Săptămâna 18 de sarcină - particularități ale mamei și copilului

Săptămâna 18 constă în debutul celei de-a cincea luni de sarcină. Aceasta vine însoțită de schimbări marcante ale evoluției fătului. De cele mai multe ori, în săptămâna 18, părinții află dacă vor avea fată sau băiat. Bineînțeles, și mama va resimți unele modificări în organism. Este important a ști care sunt acestea și cum să gestioneze situația, astfel încât să aibă o sarcină cât mai ușoară. 

i.php?p=1(1).jpg

Corpul tău în săptămâna 18 de sarcină

Prima schimbare notabilă pe care mama o va observa este mărirea circumferinței abdominale și a greutății. De aceea, este util a achiziționa haine cât mai comode, care să nu o strângă sau să îi creeze disconfort.

Pentru a afla mai multe detalii despre îngrijirea bebelușului, înscrie-te la cursurile organizate de specialiștii Nativia. Cu siguranță, vei dobândi noi cunoștințe ce îți vor fi de folos în curând.

Alimentația

Femeia însărcinată va avea un apetit mai crescut. Vizita la un medic nutriționist poate fi utilă pentru a afla care sunt cele mai bune alimente. Este util a introduce în dietă cât mai multe alimente naturale, neprocesate. Recomandarea este ca alimentele consumate să fie bogate în nutrienți:

  • proteine (pește, pui, ouă, produse lactate);

  • lipide (din pește, avocado);

  • carbohidrați complecși (cereale integrale, orez nedecorticat, pâine integrală);

  • vitamine, minerale (fructe și legume în stare crudă).

Somnul

Începând cu săptămâna 18, somnul femeii însărcinate poate deveni o provocare pentru aceasta. Va fi din ce în ce mai dificil de dormit în decubit dorsal (pe spate). În plus, această poziție de somn poate îngreuna întoarcerea venoasă și favoriza hipotensiunea, ca urmare a efectului de comprimare a uterului asupra venelor. 

În această perioadă, cele mai multe femei acuză coșmaruri. Acestea apar ca urmare a faptului că somnul devine mai superficial în sarcină. De asemenea, femeia resimte un grad destul de ridicat al anxietății, cauzat de sarcină și evoluția acesteia. 

Varice

În timpul sarcinii, formarea venelor varicoase este favorizată. Cauza principală este întoarcerea venoasă deficitară. Pentru a preveni formarea acestora, sunt recomandate următoarele:

  • evitarea menținerii aceleiași poziții pentru perioade lungi de timp (stat în picioare, stat pe scaun);

  • efectuarea exercițiilor fizice adecvate sarcinii;

  • purtarea ciorapilor de compresie.

Copilul tău în săptămâna 18 de sarcină

Fătul își continuă creșterea și în săptămâna 18 de sarcină. El are o lungime de aproximativ 14-15 centimetri și o greutate între 190-200 de grame. Ca dimensiuni, poate fi comparat cu un ardei. 

Sistemul nervos

În săptămâna 18, începe mielinizarea fibrelor nervoase. În plus, se formează din ce în ce mai multe sinapse, conducând la apariția unei rețele de fibre nervoase. În creier, rețelele neuronale care deservesc simțul vizual, auditiv, olfactiv și vizual nu sunt încă definitivate. Evoluția lor se va încheia pe parcursul următoarelor săptămâni. 

Însă, auzul fătului devine în săptămâna 18 mai fin. Acesta aude cu mai mare ușurință sunetele din exterior. Însă, poate auzi bătăile inimii mamei sau chiar și când aceasta sughiță. Este important de menționat că sughițul apare la făt începând cu săptămâna 18. Tot în această săptămână, fătul poate și căsca. 

Fața

Trăsăturile feței fătului încep să se definitiveze. Astfel, la ecograf se pot observa nasul, buzele și urechile. De asemenea, genele, sprâncenele, dar și pleoapele a căror dezvoltare a debutat în săptămâna 17, își definitivează formarea. 

Dacă îți dorești să îți vezi cât de frumos s-a dezvoltat copilul tău, fă o programare pentru ecografie la specialiștii Nativia.

Organele genitale

La cele mai multe dintre sarcini, determinarea sexului fătului poate fi făcută începând cu săptămâna 18. În această perioadă, organele genitale pot fi vizibile prin intermediul ecografului, la băieți. La fete, organele genitale nu se văd propriu-zis, dar are loc poziționarea corectă și optimă a acestora. 

Somnul

Începând cu săptămâna 18, la făt începe reglarea ciclului somn-veghe. De multe ori, viitoarele mămici afirmă că fătul este liniștit pe parcursul zilei, iar noaptea, când ele se relaxează, acesta devine mai activ. 

Este important de menționat că tot în acest stadiu evolutiv, fătul poate realiza miscari de flexie și extensie ale membrelor. Acestea se pot simți de către mamă. Pe măsură ce sarcina evoluează, intensitatea acestora crește. 

Fanerele

În săptămâna 18, părul și unghiile sunt deja formate. În plus, la nivelul degetelor apar amprentele digitale. Este util a cunoaște faptul că amprentele sunt unice, chiar și la gemeni. 

Investigații medicale utile în săptămâna 18

În săptămâna 18 de sarcină, pot fi efectuate investigații imagistice, cât și analize de sânge. Recomandarea este ca investigațiile medicale să fie realizate între săptămânile 17-20. De aceea, programarea acestora se va face împreună cu medicul ginecolog. 

Ecografie este o tehnică imagistică ce permite evaluarea morfologică a fătului. Prin intermediul acesteia se pot observa următoarele:

  • evoluția și dezvoltarea fătului;

  • eventuale anomalii;

  • dimensiunile fătului.

Alte investigații ce pot fi realizate pentru a determina diferite anomalii genetice sunt:

Alege Pachetul de sarcina de la Nativia și vei beneficia de toate investigațiile necesare pentru tine și copilul tău.

Sfaturi de urmat în săptămâna 18 de sarcină

În săptămâna 18, femeia își poate menține stilul de viață de dinainte de sarcină, dacă se simte confortabil și medicul nu consideră a fi contraindicat. Însă, este important ca imediat ce constată că oboseala se instalează, că nu mai face față, să ia o pauză sau să încetinească ritmul. 

Pentru a favoriza evoluția armonioasă a sarcinii sunt indicate următoarele:

  • adoptarea unei diete sănătoase;

  • respectarea orelor de somn;

  • efectuarea exercițiilor fizice adecvate sarcinii sau chiar plimbări în natură;

  • relaxarea cu prietenii și familia;

  • evitarea perioadelor lungi de stat în picioare sau pe scaun;

  • hidratarea optimă;

  • administrarea suplimentelor nutritive conform indicațiilor medicului.

În săptămâna 18 de sarcină, cei mai mulți părinți află sexul copilului. De asemenea, auzul copilului devine mai bun, începe mielinizarea sistemului nervos, apar unghiile și părul, iar fătul efectuează mișcări mai ample și mai puternice. Mama poate resimți aceste mișcări. De aceea, pot apărea unele tulburări de somn, care pot fi depășite. Este important a consulta medicul ginecolog și a efectua examinările medicale periodice, pentru a asigura o evoluție cât mai optimă a sarcinii. 

Sursă foto: Nativia; www.shutterstock.com


Bibliografie:

  • www.nhs.uk, https://www.nhs.uk/start4life/pregnancy/week-by-week/2nd-trimester/week-18/, accesat la data 18.10.2022;

  • www.whattoexpect.com, https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-18.aspx, accesat la data 18.10.2022;

  • www.babycenter.com, https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/18-weeks-pregnant, accesat la data 18.10.2022;

  • raisingchildren.net.au, https://raisingchildren.net.au/pregnancy/week-by-week/second-trimester/18-weeks, accesat la data 18.10.2022;

  • www.pregnancybirthbaby.org.au, https://www.pregnancybirthbaby.org.au/pregnancy-at-week-18, accesat la data 18.10.2022;

  • www.thebump.com, https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/18-weeks-pregnant, accesat la data 18.10.2022;

  • www.verywellfamily.com, https://www.verywellfamily.com/18-weeks-pregnant-4159009, accesat la data 18.10.2022.



Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Anca Ciobanu
Asistent universitar obstetrică-ginecologie
Doctor în științe medicale

Dr. Anca Ciobanu

Data publicării: 20-06-2023
Data modificării: 20-06-2023