Săptămâna 5 de sarcină. Ce trebuie să știi

Săptămâna 5 de sarcină. Ce trebuie să știi 

Săptămâna 5 de sarcină este considerată a fi săptămâna a treia de la fecundare și reprezintă debutul sarcinii embrionare, care se va întinde pe parcursul a zece săptămâni. Teoretic, femeia însărcinată a trecut de prima lună de sarcină și se pregătește pentru următoarele opt.

Este o perioadă extrem de importantă pentru bebeluș, acesta fiind încă foarte vulnerabil, însă riscul de avort spontan este redus. Aproximativ 90% dintre sarcinile care ajung în acest punct sunt duse cu succes până la capăt.

Cum evoluează fătul 

Săptămâna a cincea de sarcină este importantă atât pentru mamă, cât și pentru copil. Este momentul în care constați că ți-a întârziat menstruația și în curând vei începe să experimentezi primele simptome de sarcină. Este și etapa în care copilul se numește oficial embrion și începe să capete o formă distinctă. Creierul, măduva spinării, inima și alte organe încep să se formeze.

În această perioadă, nucleul de celule care s-a divizat constant până acum are mărimea unei semințe de portocală, respectiv aproximativ 1,25 mm, ceea ce este suficient pentru a putea fi observat la ecograf. Este momentul ideal să mergi la medicul specialist, pentru a face o ecografie. Ecografia transvaginală care se face în această etapă poate depista o acumulare de lichid în uter. Aceasta poartă denumirea de sac amniotic. La finalul săptămânii 5 de sarcină, embrionul poate ajunge la aproximativ 3 mm.

Tot în această săptămână, se formează o placentă rudimentară și cordonul ombilical. Cu ajutorul acestora, embrionul primește de la mamă oxigenul și nutrienții de care are nevoie pentru a se dezvolta. Un alt aspect important care apare în săptămâna 5 de sarcină este faptul că începe să-i bată inima.

Acum este perioada în care se formează sistemul digestiv, sistemul nervos și cel circulator. În această etapă, inima este formată din două mici canale, care vor fuziona ulterior și vor forma o inimă perfect funcțională. De asemenea, acum se formează tubul neural, precursor al creierului și al coloanei vertebrale.

Ce schimbări au loc în corpul tău

Ce schimbări au loc în corpul tău 

În săptămâna 5 de sarcină nu se înregistrează schimbări majore vizibile la exterior, însă acestea se vor resimți din plin la interior. Au loc în continuare transformări hormonale, hormonul HCG fiind secretat din abundență. Și în această perioadă apar din ce în ce mai intens simptomele sarcinii:

  • Oboseală. În săptămâna 5 de sarcină, senzația de oboseală se resimte din plin. Aceasta apare ca urmare a schimbărilor hormonale, dar și ca rezultat al scăderii nivelului de glucoză din sânge. În același timp, tensiunea arterială scade și crește fluxul de sânge; 
  • Greață. Greața din timpul sarcinii, însoțită sau nu de vărsături, se numește și greață matinală, dar poate să apară oricând în timpul zilei și al nopții. Este momentul în care crește concentrația de estrogen și progesteron, ceea ce determină stomacul să proceseze mai lent alimentele. De asemenea, crește sensibilitatea la mirosurile puternice, de mâncare, parfum, fum de țigară, lucru care provoacă senzația de vomă. Din această cauză, unele femei pot avea apetitul foarte scăzut în această perioadă, iar altele simt nevoia de a mânca anumite alimente, de exemplu, murături; 
  • Balonare. Senzația de balonare continuă și în această săptămână de sarcină;
  • Dureri de sâni. Modificările hormonale care apar acum fac ca sânii să devină foarte sensibili. Aceștia se măresc în volum, se simt mai grei și sunt dureroși;
  • Crampe abdominale. Deși crampele abdominale sunt specifice săptămânii 4 de sarcină, unele femei le pot resimți în continuare. Dacă acestea persistă și devin foarte dureroase, se recomandă vizita la medic;
  • Schimbări de dispoziție. Modificările hormonale din această etapă pot contribui la schimbări radicale de dispoziție, însă acestea sunt perfect normale;
  • Urinări frecvente. Nevoia de a urina mai des, mai ales în timpul nopții, va crește considerabil începând cu săptămâna 5 de sarcină.

Recomandări de specialitate

Recomandări de specialitate 

În cazul în care până acum nu ai programat prima consultație la medic, este momentul potrivit să o faci. Este important să faci un set de analize de sânge și să începi să iei suplimente alimentare, la recomandarea medicului, mai ales acid folic.

Tot din această săptămână trebuie să fii mult mai atentă la alimentele pe care le consumi. Pe lângă dieta bogată în fructe, legume și produse lactate, este important să știi că trebuie să elimini din alimentație orice aliment în stare crudă. Laptele trebuie neapărat să fie consumat doar fiert, iar peștele care conține mercur și carnea afumată trebuie evitate. De asemenea, este recomandat să nu iei medicamente de orice fel fără a consulta medicul înainte; tot ce mănânci și bei ajunge la embrion și este important să eviți alimentele, băuturile și substanțele care îi pot dăuna.

Este important, de asemenea, să ții cont de faptul că sarcina poate consuma calciul din organismul mamei, astfel că dinții și părul pot fi afectate. Pe lângă suplimentele pe care ți le va prescrie medicul, este recomandat să mergi la dentist pentru un detartraj profesional, pentru a te asigura că nu vei dezvolta carii în această perioadă.

Odihna este extrem de importantă în această perioadă. Dormi cât timp ai nevoie, nu te suprasolicita fizic și psihic. Evită pe cât posibil stresul și încearcă să ieși mai mult în natură, să te plimbi și să te relaxezi cu masaje ușoare. De asemenea, poți începe un program zilnic de exerciții fizice ușoare, care să te ajută să menții sub control greutatea si să dezvolți tonusul muscular. Este bine să știi că înotul este o activitate plăcută, ușoară, recomandată în sarcină. Însă nu exagera; chiar dacă înainte de sarcină erai obișnuită cu efort fizic mare, încearcă să reduci la minim efortul pe care îl depui, pentru a nu dăuna sarcinii.

sfaturile medicului specialist

Săptămâna 5 de sarcină este etapa în care creierul, măduva spinării, inima și alte organe încep să se formeze, așa că este perioada când copilul este cel mai vulnerabil la orice ar putea interfera cu dezvoltarea sănătoasă. De aceea, este important să urmezi sfaturile medicului specialist și să nu exagerezi cu activitatea fizică sau cu consumul anumitor alimente.




Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Bogdan Chirculescu
Medic specialist obstetrică-ginecologie

Dr. Bogdan Chirculescu

Data publicării: 29-04-2022
Data modificării: 09-05-2023