Preeclampsia

Ești însărcinată? Află chiar de la prima morfologie dacă ai risc de preeclampsie!

Pe cât de limitată ca timp îi este prezența și evoluția în viața pacientelor, pe atât de grave îi pot fi urmările: preeclampsia poate duce chiar la pierderea fătului și a vieții femeii însărcinate sau la complicații la nivelul multor organe ale mamei. Depistată la timp, poate ajuta la salvarea vieții fătului și a mamei, înainte ca anumite consecințe grave să apară.

Cauzele instalării preeclampsiei nu au fost, încă, stabilite dincolo de orice îndoială, dar ce se știe cu siguranță este că între 2% și 8% dintre femeile însărcinate din întreaga lume se confruntă cu această afecțiune, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății. În România, din fericire, incidența preeclampsiei este mai scăzută, la 1-2 sarcini din 100, însă vorbim despre o rată de diagnosticare mai puțin relevantă decât în țările vestice.

Se spune că cel de-al doilea trimestru de sarcină este cel mai frumos: femeia a scăpat de grețurile primelor luni, nu este, încă, apăsată de greutatea burții care ia amploare în ultimele săptămâni, astfel încât se poate bucura de aspectul radiant pe care purtarea unui copil i-l oferă. Ei bine, este fix perioada în care poate lovi preeclampsia: de obicei, apare după săptămâna 20, dar există cazuri în care se manifestă și mai devreme.

„Preeclampsia aduce cu sine creșterea tensiunii arteriale (valori de peste 140/90 mmHg), asociată cu semne și simptome de afectare ale diverselor organe: rinichii, ficatul, plămânii, creierul. Cu cât se instalează mai devreme, cu atât este potențial mai severă, atât pentru făt – care este posibil să se nască prematur, cât și pentru mamă”, spune Dr. Laura Mustață, medic specialist obstetrică-ginecologie.

Deși nu se cunosc cu exactitate cauzele acestei afecțiuni, OMS indică niște predispoziții către preeclampsie pe care femeile ar trebui să le aibă în vedere odată ce rămân însărcinate, în ideea unui comportament de monitorizare atentă a situației:

  • Femeile cu mame sau surori care s-au confruntat cu preeclampsia;
  • Femeile care poartă sarcină multiplă;
  • Gravidele mai tinere de 20 de ani și cele trecute de 40 de ani;
  • Femeile care au suferit de hipertensiune și boli renale înainte de sarcină;
  • Femeile care suferă de obezitate;
  • Femeile care se confruntă cu probleme de sănătate agravante: diabet, afecțiuni renale, lupus sau reumatism.

De asemenea, femeile aflate la prima sarcină, precum și cele care s-au confruntat cu preeclampsia într-o sarcină anterioară ar trebui să adopte un comportament vigilent în această direcție. Iar cea mai sigură cale de detectare a riscului de preeclampsie este testul dedicat ce se poate face la 12 săptămâni, odată cu bitestul de screening pentru sindrom Down și morfologia de trimestru I.

Mai este luna de conștientizare a preeclampsiei, iar clinica noastră derulează o campanie de informare cu privire la modalitățile prin care pacientele pot fi diagnosticate la timp cu această afecțiune care, netratată, poate deveni extrem de periculoasă, atât pentru făt, cât și pentru mamă.

În cadrul acestei campanii, medicii clinicii Nativia vor oferi – pe canalele proprii și nu numai – informații referitoare preeclampsie și vor răspunde la întrebările voastre, pentru că noi credem că educația pentru sănătate intră în atribuțiile medicilor, alături de serviciile medicale. În plus, în luna mai, clinica Nativa oferă gravidelor care nu au mai fost niciodată în clinică 15 morfologii de trimestru 1 GRATUITE, pentru depistarea riscului preeclampsiei.

Pentru a fi cât mai informată despre sănătatea femeilor, prevenția și tratamentul diverselor afecțiuni, urmăriți-ne aici, pe blog, și pe pagina noastră de Facebook aici.

Și tu poți să te implici!  

Dacă ai trecut printr-o astfel de experiență și dorești să ne împărtășești povestea ta, te rugăm să ne lași un mesaj. Acesta va ajunge la cititoare. Dă vestea mai departe, să fim cât mai multe femei care cred în #PutereaLuiÎmpreună.




Articol scris de: Nativia

Data publicării: 05-05-2021
Data modificării: 09-05-2023