Săptămâna 24 de sarcină – particularități ale mamei și copilului

Săptămâna 24 de sarcină – particularități ale mamei și copilului

Săptămâna 24 de sarcină este un moment extrem de important atât pentru mămică, dar și pentru cel mic, întrucât reprezintă intrarea în cea de-a șasea lună de sarcină și apropierea cu pași repezi de cel de-al treilea trimestru.

Burtica mamei este din ce în ce mai vizibilă, dată fiind creșterea neîncetată și accelerată a copilului. Simptomatologia trimestrului II persistă, însă variază din punctul de vedere al numărului de manifestări și al intensității acestora.


Pentru a te asigura că beneficiezi de cea mai bună îngrijire pentru tine și copilul tău, Nativia ți-a pregătit un pachet de monitorizare și naștere, ce te va ajuta în momentele cu adevărat importante.


Corpul tău în săptămâna 24 de sarcină 

Până în săptămâna 24 de sarcină, mai mult ca sigur burtica ta a crescut suficient de mult încât să fie observată de toți cei din jur (atât de familie și prieteni, cât și de colegii de muncă sau alte cunoștințe).

Trimestrul II este cunoscut ca fiind o perioadă mai blândă pentru mămică, aflat în asociere cu o simptomatologie ușoară sau moderată. Totuși, acest fapt nu este general valabil, astfel că unele femei gravide pot experimenta manifestări mai pronunțate, în timp ce alte mămici pot avea simptome mai ușoare sau chiar absente.


Săptămâna 24 de sarcină (semne și simptome)

Semnele și simptomele ce pot fi întâlnite în săptămâna 24 de sarcină includ următoarele:

  • Stare generală de oboseală;
  • Tulburări de somn (adormire sau menținere dificilă);
  • Dureri abdominale cu caracter de crampe;
  • Dureri abdominale cauzate de tensionarea ligamentului rotund;
  • Dureri abdominale laterale (ca urmare a creșterii uterului);
  • Tulburări digestive – reflux gastroesofagian, constipație, balonare;
  • Amețeli și dureri de cap;
  • Sângerări nazale sau gingivale;
  • Durere și sensibilitate la nivelul sânilor;
  • Infecții urinare și genitale;
  • Crampe și dureri ale membrelor inferioare;
  • Mâini și picioare umflate;
  • Modificări ale pielii și părului – sebum în exces, îngroșarea firelor de păr.


Ce analize se fac în săptămâna 24 de sarcină

Pentru a te asigura că sarcina ta decurge conform așteptărilor, că nașterea va fi una cât mai ușoară și că cel mic se va bucura de o stare de sănătate optimă, trebuie, înainte de toate, să îți evaluezi propria ta stare de sănătate. 

Medicul ginecolog și/sau medicul de familie îți vor evalua caracteristicile particulare (în funcție de istoricul medical) și vor decide ce analize sunt recomandate în acest moment al sarcinii. 

Printre cele general valabile trimestrului II de sarcină se numără:

  • Grupa de sânge și factorul Rh - adesea efectuate în trimestrul I, însă pot fi evaluate și în trimestrul II; 
  • Hemoleucograma cu indici eritrocitari - analiză nelipsită;
  • Sumar de urină și urocultură - pentru a evidenția potențiale infecții de tract urinar;
  • Teste pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală (BTS) - pentru a exclude o infecție cu transmitere sexuală ce ar putea pune în pericol sănătatea celui mic;
  • Glicemia;
  • Teste pentru funcția tiroidiană (T3, T4, TSH, ATPO);
  • Testarea (și dozarea) alfafetoproteinei, estriolului, inhibinei și HCG (în cazul în care a fost omis screeningul de trimestru I. 


Copilul tău în săptămâna 24 de sarcină. Greutatea fătului în sarcina la 24 de săptămâni

Copilul tău în săptămâna 24 de sarcină. Greutatea fătului în sarcina la 24 de săptămâni

La acest moment al evoluției sarcinii, fătul are o dimensiune de aproximativ 30 cm (asemănătoare unui știulete de porumb) și o greutate de 600 g (greutatea fătului în sarcină, la 24 de săptămâni).

Ecografia la 24 de săptămâni. Sexul în săptămâna 24 de sarcină

Pe măsură ce sarcina avansează și săptămânile trec, examenul imagistic ecografic devine din ce în ce mai ușor de observat, evidențiind părți clar definite ale corpului celui mic. Astfel, o ecografie efectuată la 24 de săptămâni va fi sugestivă atât pentru medic, cât și pentru părinți.

În cazul în care nu a fost efectuată o investigație ecografică în trimestrul II, săptămâna 24 este un bun moment pentru aflarea sexului copilului (deși, cel mai adesea, depistarea se face cu câteva săptămâni mai devreme).


Pentru a putea beneficia de examenele ecografice periodice necesare, experții Nativia îți oferă nu numai efectuarea acestora la momentul potrivit, ci și îndrumarea ulterioară necesară. 


Dezvoltarea organelor și sistemelor de organe. Mișcările fătului în săptămâna 24 de sarcină 

În săptămâna 24, cel mic este foarte activ, astfel că loviturile sale în peretele uterin sunt ușor de simțit de către mamă, putând fi observate chiar și de către cei din jur (mișcările fătului în săptămâna 24 de sarcină).

Alte părți ale corpului fătului se află în procesul normal de creștere și dezvoltare. În acest interval, se poate observa prezența părului (la nivelul genelor, sprâncenelor și capului), însă pigmentul nu este încă activ, astfel că cel mic beneficiază, temporar, de un păr alb.

Urechile și-au atins aproape forma finală, iar întreg analizatorul său auditiv capătă complexitate. La acest moment, fătul poate auzi diferite sunete din exterior.

Nu în ultimul rând, stratul adipos al celui mic crește și, astfel, justifică greutatea semnificativ mai mare, specifică acestei săptămâni de sarcină.


Sfaturi de urmat în săptămâna 24 de sarcină 

Cu fiecare săptămână a sarcinii, experiența ta devine din ce în ce mai vastă. Vei avea o intuiție mult mai bună cu privire la ce este bine și ce nu, pentru copilul tău, și vei putea pune cu ușurință în aplicare sfaturile primite până la acest moment.

Chiar și așa, este bine să îți aduci aminte (sau să afli) unele recomandări extrem de importante, valabile în săptămâna 24, și care cu siguranță se regăsesc printre cele oferite de medicul tău:


1. Ai grijă de sănătatea ta mintală

De multe ori, sănătatea fizică poate fi percepută ca singura prioritate a unui om. Deși acest lucru este parțial adevărat, nu trebuie niciodată uitat faptul că sănătatea ca întreg este compusă din sănătatea fizică și cea mintală.

Prin urmare, în timp ce adopți un stil de viață sănătos, nu uita să ceri oricând suportul necesar (din partea specialiștilor și a celor dragi) pentru a te ajuta și pe plan psihic.


2. Pune în practică exercițiile Kegel (precum și alte tipuri de exerciții fizice)

Planșeul pelvin este format din mai mulți mușchi ce lucrează împreună, pentru a menține structurile abdominale și pelvine la locul lor anatomic. 

Sarcina adaugă o presiune suplimentară la nivelul acestor mușchi, astfel încât este esențial ca aceștia să fie pregătiți corespunzător pentru o astfel de suprasolicitare. Exercițiile Kegel sunt o metodă excelentă de a întări musculatura pelvină și, alături de exerciții fizice clasice, pot îmbunătăți procesul nașterii și recuperarea post-partum.


3. Întreabă  medicul dacă ai nevoie de suplimente pentru sarcină

Să adopți un stil de viață sănătos este întotdeauna metoda profilactică cea mai accesibilă și eficientă în fața oricăror provocări din mediul exterior. 

În unele cazuri, însă, unele femei pot avea nevoie de ajutor suplimentar. Pentru a afla dacă tu ai nevoie de suplimente alimentare (vitamine și/sau minerale), nu uita să întrebi medicul tău ginecolog/de familie, la următoarea consultație.


În concluzie, săptămâna 24 de sarcină reprezintă pragul dintre luna 5 și luna 6 și, totodată, un pas mai aproape de trimestrul III. 



Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Luiza Guzgă
Medic specialist obstetrică-ginecologie

Dr. Luiza Guzgă

Data publicării: 08-12-2022
Data modificării: 09-05-2023