Test sarcina

Testul de sarcina - cand se face, cum se face, pasi de urmat dupa obtinerea unui rezultat pozitiv


Informații generale

Testul de sarcină este cea mai rapidă metodă de a afla dacă sunteți însărcinată sau nu. Acesta detectează, în urina femeii, hormonul care este secretat în timpul sarcinii (gonadotropină corionică umană (hCG). Testul de sarcină se găsește în toate farmaciile, la prețuri care pornesc de la 5-6 lei și ajung până la 80 de lei.

Tipuri de teste de sarcină

Teste de sarcină se găsesc sub mai multe forme, dar majoritatea funcționează pe principii asemănătoare:

 • test de sarcină de tip bandă
 • test de sarcină casetă
 • test de sarcină stilou
 • test de sarcină cu afișaj digital.
Tipuri de teste de sarcina

Cum funcționează?

Majoritatea testelor de sarcină detectează hormonul sarcinii, gonadotropină corionică umană (HCG), din urină. HCG sau hormonul sarcinii este secretat și circulă în sângele și urina femeii la un interval de 6-10 zile de la fertilizare, după ce ovulul fertilizat s-a atașat de peretele uterului sau în afara uterului (în caz de sarcină extrauterină).

Când este indicat să se facă?

Testul de sarcină este indicat să se facă atunci când apare o întârziere a ciclului menstrual. Perioada recomandată pentru a face un test cu un rezultat concludent este la 14 zile de la posibila concepție. Însă, unele teste de sarcină, mult mai sensibile, pot fi utilizate la 6-8 zile după concepție. Cea mai bună perioadă de a efectua un test de sarcină este dimineața/ în prima parte a zilei, când urina este mult mai concentrată; dar testul se poate efectua în orice moment al zilei.

Cum se efectuează?

Testele de sarcină sunt rapide și ușor de utilizat, ele se pot face atât în cabinetul medicului cât și la domiciliu. De asemenea, sunt foarte precise dacă urmați instrucțiunile. Este recomandat să citiți prospectul înainte de a-l folosi și să vă asigurați că testul nu este expirat.

Toate aceste teste de sarcină funcționează într-un mod similar. Se introduce capătul absorbant al stick-ului în proba de urină sau direct sub jetul de urină și se așteaptă rezultatul testului în funcție de timpul indicat pe prospect.

Interpretarea rezultatului

La majoritatea testelor, o liniuță roșie (C=control) indică un test de sarcină negativ, în timp ce două liniuțe roșii (C=control și T=test) indică un test de sarcină pozitiv. Dacă nu apare nicio linie sau apare doar linia din dreptul simbolului T=test atunci testul trebuie considerat invalid și trebuie repetat. Un rezultat pozitiv al testului este aproape sigur corect. Cu toate acestea, un rezultat negativ al testului este mai puțin de încredere.

Când linia abia se vede se consideră că este slab pozitiv sau fals-pozitiv. 

Un rezultat slab pozitiv poate semnifica existența unei sarcini dar testul a fost făcut prea repede și este necesar să se repete testul peste câteva zile.

Acuratetea testului de sarcina

Rareori anumite afecțiuni medicale pot determina un test de sarcină fals-pozitiv precum:

 • femeile sub tratament cu hormoni HCG pentru stimularea ovulației
 • femeile aflate în perimenopauza.
 • tumori ovariene, avortul spontan, boli ale ficatului sau rinichilor.  

De asemenea anumite medicamente, cum ar fi tranchilizantele, anticonvulsivantele, hipnoticele ar putea provoca rezultate fals pozitive sau dacă aveți sânge sau proteine în urină.

În cazul unui rezultat negativ, probabil că nu sunteți însărcinată dar se recomandă o retestare în decurs de aproximativ o săptămână.

Dar este posibil să fie un test fals-negativ dacă:

 • testul nu a fost efectuat corect sau este expirat
 • test de sarcină nu este suficient de sensibil la prezența hormonului HCG
 • interpretarea precoce a testului 
 • urina este prea diluată (în cazul în care au fost consumate prea multe lichide înainte de test)
 • urina este colectată cu prea mult timp înainte de efectuarea testului 
 • sunteți în tratament cu anumite medicamente, cum ar fi diuretice sau antihistaminice.

Dacă faceți testul de două ori și obțineți rezultate diferite este necesar să consultați medicul. Un test de sânge este necesar pentru a confirma rezultatele.

Acuratețea testului de sarcină

Testele de sarcină realizate corespunzător conform indicațiilor din prospect și în perioada corectă au o acuratețe de 90-99%, în funcție de tipul de produs pentru care se optează.

Precizia unui test de sarcină la domiciliu depinde de:

 • dacă sunt respectate instrucțiunile și testul este în perioada de valabilitate
 • sensibilitatea testului de sarcină
 • perioada efectuării testului (un test efectuat mai repede de 6 zile de la concepție poate fi rezultat fals negativ).

Test pozitiv – ce fac mai departe?

Dacă testul este pozitiv este necesară o programare la medicul obsterician pentru  a confirma sarcina ecografic și a începe monitorizarea sarcinii. 

Nu ezita să te programezi pe tine sau pe cineva drag, la un consult de specialitate, accesând acest link.Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Ruxandra Cigăran
Medic primar obstetrică-ginecologie

Dr. Ruxandra Cigăran

Data publicării: 30-06-2021
Data modificării: 09-05-2023