Expunerea la soare în sarcină: sfaturi și pericole


Ai așteptat un an întreg ocazia de a te relaxa pe plajă, îmbătată de mirosul mării și legănată de valuri, iar acum te întrebi cât de sigur este să faci toate aceste lucruri, dacă urmează să devii mămică. Este o situație destul de frustrantă, pe care o poți clarifica, însă, dacă te informezi corect în legătură cu expunerea la soare și cu impactul pe care aceasta îl poate avea asupra organismului.

Expunerea la soare în sarcină: ce e bine să știi

Expunerea la soare în sarcină se supune acelorași reguli precum expunerea la soare a oricărei persoane. Din păcate, riscurile pe care le presupune statul la soare în sarcină sunt mai mari și mai numeroase decât cele cunoscute deja de majoritatea populației.

Soarele emite o cantitate variabilă de radiații ultraviolete. Bronzul, altădată considerat un semn de sănătate, este mecanismul natural de apărare a organismului față de acțiunea nocivă a acestor radiații ultraviolete. Comunitatea științifică este de acord, în unanimitate, că expunerea prelungită la soare se asociază unei creșteri semnificative a riscului de apariție a melanomului malign, cea mai agresivă formă de cancer de piele.

Din păcate, gravidele sunt chiar mai sensibile față de radiațiile ultraviolete. Datorită noului echilibru hormonal, caracteristic perioadei de sarcină, se produce o creștere a sintezei de hormon de stimulare a melanocitelor. Este motivul pentru care, la majoritatea gravidelor, își fac simțită prezența petele pigmentare sau bine-cunoscuta linea nigra de pe abdomen. Expunerea la soare în sarcină și plaja în sarcină nu fac decât să intensifice și mai mult activitatea melanocitelor și să accentueze melasma - normală în sarcină, dar nu neapărat plăcută din punct de vedere estetic.

Primul simptom care te duce cu gândul la o sarcină este absența menstruației, dar, în cazul femeilor cu ciclu neregulat, acesta nu este un indiciu foarte fiabil. Descopera mai multe despre simptomele sarcinii, astfel încât să intuiești cât mai repede vestea cea bună și să programezi cât mai devreme prima vizită în cabinetul medicului specialist în Obstetrică. 

Acest lucru nu înseamnă că ar trebui să uiți de vacanța la mare în anul în care ești gravidă. Gravidele au voie la mare și la piscină, deci poți merge însărcinată la mare, cu mențiunea că este recomandat să te protejezi cât mai eficient împotriva razelor soarelui.

Recomandări pentru gravidele care se expun razelor soarelui

Expunerea la soare este benefică inclusiv în sarcină, cu condiția să fie respectate unele reguli legate de perioada în care se efectuează aceasta.

Poți merge la plajă dacă ești gravidă, să beneficiezi de aerosoli și să te expui cu măsură soarelui, pentru a spori sinteza de vitamina D. Există chiar studii care demonstrează că un aport adecvat de vitamina D în primul trimestru de sarcină se asociază cu o reducere a riscului de naștere prematură.

Expunerea la soare în sarcină trebuie realizată dimineața cât mai devreme, preferabil înainte de ora 9, și după-amiaza, după ora 17. Întotdeauna trebuie să ții cont de faptul că și la umbră, radiațiile UV reflectate de către apă, nisip și alte suprafețe, pot ajunge pe pielea ta, așadar aplică fără emoții cremă SPF în sarcină. Optează pentru o cremă cu SPF 50 și cu filtru mineral de protecție - produsele dermatocosmetice destinate bebelușilor sunt o alegere perfectă pentru tine, în această perioadă.

Stai la umbră la orele prânzului - între 11 și 17 este de preferat să alegi umbra deasă a copacilor, umbra oferită de umbrelele sau pavilioanele confecționate din materiale cu protecție UV sau să stai la interior. Ultima opțiune este, adesea, cea mai potrivită, deoarece te protejează și împotriva căldurii excesive.

Care sunt orele recomandate pentru expunerea la soare

Orele recomandate pentru expunerea la soare în sarcină sunt asemănătoare orelor pe care le va putea petrece bebe afară în prima lui vară: dimineața, înainte de ora 9, și seara, după ora 17 sau chiar 18. Un lucru foarte important de clarificat este că, deși nu le este interzis gravidelor să meargă la mare, expunerea directă la soare nu este imperios necesară. Un aport adecvat de vitamina D poate fi asigurat prin intermediul suplimentelor alimentare, într-un mod mai sigur decât prin expunerea la UV.

Statul la soare în sarcină - când și de ce este periculos

Statul în soare poate fi periculos pentru oricine, atât timp cât nu este realizat respectându-se regulile de bază de protecție împotriva radiațiilor UV, dar femeile însărcinate se expun unor riscuri suplimentare.

De pildă, radiațiile UV par să degradeze acidul folic, atât de important în primul trimestru de sarcină pentru dezvoltarea normală a viitorului bebeluș. Prin urmare, expunerea la soare trebuie realizată cu maximum de prudență în această perioadă. 

Afla totul despre acidul folic in sarcina și despre rolul esențial pe care îl joacă acesta în dezvoltarea viitorul bebeluș și în prevenirea apariției defectelor de tub neural, în timpul primelor săptămâni de viață intrauterină. 

Expunerea la soare în sarcină se poate asocia cu o creștere a temperaturii corpului gravidei. Aceasta determină, într-un mod cât se poate de evident, și o creștere a temperaturii corporale a bebelușului, ceea ce nu este de dorit.

Statul la soare se asociază, în plus, unui risc crescut de deshidratare, extrem de periculoasă la gravide, deoarece poate determina apariția contracțiilor și a travaliului prematur. Prin urmare, comunitatea medicală este de acord că, deși femeile însărcinate ar trebui să se bucure de beneficiile mării sau ale mersului la piscină, ele ar trebui să evite cât mai mult expunerea directă la razele soarelui.

Sarcina si arsurile solare

Arsurile solare sunt un eveniment pe care ar trebui să îl previi energic, indiferent dacă ești sau nu însărcinată. Gravidele sunt mai sensibile la acțiunea radiațiilor ultraviolete, iar arsurile solare reprezintă un factor de risc pe care nu vrei să ți-l asumi. În cazul arsurilor solare profunde, există chiar un risc de suprainfecție bacteriană, căci se știe că sistemul imunitar al gravidei nu funcționează la valorile maxime.

Un alt risc pe care îl implică arsurile solare este cel legat de insolație și deshidratare. Ambele sunt stări periculoase pentru evoluția sarcinii și pentru sănătatea viitorului bebeluș; prin urmare, nu uita să incluzi crema cu SPF în bagaj și să o folosești așa cum ți-a indicat medicul dermatolog!

Cum poți trata arsurile solare în sarcină

Tratamentul arsurilor solare în sarcină ar trebui efectuat sub îndrumarea medicului obstetrician. Presupunând că arsurile solare nu sunt însoțite de simptome de insolație, folosirea apei termale și a unor produse speciale de calmare a pielii după expunerea la soare este obligatorie.

Oferta de produse din această categorie este generoasă, dar nu toate sunt potrivite pe perioada sarcinii. Citește cu atenție prospectele, discută cu farmacista și cere-i părerea medicului tău, pentru a primi cele mai bune sfaturi.

Contacteaza echipa medicala Nativia și lasă-te ghidată în aventura vieții de mămică, de către echipa de medici de la Nativia, aflată sub îndrumarea prof. dr. Gheorghe Peltecu, medic cunoscut în chirurgie ginecologică. Toți medicii din clinica Nativia sunt experți în obstetrică și ginecologie, cu numeroase stagii de pregătire în spitale de prestigiu din Europa, iar crezul Nativia este să le ofere tuturor femeilor servicii la 360º.


Sarcina și deshidratarea

Un alt risc important al sezonului cald, în general, și al expunerii la soare, în perioada sarcinii, este cel de deshidratare. În primul rând, trebuie să știi că necesarul de apă al unei gravide este mai mare decât cel al unei alte persoane adulte. În al doilea rând, e important de remarcat că deshidratarea are un impact nefavorabil mai puternic asupra unei femei însărcinate, destabilizarea echilibrului hidroelectrolitic având ca efect apariția contracțiilor și creșterea riscului de naștere prematură. 

Iata cum recunosti primele semne de travaliu.

În unele situații, deshidratarea se poate asocia și altor riscuri, cum ar fi cel de tromboză venoasă profundă, ca urmare a reducerii fluidității sângelui.


Solarul în timpul sarcinii

Multe femei se întreabă dacă solarul în timpul sarcinii este mai sigur decât expunerea la soare. Răspunsul specialiștilor este ferm: nu. Solarul este contraindicat oricui, cu atât mai mult în perioada sarcinii. Mai mult decât atât, unele voci din rândul specialiștilor susțin că, dacă este important pentru tine să te bronzezi, cea mai sigură soluție este reprezentată de cremele autobronzante, cel puțin în perioada sarcinii.

Alte atenționări pentru perioada verii dacă ești însărcinată

Expunerea la soare în sarcina nu este singura activitate potențial riscantă pentru gravide. Există și alte aspecte cărora ar trebui să le acorzi atenție, de pildă:

  • Deshidratarea este un pericol real în anotimpul cald, mai ales pentru persoanele active;

  • Razele solare pot accentua melasma, iar multe dintre petele pigmentare apărute pe față persistă și după naștere;

  • Perioada de valabilitate a alimentelor poate fi redusă, pe timp de vară;

  • În anotimpul cald, riscul toxiinfecțiilor alimentare crește;

  • Respectarea măsurilor elementare de igienă este importantă pe toată perioada sarcinii, dar devine esențială vara;

  • Supraîncălzirea organismului reprezintă un risc real pentru orice gravidă.

Consultă-te cu medicul care îți monitorizează sarcina, în legătură cu regulile pe care ar trebui să le respecți, astfel încât sarcina să aibă o evoluție optimă, iar bebe să vină pe lume sănătos. Nu ezita să îi adresezi orice întrebare ai avea și contează pe experiența sa!

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:



Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Nicoleta Gana
Medic specialist obstetrică–ginecologie

Dr. Nicoleta Gana

Data publicării: 26-07-2023
Data modificării: 26-07-2023