sarcina extrauterina

Sarcina Extrauterină : Care sunt cauzele, ce riscuri pot surveni și cum poate fi tratată


Informații generale despre sarcina extrauterină

Sarcina începe cu un ovul fertilizat care, în mod normal, se atașează în interiorul uterului după ce traversează trompa uterină. Trompele uterine sunt tuburile care leagă ovarele de uter. O sarcină ectopică apare atunci când un ovul fertilizat se implantează și crește în afara cavității uterine, cel mai adesea, într-o trompă uterină. Acest tip de sarcină ectopică se numește sarcină tubară. Uneori, o sarcină ectopică apare și în alte zone ale corpului, cum ar fi ovarul, cavitatea abdominală sau partea inferioară a uterului (colului uterin).

O sarcină ectopică nu poate continua normal. Oul fertilizat nu poate evolua corespunzător în afara uterului, iar țesutul în continuă creștere poate provoca sângerări prin rupturi ale organelor la nivelul cărora s-au implantat (de exemplu, trompa uterină). Acestea pun viața mamei în pericol, dacă nu sunt tratate. 

Cauze

De cele mai multe ori, nu este identificată o cauză concretă a sarcinii extrauterine. O sarcină tubară - cel mai frecvent tip de sarcină ectopică – apare, adesea, deoarece trompa uterină este deteriorată de inflamație sau este deformată. Dezechilibrele hormonale sau dezvoltarea anormală a ovulului fertilizat ar putea juca, de asemenea, un rol.

i.php?p=Cauzele_sarcinii_extrauterine.jp

Factori de risc

  • o sarcină extrauterină în antecedente
  • inflamație sau infecție la nivelul organelor genitale- infecțiile cu transmitere sexuală, cum ar fi gonoreea sau chlamydia, pot provoca inflamații la nivelul trompelor uterinei și a altor organe din apropiere și pot crește riscul unei sarcini ectopice.
  • tratamente de fertilitate - unele cercetări sugerează că femeile care au fertilizare in vitro (FIV) sau tratamente similare sunt mai susceptibile de a avea o sarcină ectopică. Infertilitatea însăși poate crește riscul.
  • chirurgie tubară - operația de corectare a trompei uterine blocate sau deteriorate sau ligaturarea trompelor în scopul sterilizării crește riscul unei sarcini ectopice.
  • o sarcină obținută în timp ce se utilizează un dispozitiv intrauterin (DIU) pentru contracepție - este rară, dar dacă se întâmplă, este mai probabil să fie o sarcină extrauterină.
  • fumatul chiar înainte de a rămâne gravidă poate crește riscul unei sarcini ectopice. Cu cât fumezi mai mult, cu atât riscul este mai mare.
  • vârsta maternă între 35-40 ani

Simptome

Simptomele se dezvoltă de obicei între a 4-a și a 12-a săptămână de sarcină.

Unele femei nu au simptome la început. Unele femei care au o sarcină ectopică au semnele sau simptomele timpurii obișnuite ale sarcinii – lipsa menstruației, sensibilitatea sânilor și greață. Este posibil să se ridice suspiciunea de sarcină ectopică la prezentarea pacientei pentru confirmarea unei sarcinii, în urma evaluării clinice  și ecografice. 

Adesea, primele semne de avertizare ale unei sarcini extrauterine sunt sângerările vaginale ușoare și durerea pelviană.

Sângerări vaginale - Sângerarea vaginală tinde să fie puțin diferită de menstruație. De multe ori este în cantitate redusă și poate fi de culoare maro închis.

Dureri pelvine- Este posibil să aveți dureri pelvine, de obicei de intensitate scăzută. Se pot dezvolta brusc sau treptat și pot fi persistente sau intermitente.

Simptomele unei hemoragii intraabdominale

În unele cazuri, o sarcină ectopică poate crește suficient de mare și rupe trompa uterină asociind sângerări abundente în abdomen, iar intervenția chirurgicală se impune de urgență pentru controlul hemoragiei. 

În această situație pot apărea următoarele simptome: durere abdominală ascuțită, bruscă și intensă asociată sau nu cu durere de umăr, senzație de amețeală sau leșin, tegumente palide.

Când trebuie să mergi la doctor

Atunci când apar semnele sau simptomele menționate mai sus, pacienta trebuie să se prezinte la medic.

Complicații

Sarcina extrauterină poate provoca sângerări prin rupturi ale organelor la nivelul cărora s-au implantat (de exemplu, trompa uterină). Acestea pun viața mamei în pericol, dacă nu sunt tratate. 

i.php?p=Factori_de_risc_sarcina_extraute

Diagnostic

Un examen clinic ginecologic identifică zonele de durere, sensibilitate sau o masă lângă uter, adică la nivelul anexial (anexă=trompă și ovar). Cu toate acestea, nu se poate stabili diagnosticul de sarcină ectopică fără test de sarcină, analize de sânge și ecografie transvaginală. 

Ecografie transvaginală permite localizarea sarcinii. Ecografia abdominală poate fi utilizată pentru a confirma sarcina sau pentru a evalua sângerările interne.

Testul de sânge al beta-gonadotropinei corionice umane (beta-hCG) pentru a confirma că este o sarcină. Nivelurile acestui hormon cresc în timpul sarcinii. Acest test de sânge poate fi repetat la distanță de 48 de ore, pentru a vedea cum se modifică nivelul în timp. Aceasta poate fi o modalitate utilă de identificare a sarcinilor ectopice atunci când ecografia nu poate identifica localizarea exactă a sarcinii, deoarece nivelul beta-hCG tinde să fie mai mic și să crească mai lent în timp decât într-o sarcină normală. Rezultatele testului pot fi, de asemenea, utile pentru a determina cel mai bun tratament pentru o sarcină ectopică.

Se va efectua o hemogramă completă pentru a verifica anemia sau alte semne de pierdere a sângelui. 

Laparoscopie diagnostică

Dacă nu este clar dacă este o sarcină ectopică sau nu se cunoaște locul sarcinii, se poate efectua o laparoscopie. Acesta este un tip de intervenție chirurgicală care se efectuează sub anestezie generală pentru a examina cavitatea abdominala și în special uterul și trompele uterine direct. Dacă se constată o sarcină ectopică în timpul procedurii, pot fi folosite instrumente chirurgicale mici pentru a o îndepărta, pentru a evita eventuala nevoie de a doua operație ulterior.

Tratament

Din păcate, embrionul în curs de dezvoltare nu poate fi salvat într-o sarcină ectopică. Tratamentul este de obicei necesar pentru a elimina sarcina înainte ca aceasta să devină prea mare.

Principalele opțiuni de tratament sunt:

  • Medicamentos - Dacă o sarcină ectopică este diagnosticată devreme, pacienta este echilibrată hemodinamic, nu prezintă sângerare activă sau semne de sângerare intraabdominală poate fi recomandat tratamentul cu un medicament numit metotrexat. Acesta funcționează prin oprirea creșterii celulare embrionare și dizolvă celulele existente. Se va recomanda verificarea periodică a nivelului seric de beta-HCG  pentru a verifica dacă tratamentul funcționează. Uneori este necesară o a doua doză sau poate fi necesară o intervenție chirurgicală dacă nu funcționează. Ulterior este necesară contracepție fiabilă timp de cel puțin 3 – 6 luni după tratament, deoarece metotrexatul poate fi dăunător pentru făt dacă concepția are loc în acest timp. Pe perioada tratamentului pot apărea: durere de burtă - aceasta este de obicei ușoară și ar trebui să treacă în decurs de o zi sau 2, ameţeală, senzație și rău, diaree.
  • Chirurgical - intervenția chirurgicală este utilizată pentru a elimina sarcina  împreună sau nu cu trompa uterină afectată. De obicei, totuși, îndepărtarea trompei uterine rupte este cel mai eficient tratament. În majoritatea cazurilor, se va efectua o intervenție chirurgicală laparoscopică. În caz de hemoragie intraabdominală, trompă uterină ruptă va fi nevoie de o intervenție chirurgicală de urgență pentru a opri sângerarea și a elimina sarcina. Aceste opțiuni au fiecare avantaje și dezavantaje. Se va opta pentru cea mai potrivită opțiune în funcție de simptome, dimensiunea embrionului și nivelul hormonului sarcinii (beta-hCG) din sânge.
i.php?p=Diagnostic_sarcina_extrauterina.

Suportul moral, psihologic este important deoarece pierderea unei sarcini este greu de înțeles de către cele care trec prin această experiență. Multe persoane trec printr-o perioadă dificilă din punct de vedere emoțional după o sarcină extrauterină. Acest eveniment poate provoca, de asemenea, sentimente de anxietate sau depresie.

Este de preferat ca pacientele aflate în această situație să solicite ajutor de specialitate (psiholog, medic specialist obstetrician).

Prevenție 

Nu se poate preveni întotdeauna o sarcină ectopică, dar se poate reduce riscul utilizând prezervativul atunci când nu se dorește o sarcină pentru a proteja împotriva bolilor cu transmitere sexuală, astfel reducând riscul bolilor inflamatorii pelvine și oprind fumatul.

Evoluția pe termen lung a sănătății femeii după o sarcină extrauterină

Multe femei care au avut o sarcină ectopică au o sarcină viitoare, sănătoasă. Corpul feminin are în mod normal două trompe uterine. Dacă una este deteriorată sau îndepărtată, se poate obține o sarcină cu trompa sănătoasă. Per total, 65% dintre femei au o sarcină sănătoasă în decurs de 18 luni de la o sarcină extrauterină.

În cazul unei sarcini ectopice în trecut, riscul de a avea alta este crescut. 

Atunci când se dorește o altă sarcină se recomandă consult de specialitate preconcepțional. Iar în cazul unei noi sarcini este necesar un control cât mai curând posibil, astfel încât să poată fi efectuate investigații (analize de sânge și ecografie) timpurii pentru a verifica dacă totul este în regulă.

Ocazional, poate fi necesară utilizarea unui tratament de fertilitate, cum ar fi fertilizarea in vitro (FIV). 




Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Ruxandra Cigăran
Medic specialist obstetrică-ginecologie

Dr. Ruxandra Cigăran

Data publicării: 13-01-2021
Data modificării: 09-05-2023

Articole medicale