Mamografie

Ce reprezintă mamografia

Mamografia reprezintă o radiografie a sânilor, folosita pentru a descoperi semnele incipiente de cancer mamar.

Cum se realizează mamografia

Mamografiile se realizează folosind raze X. Pentru obținerea unei mamografii, pacienta se așază în față mamografului, în timp ce tehnicianul îi așa pe rând sănii pe aparat. Pentru a scade doză de iradiere și pentru a crește calitatea imaginii, sânul este comprimat câteva secunde, timp în care se realizează 2 incidente mamografice pentru fiecare san (4 în total).

Cui i se recomandă mamografia

  • Pacientelor fără simptome începând cu vârsta de 40 de ani

  • Pacientelor cu simptome (de ex. noduli, retracții mamelonare sau cutanate, scurgeri) începând cu vârstă de 40 de ani, dar și la vârste mai tinere dacă medicul consideră necesar

  • Pacientelor mai tinere de 40 de ani dar cu risc crescut de a face cancer mamar, în funcție de recomandarea medicului

Tipuri de mamografie

  • Clasică

  • Digitală

  • Digitală cu tomosinteză

Mamografia clasică

Mamografia clasică este un tip de mamografie care folosește ca metodă de stocare și interpretare filmul radiologic. Din cauza erorilor de manipulare a filmelor radiologice, poate duce la rezultate inexacte. În același timp, este o metodă care folosește o doză de radiații mai crescută comparativ cu mamografia digitală.

Mamografia digitală

Mamografia digitală este un tip de mamografie mai nou, cu stocare digitală. Acestea au o imagine mai clară și mai multe posibilități de procesare comparativ cu mamografia clasică, ceea ce duce la o acuratețe a diagnosticului mai ridicată. Folosește o doză mai redusă de radiații și poate fi folosită în siguranță la pacientele cu implanturi mamare.

Mamografia digitală cu tomosinteză

Mamografia digitală cu tomosinteza reprezintă cea mai nouă și avansată metodă de detecție a cancerului mamar. Ca principiu realizează mamografii succesive din diferite unghiuri, cu o doză de iradiere comparabilă cu cea digitală, cu o detecție net superioară, mai ales la pacientele cu sânul dens (țesut glandular mult). În clinică noastră, folosim exclusiv mamografie digitală cu tomosinteza pentru cele mai bune rezultate.

Cum te pregătești pentru mamografie

Mamografia se poate realiza în orice moment al ciclului menstrual, dar e de evitat perioada premenstruală și în timpul ciclului menstrual, din cauza sensibilității mai ridicate a sânilor. Este de preferat ca pacienta să nu folosească înainte deodorant sau cremă, pentru că acestea pot duce la artefacte. De asemenea, este important să aducă dosarul medical complet cu ecografiile/mamografiile/examinările IRM anterioare, inclusiv cu imagini sau CD.

Interpretarea rezultatelor mamografice

După efectuarea mamografiei, medicul radiolog analizează imaginile și le corelează cu cele vechi, dacă este cazul. După concluzionarea cazului, pacienta este invitată la o discuție, pentru a i se explica rezultatul și recomandările. Dacă este un caz complicat, unde se detectează o imagine suspectă pentru cancer, pacienta poate face ecografie și puncție/biopsie în cel mai scurt timp tot în clinica noastră și poate benficia cu ajutorul echipei multidisciplinare de un plan de tratament complet.

Cât costă o mamografie

Mamografia digitală 3D cu tomosinteză (bilaterală) costă 670 RON.

Fă cunoștință cu medicii noștri

Miruna Ispas este medic specialist Radiologie și Imagistică Medicală, cu formare pe imagistică oncologică și interes deosebit pentru imagistică mamară. Competențele Mirunei cuprind ecografie mamară, mamografie, CT, IRM (inclusiv mamar) și puncție/biopsie mamară. Este un medic tânăr și empatic, care vă poate oferi într-un singur consult, toată gama de investigații necesare pentru diagnosticul patologiei mamare.

Testimoniale

Roxana Nicolescu La această clinică totul este la superlativ. Domnul doctor Botezatu este un profesionist. O persoană dedicată, empatică, răbdătoare. Dacă urmează să nașteți cu dumnealui, ciuliți bine urechile la ce sfaturi vă dă și nașterea va fi foarte ușoară. Am fost monitorizată si de dl. Profesor Peltecu. O persoană mai caldă și calmă nu mi-a fost dat să întâlnesc. Recomand oricui această clinică.

Maria M. Recomand cu mare drag! De la primirea în recepție, curățenia din clădire, până la doamna doctor (am fost la doamna doctor Cocîrță Elena, o persoană foarte caldă și competentă), totul a fost profesional și eficient (în special că s-au respectat programările la virgulă, nu am așteptat aproape deloc).

Gabriela Iulia David Sunt pacienta domnului profesor Peltecu de "o viață" și am numai cuvinte de laudă. Este un profesionist desăvârșit și un OM deosebit. Dumnealui m-a ajutat și în momente fericite (nașterea fiului meu) cât și în unele mai puțin fericite. Calmul și căldura cu care tratează pacientele, alături de profesionalismul recunoscut nu poate decât să dea încredere. Clinica Nativia este locul în care eu mă simt în siguranță. Totul este la superlativ, din momentul în care suni pentru programare și până când ieși pe ușa clinicii, după consultație. Doamnele de la recepție sunt foarte prietenoase și îți oferă orice informație ceri. Spațiul de așteptare este generos și foarte aerisit. Recomand din tot sufletul această clinică deoarece am încredere deplină în echipa de profesioniști care lucrează la Nativia.

Mădălina Buru La clinica Nativia am găsit o echipă de medici profesioniști și dedicați. Personalul este minunat, iar domnul doctor Iancu George este un om extraordinar care mi-a monitorizat 2 sarcini cu succes. Sunt din Pitești și merg periodic la clinica Nativia pentru controale deoarece îmi inspiră cea mai mare încredere. Mulțumesc întregii echipe și în special domnului doctor Iancu pentru atenția acordată de fiecare dată.

Roxana Nicolescu La această clinică totul este la superlativ. Domnul doctor Botezatu este un profesionist. O persoană dedicată, empatică, răbdătoare. Dacă urmează să nașteți cu dumnealui, ciuliți bine urechile la ce sfaturi vă dă și nașterea va fi foarte ușoară. Am fost monitorizată si de dl. Profesor Peltecu. O persoană mai caldă și calmă nu mi-a fost dat să întâlnesc. Recomand oricui această clinică.

Elena Machidon Medicii sunt de excepție iar locația este superbă. Tot personalul întâlnit acolo a fost amabil și politicos. Recomand cu căldură!

Grigorescu Alexandra Locația este superbă, personalul foarte amabil, iar echipa medicală este de top. Eu am sarcina monitorizată de dl. Dr. Gică Nicolae, foarte bun profesionist, explică pe înțelesul celor mai puțin specializați cu termenii medicali, cu răbdare și empatie, nu recomandă supramedicamentarea în timpul sarcinii.

Cătălina Din punctul meu de vedere, este cea mai bună clinică din București, formată dintr-o echipă de medici profesioniști, cu o experiență aprofundată în domeniul medical. Recomand cu încredere:) De asemenea, aș dori să acord 5 stele și pentru domnul doctor profesor Peltecu, un medic excepțional!

Anda Ștefan Echipa Nativia este minunată din toate punctele de vedere, sunt la a 2-a sarcină și am optat tot pentru serviciile lor. Cuvintele de laudă se duc atât pentru echipa de medici foarte calmi și profi care reușesc să liniștească o gravidă cu bagajul nostru mare de griji și frici pentru o perioadă cu totul nouă din viața noastră, cât și pentru doamnele drăguțe de la recepție care mereu te ajută și te înțeleg și fac în așa fel încât să fie bine pentru toată lumea. Condițiile de igienă sunt ireproșabile. Recomand cu mare drag clinica Nativia!

Chira Daniela Zicu Sunt la a treia sarcină și pot spune că încă de la intrarea în clinică și până la plecare am fost întâmpinată de o echipă de oameni deosebiți și profesioniști. Deși sunt o persoană căreia îi este frică de durere știu că încrederea în oameni contează foarte mult și sunt convinsă că am făcut alegerea corectă. În orice moment am avut nevoie, am găsit sprijin și soluții. Le mulțumesc tuuror și în special dlui doctor Iancu George pentru că datorită dânsului, cu răbdarea și experiența pe care o are, am reușit să nasc natural, să îl am alături pe soțul meu în acele momente și să fiu tratată frumos. Datorită faptului că mai exista astfel de oameni, consider că suntem norocoase. Merită tot respectul și admirația noastră.

Gina Popa Cele mai calde recomandări din partea mea. Este o clinică unde toți medicii sunt profesionaliști, cu servicii medicale de excepție. Dragi viitoare mămici și paciente, aici sunteți pe mâini bune! Îl recomand cu căldură pe dl prof. Peltecu!!!

Ticu Monica Serviciile oferite de clinică sunt unele de calitate, personalul fiind foarte amabil. În ceea ce privește medicii, experiența mea în clinica Nativia este una foarte fericită, sarcina mea fiind urmărită de dna dr Mustață.

Andreea Saioc O clinică de excepție din toate punctele de vedere, iar domnul Dr. Peltecu, un adevărat standard de excelență și profesionalism. Eu și sora mea mergem la dânsul din adolescență, când am fost introduse de mama. Așadar ca o familie suntem pacientele dânsului de 15 ani, și venim de fiecare dată cu cea mai mare încredere și drag. Domnul doctor este foarte răbdator și empatic, și întotdeauna petrece timp explicându-mi rezultatele consultației, următorii pași etc. cu respect și deschidere.