Săptămâna 31 de sarcină - particularități ale mamei și copilului

Săptămâna 31 de sarcină este cea în care sistemul nervos al copilului tău continuă să se dezvolte, împreună cu celelalte organe. Este important de menționat că schimbări semnificative apar și în organismul mamei. Însă, mai sunt aproximativ 2 luni până la naștere. 

Săptămâna 31 de sarcină - particularități ale mamei și copilului

Corpul tău în săptămâna 31 de sarcină

Pe parcursul săptămânii 31 de sarcină, vei resimți tot mai mult mărirea burticii tale. Acest aspect te poate incomoda la realizarea diferitelor activități pe care le realizezi, precum încălțarea pantofilor. Ca urmare, este util a alege pantofi cât mai comozi și mai ușor de încălțat și purtat. 

Dureri de spate

În timpul săptămânii 31 de sarcină poți experimenta dureri de spate, ca urmare a presiunii crescute date de poziția celui mic. Un alt element cauzator al durerii de spate este dat de comprimarea vaselor sanguine și a fibrelor nervoase de către uter. 

Pirozis

În săptămâna 31 de sarcină, pirozisul sau arsurile gastrice se intensifică. Acestea sunt cauzate de presiunea creată asupra stomacului de către uterul mărit în volum. Pentru a diminua intensitatea acestor simptome este recomandat a consuma cantități mai mici de mâncare, dar mai des. De asemenea, este indicat a evita dulciurile, alimentele prăjite sau cu multe grăsimi și condimentele picante în exces, iar băuturile dulci și carbogazoase nu sunt recomandate. 

Pentru a afla mai multe despre ce ar trebui să includă dieta, citește articolul Alimentatia in sarcina - nutrienti, cantitati si suplimente alimentare. 

Dificultăți la respirație

Creșterea dimensiunilor uterului determină o stare de presiune asupra diafragmului. În acest mod, inspirul este îngreunat. De aceea, poți experimenta și oboseală accentuată la efectuarea activităților obișnuite. Fă pauze când te simți obosită, odihnește-te bine și începe să faci exerciții fizice regulat. 

Contracții Braxton Hicks

Contracțiile Braxton Hicks pot începe încă din cel de-al doilea trimestru de sarcină, dar se intensifică în trimestrul al treilea. Acestea reprezintă contracții ale uterului pentru un interval situat între 30 de secunde și 2 minute. Rolul acestora este de a pregăti uterul pentru travaliu și naștere.

Este util a învăța să practici exerciții de respirație în timpul acestor contracții. Pe parcursul travaliului, exercițiile de respirație te ajută să ameliorezi intensitatea durerii date de contracții. 

Modificări ale sânilor

În timpul săptămânii 30 de sarcină poți observa și o creștere a dimensiunilor sânilor, ca urmare a pregătirii acestora pentru alăptare. De asemenea, unele femei pot observa și apariția unor secreții, în cantitate redusă, cunoscută sub numele de colostru, o formă de lapte matern mai bogată în nutrienți. Pentru a preveni pătarea hainelor poți utiliza tampoane special create. 
Dacă vrei să știi mai multe despre modificările care apar la nivelul sânilor în timpul sarcinii, consultă articolul Cum si de ce se modifica sanii in sarcina.

Alte simptome pe care le poți manifesta pe durata acestei săptămâni includ:

  • cefalee;
  • urinare frecventă;
  • tulburări de somn.


Copilul tău în săptămâna 31 de sarcină

În săptămâna 31 de sarcină, copilul are o greutate de aproximativ 1,5 kilograme și o talie de 42 de centimetri. Pielea sa devine rozalie. Membrele cresc, devenind proporționale cu capul. Mișcările bebelușului în săptămâna 31 de sarcină sunt mai ample. Acesta poate să efectueze mișcări dintr-o parte în alta a capului. 

Somnul

Bebelușul tău are un program mai lung de somn începând cu săptămâna 31 de sarcină. Vei observa acest aspect prin lipsa mișcărilor pentru perioade mai lungi de timp. Însă, pe durata nopții acesta poate fi activ, ceea ce devine destul de incomod pentru mămică, care va fi trezită din somn. 

Sistemul nervos

În această săptămână sistemul nervos continuă să evolueze, simțurile celui mic dezvoltându-se rapid. Bineînțeles, acestea nu sunt încă pe deplin formate, însă se crede că bebelușul poate deosebi alimentele pe care le consumi. 

Organele interne

Organele interne ale celui mic nu sunt încă pe deplin formate. Însă, se află în continuă evoluție. Chiar dacă nu sunt pe deplin mature și funcționale, în cazul unei nașteri premature, șansele de supraviețuire sunt destul de ridicate. În timpul săptămânii 31 de sarcină, cel mic efectuează de 2 ori mai multe mișcări de respirație comparativ cu săptămâna 28. 

Pentru a te asigura că sarcina are o evoluție normală, alege Pachetul Urmarire sarcina si nastere, special conceput de specialiștii Nativia, pentru a monitoriza sănătatea ta și a celui mic. 

Copilul tău în săptămâna 31 de sarcină

Sfaturi de urmat în săptămâna 31 de sarcină

Săptămâna 31 de sarcină anunță apropierea nașterii. Acest eveniment poate fi neliniștitor pentru multe viitoare mămici. Tocmai de aceea, poate fi util a te înscrie la cursuri de parenting sau poți studia diferite cărți pe această temă. Este important a cunoaște cât mai multe informații pentru a fi pregătită corespunzător când cel mic va veni pe lume. 

Dacă nu știi ce presupun cursurile de parenting, te invit să citești articolul Cursurile de parenting: ce presupun si de ce ar trebui sa le urmezi. 

Cum timpul trece destul de repede, este indicat să începi a căuta un scaun auto pentru bebeluși. Vei avea nevoie de acesta pentru a transporta copilul în diferite locuri, inclusiv de la maternitate spre casă. Acesta este esențial, indiferent dacă vei alege să mergi cu mașina personală sau cu un taxi. Alege un scaun a cărui montare să fie ușor de realizat și să stea cât mai fix în mașină.

De asemenea, este util a pregăti și geanta de maternitate. Pentru aceasta ai nevoie de:

  • obiecte de igienă personală;
  • articole vestimentare pentru tine și pentru cel mic;
  • articole necesare pentru alăptare. 

Iar în timp ce faci pregătirile pentru marele eveniment, asigură-te că bei suficiente lichide (de preferat, apă) și consumi alimente sănătoase. Unele femei pot observa și apariția vergeturilor pe abdomen. Pentru a diminua intensitatea acestora, alege o cremă potrivită pentru pielea ta. Vorbește cu medicul și cere-i sfatul pentru a alege produsul potrivit pentru tine. 

De asemenea, optează pentru haine și încălțăminte cât mai comode. Hainele din bumbac cu o croială lejeră te vor face să te simți în largul tău. În plus, acestea au și avantajul că nu predispun la edeme, precum hainele strâmte. 
Săptămâna 31 de sarcină este una dintre perioadele ce cuprind unele provocări pentru mamă, dar și momente de dezvoltare accelerată a celui mic. Ai grijă de sănătatea ta, odihnește-te corespunzător, consumă alimente nutritive și bea multe lichide. De asemenea, nu ignora exercițiile fizice și vizita periodică la medic. Cu o monitorizare atentă a sarcinii, vei aduce pe lume un copil frumos și sănătos. 


Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Nicoleta Gana
Medic specialist obstetrică–ginecologie

Dr. Nicoleta Gana

Data publicării: 16-03-2023
Data modificării: 09-05-2023