Biopsie mamara eco-ghidata Tru-Cut

Biopsia mamară sau biopsia sânului este investigația care se face în cazul unei leziuni mamare suspecte sau incerte, cu scopul de a afla natura leziunii, pentru a stabili un diagnostic cert. În Clinica Nativia folosim cea mai sigură metodă pentru tine și anume biopsia mamară Tru-Cut sub ghidaj ecografic.

Solicită programare

Biopsia sânului oferă un diagnostic cert

Biopsia mamară este o metodă rapidă, fără riscuri mari, nu lasă cicatrici și are un avantaj foarte important: descoperă cu certitudine natura benignă sau malignă a unui nodul, fapt care duce la evitarea unei intervenții chirurgicale mamare, în cazul unui diagnostic de natură benignă.

Cum se efectuează procedura pentru biopsia mamară eco-ghidată?

În cadrul acestei proceduri, medicul va extrage câteva fragmente de la nivelul nodulului mamar, sub ghidaj ecografic, pentru a fi sigur că fragmentele recoltate sunt chiar din leziune. 

Biopsia nu necesită internare sau anestezie generală. Este important să anunți doctorul din timp de orice patologie asociată sau dacă ești în tratament cu anticoagulante sau aspirină, pentru a opri consumul acestora înainte de biopsie. 

Procedura începe cu o ecografie mamară, care va identifica leziunea și va ghida abordul biopsiei. 

După asepsia locală, ți se va face o injecție cu anestezic local iar apoi cu ajutorul acului se prelevează câteva fragmente din nodul. Acul folosit este special pentru biopsii cu un sistem de tăiere în vârf și nu există riscul diseminării în cazul în care leziunea este canceroasă. Incizia este foarte mică și nu se folosesc fire de sutură. După ce fragmentele necesare sunt extrase, pielea va fi acoperită cu un pansament. Fragmentele sunt apoi transportate la serviciul de anatomopatologie. 

În primele două zile după biopsie este recomandat să reduci eforturile fizice. Este posibil ca la locul puncției să apară un mic hematom, dar acesta se resoarbe după câteva zile. După ce efectul anesteziei trece, este posibil să simți durere, dar aceasta se reduce cu un antiinflamator sau gheață aplicată local. Infecția este o complicație foarte rară și se tratează prin antibiotice; la orice fel de modificare a sânului în orele care urmează biopsiei, este recomandabil să contactezi medicul.