i.php?p=24. Nasterea prin cezariana_head

Nașterea prin cezariană

Nașterea prin cezariană reprezintă o alternativă la nașterea naturală. Aceasta ar trebui practicată, numai în cazul în care apar complicații care pun în pericol sănătea mamei și a fătului, ca de exemplu, travaliu obstrucționat (distocic), sarcina gemelară, nivel ridicat al tensiunii arteriale al mamei sau probleme cu placenta sau cordonul ombilical.

Cât durează și ce presupune operația de naștere prin cezariană?

Operația durează, de obicei, mai puțin de o ora. Pentru această intervenție se poate folosi atât anestezia generală, cât și anestezia regională (rahianestezie). În cazul celei din urma, mama este trează pe parcursul operației și imediat după ce aceasta este gata își poate lua în brațe copilul.

Pentru a pregăti operația de naștere prin cezariana, personalul medical îi montează pacientei o sondă urinară, după care dezinfectează partea inferioară a abdomenului. Medicul obstetrician va face apoi o incizie de aproximativ 15cm, de obicei în partea inferioară a abdomenului (locul în care se realizează incizia poate varia în funcție de diverși factori, precum și de operațiile de cezariană anterioare). După aceasta, se va realiza încă o incizie pentru a deschide uterul. În momentul în care uterul a fost deschis, medicul drenează lichidul amniotic, scoate bebelușul, clampează cordonul după ce l-a lăsat să pulseze aproximativ 1 minut, scoate placenta, iar apoi coase rana.

Care este procedura de recuperare după operația de cezariană?

Recuperarea după o operație de cezariană se realizează mai greu decât după o naștere vaginală. În general, se recomandă o spitalizare de 3-4 zile, comparativ cu 1-2 zile în cazul unei nașteri naturale.

Rana de la operație se va închide și va forma o cicatrice.

În general, mama ar trebui să fie capabilă să alăpteze imediat după operație. Este posibil că lactația să se instaleze cu 1-3 zile mai tarziu, față de nașterea naturală, mai ales dacă mama nu a fost în travaliu sau pune la sân de mai puțin de 5 ori pe zi bebelușul.

Ar trebui să nasc natural sau prin cezariană?

În Romania, cezariana la cerere nu este încă reglementată. În ultimii ani, în țara noastră nașterea prin cezariană a devenit din ce în ce mai solicitată. În unele clinici, procentul de nașteri prin cezariană a ajuns să fie și 70%. Motivele principale invocate de mame sunt pentru alegerea acestui tip de naștere sunt:

  • siguranța acestei intervenții
  • frica de durere
  • teama legată de rupturi perineale la naștere
  • posibilitatea programării nașterii
  • faptul că este percepută ca fiind mai sigură pentru făt
  • sterilizarea chirurgicală în timpul aceleiași intervenții

Organizația mondiala a sănătății (OMS) recomandă ca nașterea prin cezariană să fie realizată numai în cazul în care este strict necesară.

Mai pot naște natural după cezariană?

Da. Nașterea naturală se poate realiza chiar și după ce în trecut ai avut parte de o naștere prin cezariană, dar trebuie să treacă cel puțin un an de la aceasta.

În definitiv, calea de naștere se alege împreună cu medicul dumneavoastră. Acest lucru are loc după o informare detaliată, asupra tuturor riscurilor și beneficiilor, atât materne cât și fetale.

În cazul în care, există deja două operații de cezariană, riscul de ruptură uterina este mai mare. Astfel, decizia de naștere naturală trebuie luată după o analiză atentă a șanselor de succes și, evident, a riscurilor.Dr. Corina Gică

Articol scris de:
Dr. Corina Gică
Medic specialist obstetrică-ginecologie 

Data publicării: 08-07-2020
Data modificării: 22-02-2021