Sarcina prelungita

Sarcina prelungită (sarcina peste termen) - cauze, particularități și posibile complicații

În mod normal, se consideră că o sarcină la termen are o durată ideală de 40 de săptămâni, echivalent a 9 luni sau 280 de zile din momentul primei zile a ultimului ciclu menstrual. Având în vedere că doar aproximativ 1 din 20 de femei va naște exact în ziua calculată, în realitate, intervalul în care se încadrează o sarcină la termen se situează între 37 și 42 de săptămâni. 

Atunci când, din diferite motive, sarcina depășește perioada de 41 de săptămâni si 3 zile, aceasta capătă denumirea de sarcină depasita. 

Întrucât sarcina prelungită poate uneori deveni patologica (peste 41 saptamani si 3 zile) și poate presupune apariția unor complicații serioase asupra mamei și copilului, este necesară o monitorizare corespunzătoare și, dacă apar complicații, să se intervină și nașterea să se realizeze cât mai curând posibil.

Nașterea la termen vs sarcina prelungită - cauze

Pentru a putea stabili dacă o sarcină va fi urmată de o naștere la termen, este pe punctul de a se prelungi sau este peste termen, este extrem de important să fie identificată vârsta gestațională exactă sau cel puțin vârsta cea mai apropiată de cea reală.

Doar cunoscând vârsta gestațională se poate ști cu siguranță dacă sarcina se desfășoară normal și dacă nașterea va fi realizată la termen ori au fost depășite deja cele 41 de săptămâni si 3 zile și este nevoie să se intervină asupra sarcinii. 

Atunci când ciclul menstrual al mamei este unul neregulat și este dificil să se estimeze data aproximativă a nașterii, evaluarea ecografică în primul trimestru precum și identificarea unor parametri specifici, pot estima data respectivă. 

Totuși, este important de reținut că estimarea prin intermediul ecografiei are o precizie mai mare în prima parte a sarcinii, astfel că eficiența testului scade pe măsură ce sarcina avansează. 

Cauzele apariției unei sarcini prelungite 

Până la momentul actual, nu a putut fi identificată o cauză exactă pentru sarcinile ce se prelungesc peste termen. Totuși, se consideră că anumiți factori contribuie la creșterea probabilității apariției unei sarcini prelungite. 

Printre principalii factori de risc se numără:

  • Prima sarcina;
  • Mama a provenit dintr-o sarcină prelungită sau există un istoric familial de nașteri peste termen;
  • Existența în antecedente a altor sarcini prelungite;
  • Făt masculin;
  • Supraponderalitatea sau obezitatea mamei.


Ce se întâmplă dacă sarcina depășește 41 de săptămâni si 3 zile - posibile complicații

Ce se intampla daca sarcina depaseste 41 de saptamani

Pentru a putea pune diagnosticul de sarcină prelungită sau peste termen, nu este suficientă doar cunoașterea vârstei gestaționale, întrucât, în unele cazuri, aceasta poate fi sub sau supraestimată.

Din acest motiv, deși vârsta gestațională este primul semnal de alarmă, medicul va trebui să efectueze câțiva pași suplimentari, pentru a putea oferi o certitudine. 

diagnostic de sarcina prelungita

Aceștia constau în:

  • Efectuarea unei ecografii - cu scopul vizualizării stării copilului;
  • Evaluarea activității cordului copilului - pentru a verifica buna funcționare a acestuia și a depista o eventuală anomalie de ritm;
  • Evaluarea cantității de lichid amniotic - una dintre cele mai importante particularități ale unei sarcini prelungite este scăderea cantității de lichid amniotic, fapt ce poate constitui un factor de risc pentru sănătatea copilului.


Complicatiile unei sarcini prelungite

Complicațiile unei sarcini prelungite 

O sarcina ce se prelungeste peste 41 săptămâni si 3 zile poate constitui un risc considerabil atât pentru mamă, dar mai ales pentru copil.

Astfel, ca urmare a comparării vârstei gestațioanele cu particularitățile unei sarcini prelungite decelate imagistic și a obținerii diagnosticului de certitudine, este important să se ia o decizie. 

În lipsa unei intervenții asupra unei sarcini prelungite peste termen (peste 41 saptamani si 3 zile, dar in special peste 42 saptamani), pot interveni mai multe complicații și pot afecta mama și copilul.

  1. Complicații materne:
  • Creșterea probabilității de naștere prin cezariană sau naștere vaginala care implică ajutor instrumental;
  • Creșterea predispoziției la infecții;
  • Alterarea integrității structurale a perineului, cu posibila rupere a sa;
  • Travaliu prelungit;
  • Travaliu cu rupturi de perineu și/sau vagin;
  • Sângerare postpartum.


       2. Complicații ale copilului: 

  • Aspirația meconiului (conținutului intestinal al fătului);
  • Creșterea riscului pentru acidoză neonatală;
  • Creșterea probabilității apariției unor accidente în timpul nașterii naturale;
  • Apariția disproporției dintre perimetrul cranian și cel pelvin;
  • Apariția restricției de creștere intrauterină (RCIU) ca urmare a scăderii cantității de lichid amniotic și insuficienței placentare;
  • Creșterea, per total, a riscului de moarte fetală. 


Toate aceste complicații reprezintă posibilități, nu certitudini și sunt adaptate la cazul fiecărei femei gravide în parte. 

Totuși, pentru a putea evita apariția complicațiilor și a asigura o naștere normală și o stare de sănătate optimă atât pentru mamă, cât și pentru copil, medicul va evalua balanța risc beneficiu a sarcinii în cauză și va alege cel mai bun moment în care să se poată induce nașterea sau să se opteze pentru operația cezariană. 

Prin urmare, deși o sarcină prelungită nu este un eveniment de dorit, din cauza riscurilor care se asociază cu depășirea vârstei gestaționale maxime de 42 de săptămâni, monitorizarea constantă a evoluției sarcinii este esențială în această perioadă. În acest fel, identificarea momentului optim pentru inducerea unei nașteri naturale sau pentru efectuarea unei cezariene poate asigura o naștere fără evenimente nedorite și o stare bună de sănătate pentru mamă și copil. 



Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Radu Botezatu
Medic primar obstetrică-ginecologie 
Asistent universitar
Doctor în științe medicale

Dr. Radu Botezatu

Data publicării: 05-05-2022
Data modificării: 09-05-2023