Săptămâna 32 de sarcină – particularități ale mamei și copilului

Săptămâna 32 de sarcină – particularități ale mamei și copilului

Săptămâna 32 de sarcină reprezintă începutul lunii a opta și, implicit, avansarea cu pași rapizi către sfârșitul ultimului trimestru. Corpul tău începe treptat să se pregătească de momentul nașterii, iar copilul tău atinge o maturitate avansată a dezvoltării sale. 
Astfel, această perioadă deține un rol de pregătire suplimentară atât a ta, cât și a celui mic pentru trecerea sa de la viața intrauterină la cea extrauterină.

Corpul tău în săptămâna 32 de sarcină

Deși poate părea că ai parcurs o perioadă îndelungată de timp din totalul duratei sarcinii, iar corpul tău a trecut deja prin toate ajustările necesare, este important să cunoști faptul că, în cadrul întregii perioadei gestaționale, organismul tău se adaptează permanent la necesitățile tale și ale copilului tău.

Acest fenomen este unul normal și chiar de dorit, iar simptomatologia pe care o poți încă resimți, deși adesea neplăcută, constituie dovada schimbărilor fiziologice permanente pe care le experimentează corpul tău. 

Semne și simptome. Dureri de burtă și diaree în sarcina la 32 de săptămâni

Simptomatologia întâlnită în oricare săptămână, lună sau trimestru este adesea una fiziologică. Totuși, în unele situații, poate evidenția o stare patologică. 

De aceea, este important să urmărești întotdeauna manifestările prin care treci și să le discuți cu medicul tău. În acest fel, tu și fătul tău veți fi în siguranță, întrucât veți primi asistența necesară (dacă și când este cazul) și toate informațiile utile.

Exemple de semne și simptome întâlnite în săptămâna 32 de sarcină:

  • Oboseală generalizată și fără un motiv clar;
  • Tulburări de somn (ex: simptome precum adormirea dificilă sau somnul întrerupt);
  • Tulburări digestive - dureri de burtă cu caracter de crampă abdominală, diaree (în sarcina la 32 de săptămâni), reflux gastroesofagian, indigestie, balonare, constipație, greață și vărsături (rar, deoarece, în general, sunt întâlnite în primul trimestru);
  • Contracții timpurii (sau contracții false) - acestea poartă numele de Braxton Hick și, în acest stadiu evolutiv, este absolut necesară deosebirea lor de contracțiile reale, care pot prevesti o naștere prematură;
  • Dureri ligamentare și ale abdomenului lateral - apar ca urmare a extinderii uterului și, implicit, a ligamentului rotund; durerea se poate propaga în abdomenul lateral;
  • Amețeli ocazionale și dureri de cap;
  • Dureri de spate; 
  • Durere și sensibilitate la nivelul sânilor;
  • Picioare și mâini umflate și dureroase (edem specific sarcinii);
  • Sângerare la nivelul nasului și/sau al gingiilor;
  • Modificarea bruscă a stărilor de dispoziție;
  • Infecții urinare și/sau genitale;
  • Exces de sebum, pori măriți și/sau fire de păr îngroșate.

Întrucât știm că vrei să beneficiezi de cea mai bună îngrijire, atât pentru tine, cât și pentru copilul tău, Nativia ți-a pregătit un pachet special creat pentru etapele de monitorizare și naștere, care îți va fi de ajutor în momentele cu adevărat importante.

Copilul tău în săptămâna 32 de sarcină

Copilul tău în săptămâna 32 de sarcină

În cadrul săptămânii 32 de sarcină, copilul tău atinge o lungime de aproximativ 42.5 cm și o greutate situată în jur de 1.7 kg.

Examen ecografic. Mișcările bebelușului la 32 de săptămâni de sarcină 

La acest moment al evoluției sale, copilul a atins înfățișarea sa finală, rămânând doar să adauge restul greutății necesare până la naștere. Astfel, prin intermediul ecografiilor efectuate în acest trimestru, părinții pot obține o imagine destul de sugestivă despre cum va arăta cel mic, odată ce se va naște.

De asemenea, acest stadiu al dezvoltării îi permite fătului să aibă mișcări vii și puternice ale membrelor, ușor de simțit de către tine și de vizualizat de către cei din jur, la nivelul burticii tale (mișcările bebelușului la 32 de săptămâni de sarcină).

Dezvoltarea pe organe și sisteme de organe 

Principalele organe și sisteme de organe (cu excepția sistemului respirator) și-au atins stadiul final al dezvoltării, fapt ce permite celui mic ca, în cazul unei eventuale nașteri premature, să se poată adapta vieții extrauterine.

Plămânii rămân principalul organ încă imatur atât din punct de vedere structural, cât și funcțional, astfel că aceste ultime săptămâni sunt esențiale pentru aducerea lor la același stadiu evolutiv cu restul organelor.

Nu în ultimul rând, pielea fătului își pierde din proprietățile intrauterine, devenind mai puțin translucidă și din ce în ce mai opacă, asemănătoare aspectului extrauterin.
Pentru a putea beneficia de examenele ecografice periodice necesare, experții Nativia îți oferă nu numai efectuarea acestora la momentul potrivit, ci și sfaturile și îndrumările ulterioare necesare.

Sfaturi de urmat în săptămâna 32 de sarcină 

Indiferent de săptămâna de sarcină în care te regăsești și de cantitatea de informații despre sarcină și naștere pe care deja ai asimilat-o, niciodată nu poți spune că un sfat este în plus sau că nu îți este necesar.

Sarcina este o perioadă perfectă de acomodare cu cel mic și de obținere a cât mai multor recomandări utile, mai ales din partea medicilor, dar și a unor mămici care au trecut prin aceleași experiențe prin care treci și tu acum.

Dacă vrei să afli mai multe despre naștere, recuperare post-partum și noțiuni de puericultură, alăptare și parenting, Nativia organizează cursuri pentru a oferi femeilor gravide și proaspetelor mămici toate aceste informații necesare.

Dintre toate sfaturile și recomandările pe care le vei primi de-a lungul perioadei gestaționale, următoarele trei sunt extrem de potrivite pentru săptămâna 32 de sarcină:

1. Discută cu medicul tău despre travaliu și naștere

Travaliul și momentul propriu-zis al nașterii se apropie cu rapiditate și, odată aflată în cel de-al treilea trimestru, este util să cunoști cât mai multe detalii despre cum va decurge și care sunt principalele aspecte importante.
Deoarece nu există o persoană mai potrivită decât medicul tău, care se ocupă de toate aceste etape importante, nu ezita să îi pui cât mai multe întrebări și să lămurești orice neclaritate ai putea avea.

2. Informează-te despre viața cu cel mic de după naștere

Deși medicul tău îți va comunica aspectele cele mai importante, o mare parte din informațiile care îți vor fi utile le vei afla chiar tu, pe cont propriu. Acest lucru nu înseamnă, însă, că nu vei putea adresa întrebări suplimentare medicului tău curent sau viitorului medic pediatru al celui mic.

Astfel, asigură-te că obții acces la cele mai bune surse de informare și începe să te documentezi referitor la viața cu cel mic, după momentul nașterii.

3. Continuă să practici exercițiile Kegel 

Cel mai probabil, până la acest moment, ai auzit de exercițiile Kegel și ai aflat cum, când și de ce trebuie acestea puse în aplicare. Dacă acesta este și cazul tău, continuă să le practici conform indicațiilor medicului.

În situația în care nu ai aflat despre aceste exerciții și cum te pot ele ajuta, asigură-te că acesta este primul lucru pe care îl vei discuta la următoarea consultație ginecologică.

Prin urmare, săptămâna 32 de sarcină este o etapă premergătoare travaliului și sarcinii, ce poate fi încă presărată cu o simptomatologie specifică și, totodată, cu multe momente de bucurie, în cadrul examenului ecografic periodic. Nu uita, deci, să profiți de ultima parte a perioadei gravidității și să continui să te pregătești corespunzător de venirea pe lume a celui mic.



Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Simona Duță
Medic primar obstetrică-ginecologie

Dr. Simona Duță

Data publicării: 16-03-2023
Data modificării: 09-05-2023