în jurul zilei 14 și cea mai fertilă perioadă este între zilele 11 și 14. Dar dacă ciclul menstrual este de 24 de zile, ovulația are loc în jurul zilei 10 și fereastra fertilă este între zilele 7 și 10. În cazul unui ciclu mai lung, de 35 zile, zilele 18 și 21 sunt cele mai fertile. 

Identificarea modificărilor mucusului cervical poate fi un indiciu timpuriu și util că se apropie ovulația.

Testele de ovulație pot orienta când este perioada fertilă. Ele testează nivelul hormonului luteinizant (LH) din urină, care crește în 24 până la 36 de ore înainte de ovulație. Când nivelurile de LH sunt cele mai ridicate înseamnă că este perioada fertilă.

Dacă monitorizarea ovulației pare prea complicată, o alternativă este să aveți contact sexual la fiecare două - trei zile. 


Nu ezita să te programezi pe tine sau pe cineva drag, la un consult de specialitate, accesând acest link.




Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Ruxandra Cigăran
Medic primar obstetrică-ginecologie

Dr. Ruxandra Cigăran

Data publicării: 30-09-2021
Data modificării: 09-05-2023