Mișcările fetale: când și cum încep să se simtă

Mișcările fetale: când și cum încep să se simtă

Sarcina este probabil perioada cea mai plină de evenimente din viața oricărei femei. Organismul femeii gravide începe să se adapteze la noi condiții, iar noua mămică are multe informații și emoții noi de procesat. 

Unul dintre cele mai așteptate momente din toată perioada sarcinii este cel al primelor mișcări ale copilului, resimțite sau chiar văzute la nivelul peretelui abdominal. Aceste mișcări formează prima conexiune fizică dintre mamă și copil, legătură menținută până la momentul nașterii.

Tocmai din acest motiv, este util pentru orice mămică să cunoască principalele caracteristici ale mișcărilor fetale, pentru a putea avea un decurs normal al sarcinii, bucurându-se de aceste momente de apropiere cu cel mic.

Mișcările bebelușului - caracteristici (unde simți mișcările copilului)

Deși se folosește denumirea de mișcări sau lovituri ale copilului, majoritatea femeilor însărcinate nu descriu acest fenomen ca fiind unul clar, ci mai degrabă subtil. 

De multe ori, mișcările unui copil în burtă sunt resimțite ca niște tremurături (mișcările fătului ca un tremurat), mici spasme sau chiar ca o senzație de „fluturași în stomac”, precum în stările emoționale puternice. 

Cu siguranță, fiecare femeie este diferită și fiecare organism este diferit. Prin urmare, senzația resimțită poate fi mai mult sau mai puțin sugestivă, precum și variabilă din punctul de vedere al intensității.

Pe măsură ce sarcina avansează, mișcările copilului încep să devină mai ușor de simțit și de localizat la nivelul abdomenului. 

Când simți mișcările bebelușului 

Când simți mișcările bebelușului

Momentul exact în care se simt primele mișcări fetale poate fi unul destul de dificil de aproximat. În special pentru mămicile la prima sarcina, acest moment poate fi confundat cu simpla senzație de balonare sau cu alte manifestări digestive. 

În cazul mămicilor aflate la a doua sau a treia sarcină, mișcările bebelușului pot fi identificate începând cu săptămâna 16, cu un maxim ce poate ajunge la săptămâna 24 (la câte săptămâni mișcă bebe, când simți mișcările bebelușului).

Dacă nu sunt resimțite mișcările fătului în săptămâna 24 de sarcină, este indicat ca acest aspect să fie comunicat mai departe medicului ginecolog care se ocupă cu urmărirea sarcinii. În acest mod, se poate identifica o posibilă problemă cu dezvoltarea celui mic sau se poate exclude un semn fals al unei afecțiuni. 

Totuși, evaluarea frecvenței și caracteristicilor mișcărilor celui mic nu trebuie să devină o obsesie sau un motiv de îngrijorare constantă, ci doar o precauție. De cele mai multe ori, mămicile își pot da seama în mod firesc de o astfel de situație.

Pentru a monitoriza decursul sarcinii și pentru siguranța acesteia pe tot parcursul celor nouă luni, medicul îți poate recomanda un pachet de urmărire a sarcinii și de naștere a copilului. În acest fel, se poate menține o relație strânsă cu medicul, acesta implicându-se de la momentul depistării sarcinii până la nașterea celui mic, oferind o continuitate. 

Mișcări anormale și semnificația acestora

Mișcările celui mic petrecute în timpul vieții sale intrauterine nu reprezintă doar un mod de conexiune cu mămica și viceversa, ci și un bun indicator asupra evoluției normale a sarcinii.

Astfel, în unele situații, absența mișcărilor, apariția lor întârziată sau orice fel de altă modificare aflată în legătură cu acest fenomen fiziologic are rolul de a ridica un semnal de alarmă în eventualitatea petrecerii unui eveniment nedorit. 

În special la prima sarcină, monitorizarea mișcărilor fetale reprezintă un obicei ce ar trebui implementat în fiecare zi. Astfel, în cazul apariției unor mișcări anormale sau chiar al absenței lor, consultația ginecologică poate fi programată mai repede, identificându-se problema de fond.

Posibile modificări ce implică mișcările fetale includ:

  • Absența mișcărilor până în săptămânile 24-26 - dacă, până în acest interval, nu a fost resimțită nici măcar o bătaie, este necesar să fie programată o consultație cât mai curând;
  • Scăderea frecvenței mișcărilor - deși o scădere în timp a numărului mișcărilor celui mic nu semnifică în mod obligatoriu o stare patologică, este recomandat să se programeze o consultație ginecologică mai rapid decât în mod normal, pentru a exclude o posibilă afecțiune;
  • Mișcări frecvente și de intensitate mare - acest lucru, în majoritatea cazurilor, nu are nicio semnificație patologică, ci doar arată faptul că cel mic este activ. 

Orice nelămurire sau îngrijorare, chiar dacă poate părea nejustificată, trebuie discutată împreună cu medicul. În unele cazuri, detaliile se pot dovedi utile și relevante pentru evoluția sarcinii. În cazul în care nu există o corelație patologică, cel puțin se obține o liniștire a mămicii. 

Prin urmare, mișcările fetale reprezintă un fenomen fiziologic, specific sarcinii, care poate semnifica debutul unei conexiuni fizice și emoționale strânse între mamă și copil. Monitorizarea lor periodică de către femeia gravidă este un obicei extrem de important, întrucât, în cazul apariției unor modificări de cauză necunoscută, acestea pot fi adresate cât mai curând medicului, cu scopul depistării problemei de fond. 



Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Anca Ciobanu
Asistent universitar obstetrică-ginecologie
Doctor în științe medicale

Dr. Anca Ciobanu

Data publicării: 19-07-2022
Data modificării: 09-05-2023