Consult ginecologic

Ce presupune un control ginecologic?

Consultul ginecologic începe întotdeauna cu o discuție cu pacienta pentru a afla ce o supără și alte elemente semnificative medical. Urmează examinarea clinică ce presupune utilizarea unor valve ginecologice cu ajutorul cărora inspectăm vaginul și colul uterin. Se continuă cu tușeul vaginal prin care se palpează colul, uterul și zone anexiale. De asemena, se pot recolta probe, cum ar fi examen de secreție vaginală sau examen Babeș-Papanicolau.

  Ecografia abdominală sau transvaginală este o investigație prin care putem evalua mai amănunțit uterul și anexele din punct de vedere structural și care ne permit caracterizarea unor elemente patologice, cum ar fi fibroame, chisturi ovariene sau malformații congenitale. În general, tipul de ecografie utilizată este cea transvaginală dacă vorbim despre paciente în afara sarcinii, în timp ce în sarcină medicul efectuează de cele mai multe ori ecografia transabdominal.

Când se recomandă un consult ginecologic?

Consultul ginecologic se recomandă ori de câte ori apar simptome noi, deranjante, cum ar fi durere abdominală, sângerare anormală, lipsa menstruației. Medicul va stabili diagnosticul în urma examinării, planul de analize ginecologice suplimentare și tratamentul necesar. În unele situații, pentru stabilirea unui diagnostic final sunt necesare mai multe vizite și investigații mai elaborate. În tot acest timp este esențială o relație medic pacient bazată pe profesionalism și încredere, cu informarea și implicarea pacientei în luarea deciziilor medicale.

  De asemenea, se recomandă consult anual, de control, în lipsa unor acuze subiective.

  O altă situație care necesită controale regulate, la anumite intervale, este sarcina. Medicul obstetrician confirmă sarcina și va recomanda viitoarei mame investigațiile suplimentare necesare specifice fiecărui trimestru de sarcină și specifice fiecărei gravide. În plus, va monitoriza clinic și ecografic mama și viitorul bebeluș.

Controlul ginecologic de rutină

Consultul ginecologic de rutină se recomandă a fi făcut anual pentru a ne asigura de starea de bine și pentru a efectua investigații care ajută la prevenția sau depistarea precoce a unor patologii. Astfel, se poate aplica un tratament care poate duce la o vindecare mai rapidă și facilă care implică proceduri medicale mai ușor de suportat pentru pacientă.

  Controlul ginecologic este recomandat a se face de la începerea vieții sexuale și presupune o examinare clinică și ecografică. În plus, se recomandă analize ginecologice de screening precum examen Babeș Papanicolau pentru cancerul de col uterin sau mamografia pentru cancerul mamar în cazul pacientelor de peste 50 ani. O altă parte importantă a consultului o reprezintă consilierea cu privire la metodele de contracepție sau vaccinare contra HPV.

Se poate face control ginecologic în timpul menstruației?

Consultul ginecologic poate fi efectuat în timpul menstruației depinzând de motivul pentru care femeia se prezintă la medic. În cazul unor situații de urgență, ca de exemplu sângerare abundentă sau durere abdominală intensă, acesta este efectuat împreună cu alte investigații.

  Dacă vorbim despre un control de rutină, examinarea este de preferat să fie făcută în afara menstrei pentru o mai bună evaluare și pentru a se putea recolta unele analize ginecologice a căror interpretare poate fi influențată de prezența sângelui.

Controlul ginecologic după sarcină

În perioada postnatală se poate efectua un examen ginecologic de control la un interval de 7 până la 14 zile, fie că este vorba despre o naștere spontană sau operație cezariană. În cadrul consultului se verifică gradul de involuție al uterului, starea plăgilor perineale au abdominale cu suprimarea eventualelor fire de sutură, tensiunea arterială, temperatura. Însă, femeia se poate prezenta la un consult oricând constată ceva în neregulă: sângerare vaginală abundentă, durere abdominală intensă, febră.

  Următoarea examinare se efectuează la 6 săptămâni după naștere, când se termină perioada de lehuzie. La finalul perioadei organele genitale revin la formă și dimensiunile avute înainte de sarcina și sunt necesare: un examen clinic, ecografie transvaginală și recoltarea examenului citologic Babeș Papanicolau. Consilierea pacientei cu privire la revenirea menstruațiilor, a modificărilor resimțite în urma fluctuațiilor hormonale din timpul sarcinii și după naștere, contracepție sau intervalului de timp după care se recomandă a obține o viitoare sarcină sunt esențiale.

Tratamentul ginecologic

Tratamentul ginecologic este variat și multimodal în funcție de patologie. Poate fi un tratament medicamentos, chirurgical sau o asociere între cele două. Există situații care necesită o echipă multidisciplinară în stabilirea conduitei medicale potrivite pentru fiecare pacient. Astfel că, în cazul unor boli precum infecțiile vaginale, tratamentul medicamentos este suficient. În cazul unor polipi cervicali sau fibroame uterine se poate recurge la metode chirurgicale minim invazive cum ar fi histeroscopia sau laparoscopia. Tratamentul chirurgical este utilizat în multiple patologii benigne sau maligne pentru îndepărtarea unor tumori, formațiuni chistice sau a uterului și ovarelor.

  În cazul unor patologii maligne, pe lângă tratamentul chirurgical ginecologic este nevoie de multe ori de tratament oncologic și radioterapic. În astfel de boli, se formează o echipă multidisciplinară care discută cazul și stabilește opțiunile terapeutice potrivite și secvența acestora.

Cât costă un control ginecologic

Vezi lista tarifelor noastre aici.

Fă cunoștință cu medicii noștri

Toți medicii din echipa Nativia sunt empatici, comunicativi și onești, iar pentru perioada sarcinii aceste aspecte sunt deosebit de importante. Fiecare medic are câte o supraspecializare într-o ramură diferită a obstetricii și ginecologiei, având cu toții un obiectiv comun: sănătatea ta și a fătului.

  În munca pe care o depun în fiecare zi sunt ghidați de aceleași valori și viziuni, totul se face cu atenție și profesionalism, sub îndrumarea prof. dr. Gheorghe Peltecu.

În echipa Nativia sunt medici cu experiență vastă și cu renume, dar și medici tineri entuziaști, foarte determinați și pasionați de profesia aleasă. Cu toții au experiențe medicale internaționale, iar pentru că au supraspecializări diferite, face ca echipa să fie complexă, oferind astfel servicii de obstetrică și ginecologie complete.

Testimoniale

Roxana Nicolescu La această clinică totul este la superlativ. Domnul doctor Botezatu este un profesionist. O persoană dedicată, empatică, răbdătoare. Dacă urmează să nașteți cu dumnealui, ciuliți bine urechile la ce sfaturi vă dă și nașterea va fi foarte ușoară. Am fost monitorizată si de dl. Profesor Peltecu. O persoană mai caldă și calmă nu mi-a fost dat să întâlnesc. Recomand oricui această clinică.

Maria M. Recomand cu mare drag! De la primirea în recepție, curățenia din clădire, până la doamna doctor (am fost la doamna doctor Cocîrță Elena, o persoană foarte caldă și competentă), totul a fost profesional și eficient (în special că s-au respectat programările la virgulă, nu am așteptat aproape deloc).

Gabriela Iulia David Sunt pacienta domnului profesor Peltecu de "o viață" și am numai cuvinte de laudă. Este un profesionist desăvârșit și un OM deosebit. Dumnealui m-a ajutat și în momente fericite (nașterea fiului meu) cât și în unele mai puțin fericite. Calmul și căldura cu care tratează pacientele, alături de profesionalismul recunoscut nu poate decât să dea încredere. Clinica Nativia este locul în care eu mă simt în siguranță. Totul este la superlativ, din momentul în care suni pentru programare și până când ieși pe ușa clinicii, după consultație. Doamnele de la recepție sunt foarte prietenoase și îți oferă orice informație ceri. Spațiul de așteptare este generos și foarte aerisit. Recomand din tot sufletul această clinică deoarece am încredere deplină în echipa de profesioniști care lucrează la Nativia.

Mădălina Buru La clinica Nativia am găsit o echipă de medici profesioniști și dedicați. Personalul este minunat, iar domnul doctor Iancu George este un om extraordinar care mi-a monitorizat 2 sarcini cu succes. Sunt din Pitești și merg periodic la clinica Nativia pentru controale deoarece îmi inspiră cea mai mare încredere. Mulțumesc întregii echipe și în special domnului doctor Iancu pentru atenția acordată de fiecare dată.

Roxana Nicolescu La această clinică totul este la superlativ. Domnul doctor Botezatu este un profesionist. O persoană dedicată, empatică, răbdătoare. Dacă urmează să nașteți cu dumnealui, ciuliți bine urechile la ce sfaturi vă dă și nașterea va fi foarte ușoară. Am fost monitorizată si de dl. Profesor Peltecu. O persoană mai caldă și calmă nu mi-a fost dat să întâlnesc. Recomand oricui această clinică.

Elena Machidon Medicii sunt de excepție iar locația este superbă. Tot personalul întâlnit acolo a fost amabil și politicos. Recomand cu căldură!

Grigorescu Alexandra Locația este superbă, personalul foarte amabil, iar echipa medicală este de top. Eu am sarcina monitorizată de dl. Dr. Gică Nicolae, foarte bun profesionist, explică pe înțelesul celor mai puțin specializați cu termenii medicali, cu răbdare și empatie, nu recomandă supramedicamentarea în timpul sarcinii.

Cătălina Din punctul meu de vedere, este cea mai bună clinică din București, formată dintr-o echipă de medici profesioniști, cu o experiență aprofundată în domeniul medical. Recomand cu încredere:) De asemenea, aș dori să acord 5 stele și pentru domnul doctor profesor Peltecu, un medic excepțional!

Anda Ștefan Echipa Nativia este minunată din toate punctele de vedere, sunt la a 2-a sarcină și am optat tot pentru serviciile lor. Cuvintele de laudă se duc atât pentru echipa de medici foarte calmi și profi care reușesc să liniștească o gravidă cu bagajul nostru mare de griji și frici pentru o perioadă cu totul nouă din viața noastră, cât și pentru doamnele drăguțe de la recepție care mereu te ajută și te înțeleg și fac în așa fel încât să fie bine pentru toată lumea. Condițiile de igienă sunt ireproșabile. Recomand cu mare drag clinica Nativia!

Chira Daniela Zicu Sunt la a treia sarcină și pot spune că încă de la intrarea în clinică și până la plecare am fost întâmpinată de o echipă de oameni deosebiți și profesioniști. Deși sunt o persoană căreia îi este frică de durere știu că încrederea în oameni contează foarte mult și sunt convinsă că am făcut alegerea corectă. În orice moment am avut nevoie, am găsit sprijin și soluții. Le mulțumesc tuuror și în special dlui doctor Iancu George pentru că datorită dânsului, cu răbdarea și experiența pe care o are, am reușit să nasc natural, să îl am alături pe soțul meu în acele momente și să fiu tratată frumos. Datorită faptului că mai exista astfel de oameni, consider că suntem norocoase. Merită tot respectul și admirația noastră.

Gina Popa Cele mai calde recomandări din partea mea. Este o clinică unde toți medicii sunt profesionaliști, cu servicii medicale de excepție. Dragi viitoare mămici și paciente, aici sunteți pe mâini bune! Îl recomand cu căldură pe dl prof. Peltecu!!!

Ticu Monica Serviciile oferite de clinică sunt unele de calitate, personalul fiind foarte amabil. În ceea ce privește medicii, experiența mea în clinica Nativia este una foarte fericită, sarcina mea fiind urmărită de dna dr Mustață.

Andreea Saioc O clinică de excepție din toate punctele de vedere, iar domnul Dr. Peltecu, un adevărat standard de excelență și profesionalism. Eu și sora mea mergem la dânsul din adolescență, când am fost introduse de mama. Așadar ca o familie suntem pacientele dânsului de 15 ani, și venim de fiecare dată cu cea mai mare încredere și drag. Domnul doctor este foarte răbdator și empatic, și întotdeauna petrece timp explicându-mi rezultatele consultației, următorii pași etc. cu respect și deschidere.

Întrebări frecvente

HPV (Papilloma virus uman) este un virus cu numeroase tulpini care poate să determine leziuni ale tegumentelor și mucoaselor. Unele tulpini pot conduce la condiloame, iar altele mai agresive sunt implicate în etiologia cancerului de col uterin, vulvar, ano-rectal, penian sau faringian. Se apreciază că majoritatea persoanelor active sexual, atât bărbați cât și femei, vin în contact cu cel puțin o tulpină HPV în viață, dar în același timp majoritatea organismelor o elimină spontan. Transmiterea virusului se face prin contact direct piele – piele și prin contact sexual. Folosirea prezervativului reprezintă singura metodă care scade riscul de transmitere.

Testul Babeș-Papanicolau este un test de screening pentru cancerul de col uterin. El presupune recoltarea cu o periuță a celulelor de la nivelul colului și analiza microscopică a acestora, arătând astfel prezența sau absența modificărilor celulare care pot reprezenta un factor de risc pentru cancerul de col. Este important de știut că nu este un test diagnostic; ori de câte ori apar modificări, se recomandă supraveghere sau testele diagnostice suplimentare în funcție de rezultat.

Este recomandat a se face controale ginecologice de rutină odată cu începerea vieții sexuale. Acestea se fac de obicei anual și includ un consult clinic, ecografie transvaginală, screening pentru cancerul de col uterin și pentru cancerul mamar. Pentru ultimele două, recomandările de inițiere și intervalul de timp la care se repetă, sunt în funcție de vârstă și factorii de risc asociați. Toate acestea sunt recomandate pentru a depista precoce o anume boală și pentru a aplica un tratament cât mai puțin invaziv care duce la vindecare.

Fibromul uterin este o tumora benigna care se dezvolta din fibrele musculare care alcatuiesc peretele uterin. Frecvent, datorita localizarii si dimensiunilor, fibroamele sunt asimptomatice si nu necesita tratament. Atunci cand determina simptome precum: cresterea in volum a abdomenului cu durere pelvina, sangerare vaginala anormala care duce la anemie, modificari de tranzit cum ar fi constipatie sau modificari urinare, se indica rezectia fibromului sau scoaterea uterului in totalitate.

Poziția uterului la nivel pelvin este descrisă în funcție de raportul pe care acesta îl are cu axul colului uterin și cu axul vaginului. Astfel se descriu poziții ca ante- sau verso-flexie și antero- sau retro-versie. Cel mai frecvent uterul se află în anteversoflexie, adică este poziționat spre anterior, spre vezica urinară. Uterul retroversat reprezintă o variantă a normalului, când acesta este orientat spre posterior. Această poziție a uterului nu afectează procesul de concepție și nu este cauză de infertilitate.

Ligatura tubară este o metodă ireversibilă de sterilizare feminină și se recomandă doar în cazul femeilor care sunt sigure ca nu își mai doresc copii. Este o metodă chirurgicală ce se poate face în timpul operației cezariene sau în orice alt moment printr-o intervenție laparoscopică. Decizia de sterilizare chirurgicală trebuie să aibă în vedere faptul că posibilitățile de refacere a continuității și permeabilității trompei uterine sunt dificil de realizat, iar obținerea unei sarcini are un procent mic de success.

Metoda retragerii presupune ejacularea în afara vaginului. Această metodă are o rată crescută de eșec. O sarcină nedorită poate să apară în situația în care ejacularea are loc la nivelul introitului vaginal sau prin existența unei cantități mici de spermă care se poate elibera intravaginal înainte de ejaculare.