Urmarirea si monitorizarea sarcinii

Ce presupune urmărirea sarcinii

Monitorizarea sarcinii presupune controale regulate, conform unui plan de monitorizare, într-o clinică de obstetrică-ginecologie, pe tot parcursul sarcinii. Medicul va monitoriza starea de sănătate a mamei, dezvoltarea corespunzătoare a fătului și va recomanda teste de rutină pentru depistarea și prevenirea posibilelor probleme. În cadrul acestor controale regulate aveți posibilitatea să vă clarificați anumite aspecte necunoscute legate de sarcină și naștere.

Importanța urmării sarcinii

Urmărirea sarcinii timpurie și regulată presupune atât verificarea stării de sănătate materne cât și evaluarea dezvoltării corespunzătoare a fătului. Aceasta ajută la depistarea și prevenirea complicațiilor asociate sarcinii. Respectarea acestui proces duce la promovarea unei sarcini sănătoase și, implicit, nașterii unui copil sănătos.

Plan de monitorizare a sarcinii

Planul de monitorizare constă în stabilirea controalelor regulate la medic pentru toată perioada sarcinii și a investigațiilor de rutină (analize de sânge și ecografii fetale) necesare.

Monitorizarea sarcinii în clinica noastră include toate analizele și investigațiile necesare supravegherii sarcinii, precum și toate ecografiile de morfologie fetală conform ghidurilor medicale. Echipa noastră de medici are o misiune clară: sănătatea ta și a bebelușului din burtica ta. În plus, organizăm lunar cursuri pentru părinți, structurate în două module: sarcina și nașterea și îngrijirea bebelușului.

  Plan de urmărire a sarcinii

Săptămâna 6-7

 • Confirmarea sarcinii și evaluarea aparatului genital în cadrul ecografiei;
 • Efectuarea testului Papanicolau;


  Săptămâna 9 


  Săptămâna 10-11

 • Efectuarea bitestului în sistem kryptor fără interpretare;
 • Grups anguin/rh (în cazul în care femeia are Rh negativ și partenerul Rh pozitiv, este necesar să se efectueze dozare de anticorpi Anti-D la intervale de timp recomandate de medicul specialist);
 • Hemoleucograma;
 • Biochimie, teste de coagulare (TG, APTT);
 • Dozare horm. TSH, FT4;
 • Testare HIV 1&2;
 • Testare VDRL/TPHA (sifilis);
 • Testare pentru hepatite cu virus B și C (Ag.HBs, Ac.HBs, Ac.HVC);
 • Testare pentru rubeola (IgG, IgM);
 • Dublu test (PAPP-A și free beta-hcg);
 • Ecografie de trimestrul 1, efectuată între 11-12 săptămâni de sarcină, asociată cu dublu test (dozarea serică a unor hormoni de sarcină PAPP-A și free beta-hcg) poate depista un risc crescut de anomalii cromozomiale la anumite gravide;
 • Testare pentru CMV (IgG,IgM);
 • Testare pentru toxoplasma (IgG,IgM);
 • Sumar de urină;
 • Urocultură;
 • Examen citologic Babeș-Papanicolau;
 • Examen de secreție vaginală;
 • Culturi din col (Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma)

 

Săptămâna 12-13, 5 zile

 • Morfologie de trimistru întâi;


  Săptămâna 16-17

 • Evaluare biometrică;


  Săptămâna 22-24

 • Morfologie de trimestru doi;


  Săptămâna 26-28

 • Evaluare biometrică;
 • Hemogramă, glicemie, creatinină, sumar urină;
 • Cardiotocografia


  Săptămâna 28-32

 • Evaluare biometrică de trimestrul trei;


  Săptămâna 36

 • Evaluare biometrică;
 • Recoltare de streptococ de grup B, hemogramă, glicemie, creatinină, sumar urină;


  Săptămâna 39

 • Evaluare biometrică săptămânală

Fă cunoștință cu medicii noștri

Toți medicii din echipa Nativia sunt empatici, comunicativi și onești, iar pentru perioada sarcinii aceste aspecte sunt deosebit de importante. Fiecare medic are câte o supraspecializare într-o ramură diferită a obstetricii și ginecologiei, având cu toții un obiectiv comun: sănătatea ta și a fătului.
În munca pe care o depun în fiecare zi sunt ghidați de aceleași valori și viziuni, totul se face cu atenție și profesionalism, sub îndrumarea prof. dr. Gheorghe Peltecu.

În echipa Nativia sunt medici cu experiență vastă și cu renume, dar și medici tineri entuziaști, foarte determinați și pasionați de profesia aleasă. Cu toții au experiențe medicale internaționale, iar pentru că au supraspecializări diferite, face ca echipa să fie complexă, oferind astfel servicii de obstetrică și ginecologie complete.

Testimoniale

Roxana Nicolescu La această clinică totul este la superlativ. Domnul doctor Botezatu este un profesionist. O persoană dedicată, empatică, răbdătoare. Dacă urmează să nașteți cu dumnealui, ciuliți bine urechile la ce sfaturi vă dă și nașterea va fi foarte ușoară. Am fost monitorizată si de dl. Profesor Peltecu. O persoană mai caldă și calmă nu mi-a fost dat să întâlnesc. Recomand oricui această clinică.

Maria M. Recomand cu mare drag! De la primirea în recepție, curățenia din clădire, până la doamna doctor (am fost la doamna doctor Cocîrță Elena, o persoană foarte caldă și competentă), totul a fost profesional și eficient (în special că s-au respectat programările la virgulă, nu am așteptat aproape deloc).

Gabriela Iulia David Sunt pacienta domnului profesor Peltecu de "o viață" și am numai cuvinte de laudă. Este un profesionist desăvârșit și un OM deosebit. Dumnealui m-a ajutat și în momente fericite (nașterea fiului meu) cât și în unele mai puțin fericite. Calmul și căldura cu care tratează pacientele, alături de profesionalismul recunoscut nu poate decât să dea încredere. Clinica Nativia este locul în care eu mă simt în siguranță. Totul este la superlativ, din momentul în care suni pentru programare și până când ieși pe ușa clinicii, după consultație. Doamnele de la recepție sunt foarte prietenoase și îți oferă orice informație ceri. Spațiul de așteptare este generos și foarte aerisit. Recomand din tot sufletul această clinică deoarece am încredere deplină în echipa de profesioniști care lucrează la Nativia.

Mădălina Buru La clinica Nativia am găsit o echipă de medici profesioniști și dedicați. Personalul este minunat, iar domnul doctor Iancu George este un om extraordinar care mi-a monitorizat 2 sarcini cu succes. Sunt din Pitești și merg periodic la clinica Nativia pentru controale deoarece îmi inspiră cea mai mare încredere. Mulțumesc întregii echipe și în special domnului doctor Iancu pentru atenția acordată de fiecare dată.

Roxana Nicolescu La această clinică totul este la superlativ. Domnul doctor Botezatu este un profesionist. O persoană dedicată, empatică, răbdătoare. Dacă urmează să nașteți cu dumnealui, ciuliți bine urechile la ce sfaturi vă dă și nașterea va fi foarte ușoară. Am fost monitorizată si de dl. Profesor Peltecu. O persoană mai caldă și calmă nu mi-a fost dat să întâlnesc. Recomand oricui această clinică.

Elena Machidon Medicii sunt de excepție iar locația este superbă. Tot personalul întâlnit acolo a fost amabil și politicos. Recomand cu căldură!

Grigorescu Alexandra Locația este superbă, personalul foarte amabil, iar echipa medicală este de top. Eu am sarcina monitorizată de dl. Dr. Gică Nicolae, foarte bun profesionist, explică pe înțelesul celor mai puțin specializați cu termenii medicali, cu răbdare și empatie, nu recomandă supramedicamentarea în timpul sarcinii.

Cătălina Din punctul meu de vedere, este cea mai bună clinică din București, formată dintr-o echipă de medici profesioniști, cu o experiență aprofundată în domeniul medical. Recomand cu încredere:) De asemenea, aș dori să acord 5 stele și pentru domnul doctor profesor Peltecu, un medic excepțional!

Anda Ștefan Echipa Nativia este minunată din toate punctele de vedere, sunt la a 2-a sarcină și am optat tot pentru serviciile lor. Cuvintele de laudă se duc atât pentru echipa de medici foarte calmi și profi care reușesc să liniștească o gravidă cu bagajul nostru mare de griji și frici pentru o perioadă cu totul nouă din viața noastră, cât și pentru doamnele drăguțe de la recepție care mereu te ajută și te înțeleg și fac în așa fel încât să fie bine pentru toată lumea. Condițiile de igienă sunt ireproșabile. Recomand cu mare drag clinica Nativia!

Chira Daniela Zicu Sunt la a treia sarcină și pot spune că încă de la intrarea în clinică și până la plecare am fost întâmpinată de o echipă de oameni deosebiți și profesioniști. Deși sunt o persoană căreia îi este frică de durere știu că încrederea în oameni contează foarte mult și sunt convinsă că am făcut alegerea corectă. În orice moment am avut nevoie, am găsit sprijin și soluții. Le mulțumesc tuuror și în special dlui doctor Iancu George pentru că datorită dânsului, cu răbdarea și experiența pe care o are, am reușit să nasc natural, să îl am alături pe soțul meu în acele momente și să fiu tratată frumos. Datorită faptului că mai exista astfel de oameni, consider că suntem norocoase. Merită tot respectul și admirația noastră.

Gina Popa Cele mai calde recomandări din partea mea. Este o clinică unde toți medicii sunt profesionaliști, cu servicii medicale de excepție. Dragi viitoare mămici și paciente, aici sunteți pe mâini bune! Îl recomand cu căldură pe dl prof. Peltecu!!!

Ticu Monica Serviciile oferite de clinică sunt unele de calitate, personalul fiind foarte amabil. În ceea ce privește medicii, experiența mea în clinica Nativia este una foarte fericită, sarcina mea fiind urmărită de dna dr Mustață.

Andreea Saioc O clinică de excepție din toate punctele de vedere, iar domnul Dr. Peltecu, un adevărat standard de excelență și profesionalism. Eu și sora mea mergem la dânsul din adolescență, când am fost introduse de mama. Așadar ca o familie suntem pacientele dânsului de 15 ani, și venim de fiecare dată cu cea mai mare încredere și drag. Domnul doctor este foarte răbdator și empatic, și întotdeauna petrece timp explicându-mi rezultatele consultației, următorii pași etc. cu respect și deschidere.

Întrebări frecvente

Circulara de cordon reprezintă înfășurarea de cel puțin o dată a cordonului ombilical în jurul gâtului copilului. Acest lucru se produce în urma mișcărilor bebelușului frecvent în trimestrul 2 și în prima parte a trimestrului 3, atunci când are suficient loc în uter. Această situație nu este indicație de cezariană, iar pacientele cărora li s-a spus la ecografie că bebelușul are cordonul înfășurat în jurul gâtului, pot naște natural. În timpul travaliului, cordonul ombilical poate fi comprimat, dar vasele acestuia sunt învelite într-o substanță gelatinoasă care protejează vasele sangvine, împiedicând astfel limitarea aportului de oxigen către făt.

Intervalul dintre 2 sarcini este important să fie adecvat, ținând cont de faptul că o sarcină, nașterea și alăptarea sunt evenimente care reprezintă un stres pentru organismul unei femei. Un interval scurt poate duce la complicații legate de depleția unor anumiți nutrienți, cum ar fi acidul folic sau fierul. Alte complicații care pot apărea sunt nașterea prematură sau restricția de creștere intrauterină. Astfel că, după nașterea naturală sau cezariană se recomandă o periodă de așteptare de 18 – 24 luni, timp necesar pentru refacerea rezervelor materne și vindecarea completă a cicatricii uterine după cezariană.

În timpul sarcinii se recomandă o dietă cât mai variată și bogată în fructe și legume. În general nu există restricții alimentare și nu este contraindicat consumul de cofeină în cantitate redusă. Pacientele sunt încurajate să continue activitatea fizică ușoară în funcție de toleranță, chiar până aproape de naștere și să urmărească câștigul ponderal din sarcină. În medie un câștig de 10-15 Kg pe toată perioada sarcinii este normal dacă plecăm de la un indice de masă corporală normal. Ideal se recomandă oprirea fumatului, a consumului de alcool sau alte substanțe cu potențial teratogen. În cazul în care alimentația este destul de variată nu este obligatorie folosirea multivitaminelor. În schimb este foarte important acidul folic administrat pe toată perioada primului trimestru. Ulterior în trimestrul trei de sarcină este posibil să apară anemia de sarcină și medicul să îți recomande suplimentarea orală cu fier. Suplimentarea cu vitamina D poate fi necesară la pacientele cu deficiență, după dozarea prealabilă a nivelului de vitamina D în sânge. Un control mai strict al dietei poate fi necesar la pacientele cunoscute cu diabet încă înainte de sarcină sau la cele nou diagnosticate cu diabet gestațional. De regulă testul de screening pentru diabet se efectuează între 24-28 săptămâni de sarcină. Dieta echilibrată fără exces de glucide și activitatea fizică ușoară-moderată de 30 min este recomandată pe tot parcursul sarcinii și în perioada de lehuzie.

În funcție de vârstă și de sarcină, semnele care trebuie să ne alerteze variază. În primul trimestru, de exemplu, cele mai frecvente semne de îngrijorare sunt sângerările vaginale, secrețiile abundente de culoare închisă, durerile abdominale și contracțiile uterine. În trimestrul trei de sarcină, diminuarea sau lipsa mișcărilor fetale este un motiv frecvent de alertă și pacientele sunt încurajate să se prezinte la spital sau să contacteze medicul. Contracțiile uterine persistente, sângerarea vaginală, pierderea de lichid amniotic reprezintă semne de o posibilă naștere prematură și consultul imediat este necesar. Anumite complicații specifice sarcinii precum hipertensiunea gestațională sau mai grav preeclampsia pot asocia anumite simptome care trebuie să alerteze pacienta și anume: durerile de cap, senzația de amețeală, tulburări de vedere, greață, valorile tensionale mari, edemele instalate brusc, durerile abdominale în special cele apărute sub rebordul costal drept.

Planul de monitorizare a sarcinii se stabilește împreună cu medicul curant la începutul sarcinii și este adaptat fiecărui caz în parte, în funcție de istoricul medical, patologiile asociate, primele rezultate ale investigațiilor. Frecvența vizitelor la medic crește în T3 de sarcină, când este recomandată o monitorizare mai atentă a creșterii fetale. De exemplu, până la 32 de săptămâni se recomandă vizite lunare, între 32 și 36 săptămâni la fiecare două săptămâni și după 36 săptămâni chiar în fiecare săptămână.

Creșterea în greutate a mamei nu se corelează cu creșterea fătului. Cea mai bună metodă de estimare a greutății fetale este prin măsurarea ecografică a fătului și nu prin măsurarea abdomenului matern. Creșterea fetală este influențată de funcția placentară și nu de alimentația maternă. Există unele cazuri de insuficiență placentară, incapabilă să susțină creșterea fetală și în consecință determină o creștere deficitară a fătului, iar această disfuncție placentară nu poate fi tratată sau suplimentată prin alimentația maternă sau aportul de multivitamine. Câștigul ponderal matern normal în cursul sarcinii depinde foarte mult de greutatea inițială a mamei. Pentru un BMI normal, o creștere cu 10-15 kg pe tot parcursul sarcinii este normal, în schimb pentru pacientele cu un BMI peste 30, se recomandă un caștig ponderal de până la 10kg.

În cazul în care nu sunt complicații asociate sarcinii și riscul de naștere prematură estimat pe baza măsurării colului este scăzut, nu există restricții de călătorie cu mașina sau cu avionul. Restricțiile de călătorie vin din partea companiior aeriene și diferă în funcție de companie. Majoritatea impun restricții pentru sarcinile mai mari de 37 săptămâni sau în cazul sarcinilor gemelare după 32 săptămâni. Zborurile mai lungi de 4 ore pot crește riscul de tromboză venoasă și din acest motiv se recomandă hidratare, purtarea de ciorapi compresivi, mobilizarea periodică pe timpul zborului sau administrarea de antiagregante precum Aspirina după consultarea medicului ginecolog.

În timpul sarcinii găsirea unei poziții confortabile în timpul somnului este tot mai dificilă din cauza unor schimbări care apar odată cu înaintarea în sarcină și anume creșterea dimensiunii uterului, durerile de spate, arsurile gastrice, dispneea (lipsa de aer) și insomniile. Poziția pe spate este greu tolerată de paciente în special în trimestrul al treilea de sarcină. Uterul de dimensiuni mari comprimă vasele mari de la nivelul abdomenului și determină scăderea tensiunii arteriale. Ulterior pot să apară amețeala, dispneea, starea de leșin, durerea de spate. Din acest motiv se recomandă poziția laterală, preferabil pe partea stângă pentru a ameliora circulația sanguină uterină și placentară.

Gândul la momentul nașterii și durerile din travaliu provoacă de cele mai multe ori teamă, îngrijorare și emoție cu atât mai mult pentru pacientele aflate la prima naștere. Instalarea travaliului se produce de cele mai multe ori lent, având o fază latentă cu contracții neregulate, cu pierderea dopului gelatinos și dureri ușoare de spate asemănătoare celor de la menstruație. E posibil ca aceste simptome să se amelioreze la administrarea de No-spa și în felul acesta diferențiem travaliul fals de contracțiile reale ale nașterii. Acestea din urmă cresc în intensitate, devenind din ce în ce mai dureroase și mai frecvente. Uneori travaliul poate debuta prin ruperea membranelor și pierderea de lichid amniotic, în absența contracțiilor uterine care se pot instala mai târziu, spontan sau prin inducerea artificială cu oxitocină.

Data probabilă a nașterii se stabilește de regulă în primul trimestru de sarcină prin măsurarea lungimii fătului și reprezintă 40 de săptămâni complete de sarcină. În unele cazuri însă nașterea survine mai devreme, dacă se întâmplă înainte de 37 săptămâni este vorba de naștere prematură, sau mai târziu, depășind termenul inițial de 40 săptămâni. În acest caz, în funcție de evoluția sarcinii de până atunci, se poate decide împreună cu medicul curant monitorizarea atentă până la 41 săptămâni și 3 zile, în așteptarea inițierii travaliului spontan. În cazul în care nașterea nu survine nici până la acest moment, riscurile depășesc beneficiile prelungirii sarcinii și se recomandă inducerea artificială a travaliului sau se poate indica nașterea prin operație de cezariană. Fiecare caz este particular și planul de naștere se stabilește împreună cu medicul curant. Nu există evidențe că alte metode precum activitatea fizică, acupunctura, contactul sexual sau băile calde determină inițierea travaliului.

Articole medicale