Ce este cerclajul în sarcină - procedură, avantaje, riscuri


Uneori, modul în care evoluează sarcina poate ridica semne de întrebare cu privire la o posibilă naștere prematură, ca urmare a unor factori independenți de voința sau acțiunile viitoarei mame. În aceste situații, serclajul cervical, cunoscut și sub denumirea de cerclaj cervical, se poate dovedi salvator. În acest articol poți afla mai multe informații despre această procedură medicală, indicațiile sale și modul în care se desfășoară.

  • Ce este cerclajul

  • Când este recomandată aplicarea cerclajului pe deschiderea cervicală

  • Contraindicații pentru cerclaj

  • Pregătirea pentru aplicarea cerclajului

  • Procedura de cerclaj - cum se desfășoară

  • Care sunt riscurile cerclajului

  • Cât de eficient este cerclajul

  • Recuperarea după cerclaj

  • Precauții după montarea cerclajului

  • Cerclajul și nașterea

Ce este cerclajul

Cerclajul în sarcină este o procedură medicală menită să prevină nașterea prematură, în situații de insuficiență cervicală.

Colul uterin în sarcină este, în mod normal, lung și închis. Acesta sigilează cavitatea uterină, prevenind contaminarea bacteriană cu bacterii din vagin și protejând sacul amniotic și bebelușul. În unele cazuri, în timpul controalelor periodice de monitorizare a sarcinii, medicul obstetrician poate identifica unele semnale de alarmă, de tipul unui col uterin scurt, care sugerează o stare de incompetență cervico-istmică, denumită în termeni medicali și incontinență cervico-istmică sau insuficiență cervico-istmică.

În mod normal, lungimea colului uterin trebuie să depășească 2.5 cm; un col închis până în preajma datei probabile a nașterii este o garanție a faptului că lucrurile vor evolua favorabil. În cazul în care, din motive de cele mai multe ori necunoscute, lungimea colului uterin în sarcină se reduce sub valoarea de siguranță, sau dacă gravida prezintă unii factori de risc pentru col deschis în sarcină, medicul poate opta pentru aplicarea unui cerclaj pe colul uterin.

Apelează la serviciile complete de monitorizare a sarcinii în cadrul clinicii Nativia, unde vei beneficia de specialiști competenți și aparatură medicală modernă.

Când este recomandată aplicarea cerclajului pe deschiderea cervicală

În timpul sarcinii, deschiderea cervicală este, practic, inexistentă: lungimea colului în sarcină depășește, în mod normal, 2.5 cm, iar colul uterin închis reprezintă standardul în cazul unei sarcini cu evoluție normală.

Pe lista recomandărilor medicale de aplicare a cerclajului se numără următoarele situații:

  • Un istoric medical de montare pesar în sarcina anterioară, în special dacă a fost vorba despre un cerclaj emergent, aplicat după săptămâna 24 de sarcină, în urgență;

  • Un col uterin scurt în sarcină, măsurat ecografic la mai puțin de 25 mm, în cazul unei sarcini cu un singur bebeluș și cu vârsta mai mică de 24 săptămâni;

  • Un istoric medical de biopsie de col uterin sau conizație, care poate deteriora structura cervixului și determina deschiderea prematură a acestuia;

  • Un istoric medical de pierdere a sarcinii în trimestrul doi ca urmare a deschiderii nedureroase a colului uterin;

  • Existența indiciilor de incompetență a cervixului în sarcină, cu deschiderea prematură, nedureroasă a acestuia în timpul celui de-al doilea trimestru;

  • Antecedente medicale de naștere prematură înainte de săptămâna 34 de sarcină sau de col uterin scurt înainte de săptămâna 24 de sarcină;

  • Leziuni cervicale consecutive unui istoric de avort, la cerere sau terapeutic.

Lungimea normală a colului în sarcină reprezintă unul dintre principalii indicatori ai nevoii montării unui cerclaj. În mod obișnuit, în cazul unui istoric medical cu factori de risc importanți, un col închis în sarcina incipientă nu este considerat o contraindicație pentru montarea cerclajului. De cele mai multe ori, cerclajul cervical se montează dupa săptămânile 12 - 14 de sarcină. În anumite situații, efectuarea cerclajului poate fi efectuată până în săptămâna 24; după această dată, riscul de perforare a sacului amniotic în timpul procedurii este prea mare.

Contraindicații pentru cerclaj

Chiar dacă medicul observă semne de îngrijorare referitoare la competența cervixului, există unele situații în care aplicarea cerclajului este contraindicată. Acestea includ:

  • Declanșarea travaliului prematur;

  • Sângerare vaginală;

  • O infecție intrauterină;

  • O anomalie fetală care reduce șansele de supraviețuire ale bebelușului;

  • Un sac amniotic fisurat, cu pierdere de lichid amniotic;

  • Prolapsul membranelor fetale;

  • Sarcină gemelară.

Pregătirea pentru aplicarea cerclajului

Ca gravidă, în așteptarea unei proceduri relativ invazive, te poți întreba cât timp poți sta cu colul deschis în timpul sarcinii și dacă există alternative la cerclaj. O discuție amplă cu medicul obstetrician te poate ajuta să îți lămurești multe dintre neclarități, astfel încât să iei o decizie informată și să ții sub control nivelul de anxietate.

În afară de această discuție cu medicul obstetrician, indicația de aplicare a unui cerclaj mai presupune următoarele etape de pregătire:

  • Efectuarea unei ecografii de monitorizare a evoluției sarcinii și a bebelușului;

  • Efectuarea unui screening pentru infecții cervicale și/sau uterine, prin prelevarea unui tampon cu mucus cervical și, în unele cazuri, prin efectuarea unei amniocenteze;

  • Un tratament cu antibiotice, în special în cazul în care există indicii ale unei infecții locale. În cazul unei infecții, aplicarea cerclajului se realizează abia după terminarea cursului de tratament.

Procedura de cerclaj - cum se desfășoară

Aplicarea cerclajului cervical se realizează după administrarea unei anestezii, locale, rahidiene sau generale, în funcție de indicațiile medicale și de preferințele gravidei. Intervenția poate fi efectuată transvaginal sau transabdominal.

Aplicarea cerclajului prin metoda transvaginală este cea mai frecvent utilizată tehnică. Medicul va folosi un instrument denumit speculum vaginal pentru a avea acces către cervix, după care va efectua procedura de aplicare a cerclajului, care constă în coaserea colului uterin.

Aplicarea cerclajului prin metoda transabdominală se relizează, de obicei, dacă cerclajul aplicat transvaginal nu s-a dovedit eficient, sau dacă cervixul este deja prea scurt. Uneori, medicul poate opta pentru aplicarea unui pesar, un dispozitiv circular din silicon alcătuit din două inele, care se montează la nivelul cervixului.

Apelează la sprijinul unei echipe medicale cu experiență vastă în domeniul sarcinilor cu risc, profesionistă și empatică, pentru a te ajuta să îți împlinești visul de a-l ține pe bebe în brațe.

Care sunt riscurile cerclajului

Principalul avantaj al cerclajului este de a preveni nașterea prematură, iar rata de succes a procedurii este de aproximativ 90%, atunci când este efectuată cu respectarea tuturor indicațiilor. Există, totuși, o serie de riscuri care trebuie luate în considerare și pe care gravida trebuie să le cunoască:

  • Declanșarea contracțiilor premature;

  • Leziuni și infecții la nivel cervical;

  • Ruperea prematură a membranelor;

  • Dureri la nivelul abdomenului inferior;

  • Modificarea secrețiilor vaginale;

  • Declanșarea de sângerări vaginale;

  • Febra.


Cât de eficient este cerclajul

Eficiența cerclajului este un subiect de dezbatere în rândul comunității medicale. În cazul insuficienței cervicale, aplicarea cerclajului poate preveni nașterea prematură, dar unii specialiști susțin că se pot obține rezultate similare și prin administrarea suplimentară de progesteron, cu riscuri mult mai mici decât cele pe care le presupune intervenția chirurgicală.

Eficiența cerclajului depinde, de asemenea, de momentul în care este montat. În cazul în care este montat în sistem de urgență, după ce colul uterin și-a modificat deja lungimea sau forma, șansele de reușită sunt ceva mai mici.

Recuperarea după cerclaj

Recuperarea după cerclaj variază de la persoană la persoană și depinde, în mare măsură, de tipul de anestezie efectuat. În general, medicul solicită efectuarea unei noi ecografii, pentru a verifica starea bebelușului.

Se întâmplă frecvent ca, timp de câteva zile după aplicarea cerclajului, să apară unele simptome ușoare care pot include:

  • Spotting ușor;

  • Crampe pelvine;

  • Disconfort la urinare.

Medicul îți va recomanda să iei paracetamol pentru a diminua simptomele neplăcute.

În cazul în care decizia de aplicare a cerclajului a fost luată ca urmare a apariției unor modificări la nivelul cervixului, este destul de probabil ca medicul să prefere să te monitorizeze în spital, timp de câteva zile. Cel mai probabil, vei fi chemată la controale periodice la intervale de 1-2 săptămâni pentru monitorizarea cervixului.

Precauții după montarea cerclajului

Majoritatea femeilor revin la o viață normală după instalarea cerclajului, deși medicul va recomanda o serie de măsuri de precauție pentru ca lucrurile să decurgă bine până la finalul sarcinii. De pildă, examenul cervical digital este contraindicat după montarea cerclajului.

Există restricții și în ceea ce privește efortul fizic: medicul va recomanda să eviți efortul fizic intens (de pildă, ridicarea greutăților mari).

Viața sexuală după cerclaj depinde de contextul medical al fiecărei paciente. Chiar dacă medicul permite o viață sexuală normală, utilizarea constantă a prezervativului este esențială pentru prevenirea unei eventuale infecții locale.

Cerclajul și nașterea

În mod normal, medicul va îndepărta cerclajul la împlinirea a 37 de săptămâni de sarcină, când se consideră că pacienta a ajuns la termen. În cazul în care contracțiile se declanșează mai devreme, cerclajul va fi scos mai repede, pentru a se preveni apariția unor eventuale rupturi la nivelul colului uterin.

În unele cazuri, dacă nașterea se produce prin cezariană, iar gravida intenționează să mai aibă și alți copii, cerclajul poate rămâne montat. Totuși, această decizie poate îngreuna obținerea unei noi sarcini. În cazul cerclajului montat transabdominal, medicul va recomanda nașterea prin cezariană, programată în săptămânile 37 - 39 de sarcină.

Cerclajul este o procedură chirurgicală menită să prevină riscul de naștere prematură din cauza incompetenței cervicale. Există o serie de indicații și contraindicații ale procedurii, prin urmare este esențial să discuți cât mai onest cu medicul despre istoricul tău medical și eventuale probleme de sănătate, astfel încât acesta să poată lua cea mai bună decizie pentru tine. Rata de succes a cerclajului este una ridicată, în timp ce complicațiile sunt rare, dar o informare prealabilă adecvată e de natură să te ajute să iei cea mai bună decizie, respectând recomandările specialistului în obstetrică.

Sursa foto. Shutterstock

Bibliografie:

https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/17970-cervical-cerclage

https://www.birthinjuryhelpcenter.org/cervical-cerclage.html

https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-complications/cervical-cerclage/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/incompetent-cervix/symptoms-causes/syc-20373836

https://www.webmd.com/baby/pregnancy-cervical-cerclage

https://www.acog.org/womens-health/faqs/cervical-cerclage#:~:text=Frequently%20Asked%20Questions%20Expand%20All,pregnancy%20to%20prevent%20preterm%20birth.



Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Nicoleta Gana
Medic specialist obstetrică–ginecologie

Dr. Nicoleta Gana

Data publicării: 08-08-2023
Data modificării: 08-08-2023