Săptămâna 22 de sarcină – particularități ale mamei și copilului

Săptămâna 22 de sarcină – particularități ale mamei și copilului

Săptămâna 22 de sarcină se situează la jumătatea celei de-a cincea luni a perioadei gestaționale și, totodată, reprezintă  apropierea cu pași repezi de cel de-al treilea trimestru. 

Cel mic își continuă evoluția sa rapidă, crescând în dimensiuni și greutate din ce în ce mai mult și căpătând un aspect mult mai apropiat de cel final. Corpul tău, deși acomodat până la acest moment cu prezența micuțului, încă mai poate trece prin diferite ajustări (și, implicit, poate experimenta diferite semne și simptome).

Pentru a te asigura că beneficiezi de cea mai bună îngrijire pentru tine și copilul tău, Nativia ți-a pregătit un pachet de monitorizare și naștere ce te va ajuta în momentele cu adevărat importante.


Corpul tău în săptămâna 22 de sarcină 

Pe măsură ce sarcina avansează către trimestrul III, burtica ta devine din ce în ce mai vizibilă pentru cei din jurul tău. Astfel, cel mai probabil vei începe să oferi vestea și persoanelor din afara cercului familial și de prieteni (de exemplu, colegilor de muncă).

Manifestările clinice încă întâlnite nu mai prezintă aceeași intensitate, însă pot persista și în această săptămână de sarcină. Acest fapt este, desigur, diferit de la o femeie gravidă la alta.

Săptămâna 22 de sarcină (semne și simptome)

Tabloul clinic ce poate fi întâlnit în această săptămână de sarcină este asemănător cu cel al săptămânilor precedente, dat fiind faptul că este specific trimestrului II. Acesta poate varia atât ca număr de simptome, cât și ca intensitate a acestora.


Printre semnele și simptomele ce se pot întâlni în săptămâna 22 de sarcină se numără:

  • crampe abdominale;
  • dureri abdominale (de burtă) cauzate de tensionarea ligamentului rotund;
  • dureri în abdomenul lateral, ca urmare a expansiunii uterului;
  • tulburări de tract gastrointestinal – reflux gastroesofagian, constipație, balonare;
  • dureri de cap;
  • amețeli;
  • ocazionale sângerări nazale și/sau gingivale;
  • mâini și picioare umflate;
  • crampe și dureri ale membrelor inferioare;
  • durere și sensibilitate a sânilor;
  • infecții urinare și genitale;
  • modificări ale pielii și anexelor – sebum în exces și îngroșarea firelor de păr.


Ce analize se fac în săptămâna 22 de sarcină

Setul de analize recomandate pentru sarcina la 22 de săptămâni (sau, în general, pentru cel de-al doilea trimestru) este similar celui efectuat în timpul primului trimestru, la care se pot adăuga câteva analize suplimentare.

Printre aceste analize recomandate în sarcină la 22 de săptămâni se numără:

  • grupa de sânge și factorul Rh (în cazul în care nu au fost efectuate în primul trimestru); 
  • hemoleucograma (cu indici eritrocitari);
  • sumarul de urină și urocultura;
  • glicemia;
  • investigații pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală (BTS);
  • evaluarea funcției tiroidiene (T3, T4, TSH, ATPO);
  • dozarea alfafetoproteinei, estriolului, inhibinei și HCG (în cazul în care nu a fost efectuat screeningul de trimestru I). 


Copilul tău în săptămâna 22 de sarcină (sexul în săptămâna 22 de sarcină)

Copilul tău în săptămâna 22 de sarcină (sexul în săptămâna 22 de sarcină)

În cursul săptămânii 22 de sarcină, fătul ajunge la o dimensiune de aproximativ 27.8 centimetri (asemănătoare cu cea a unui fruct de papaya) și o greutate de 430-450 de grame (asemănătoare cu cea a cinci mandarine cumulate).

Ecografia. Bebe la 22 de săptămâni de viață

În cadrul unui examen ecografic efectuat în acest stadiu al evoluției, se pot evidenția anumite elemente particulare, unul extrem de reprezentativ fiind mișcările bebelușului în săptămâna 22 de sarcină (sunt mișcări vii, resimțite cu ușurință la nivelul peretelui abdominal).

Până la acest moment, sexul copilului a fost mai mult ca sigur deja aflat. În cazul în care, totuși, nu a putut fi efectuat un examen ecografic pentru decelarea sexului celui mic, săptămâna 22 este un moment oportun.

Pentru a putea beneficia de examenele ecografice periodice necesare, experții Nativia îți oferă nu numai efectuarea acestora la momentul potrivit, ci și îndrumarea ulterioară necesară. 


Dezvoltarea organelor și sistemelor de organe. Mișcările bebelușului în săptămâna 22 de sarcină 

În cadrul săptămânii 22 de sarcină, sistemul nervos al celui mic s-a dezvoltat suficient cât să îi permită să își folosească simțurile și să își pună în mișcare părțile corpului. Astfel, fătul începe să simtă ce atinge și să apuce cordonul ombilical, propriul său nas, precum și alte elemente ale spațiului în care se regăsește.

Urechile sale ajung aproape de structura finală și, datorită acestui fapt, cel mic poate începe să audă sunete. De asemenea, ochii săi sunt suficient de dezvoltați pentru a putea distinge lumina de întuneric (prin intermediul pleoapelor, care încă sunt închise).

Papilele sale gustative au o structură și mai amplă și, totodată, se regăsesc într-o etapă de dezvoltare esențială, influențabilă de alimentația mamei.

Sfaturi de urmat în săptămâna 22 de sarcină 

Dat fiind faptul că săptămâna 22 de sarcină se apropie rapid de cel de-al treilea trimestru (și, implicit, de momentul nașterii), nu ezita să îi adresezi medicului tău ginecolog (sau de familie) toate întrebările pe care le ai referitor la următoarele etape ale sarcinii.

Deși fiecare femeie este diferită și sfaturile sunt întotdeauna adaptate în funcție de fiecare caz în parte, dată fiind această etapă evolutivă, cu siguranță vei primi și următoarele recomandări:


1. Mănâncă suficiente fructe și legume

Întrucât cel mic se află într-o perioadă cheie a dezvoltării papilelor sale gustative, a fost dovedit faptul că obiceiurile alimentare ale mamei pot influența (pozitiv sau negativ) această etapă de evoluție.

Astfel, pentru a-l ajuta pe cel mic cât mai mult posibil, nu uita să incorporezi în alimentația ta suficiente fructe și legume, care îi vor stimula simțul gustativ și îl vor pregăti pentru viața sa extrauterină.


2. Pune în practică exercițiile Kegel

O sarcină poate avea un impact semnificativ asupra integrității structurale și funcționale a mușchilor planșeului pelvin.


Pentru a putea veni în ajutorul acestora, a-i pregăti pentru momentul nașterii și a-ți asigura o recuperare mai bună postpartum, întreabă-ți medicul despre importanța exercițiilor Kegel, precum și cum le poți pune în aplicare pentru un efect cât mai bun.


3. Frecventează consultațiile ginecologice periodice

Cel mai probabil, în acest moment al evoluției sarcinii, te regăsești într-o etapă stabilă, în care simți că ai totul sub control. Deși acest lucru este de dorit și chiar este indicat să te simți cât mai confortabil în toată această perioadă, nu uita să frecventezi consultațiile medicale periodice.

Respectă-le cu rigurozitate și, de asemenea, nu ezita să programezi o consultație mai devreme decât termenul stabilit în cazul în care ai orice fel de întrebare sau nelămurire cu privire la sarcina ta.


Astfel, săptămâna 22 de sarcină reprezintă o etapă evolutivă stabilă, fără manifestări clinice importante și fără schimbări majore în evoluția celui mic. În plus, această săptămână semnifică un pas în plus către momentul nașterii. 



Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Nicoleta Gana
Medic specialist obstetrică–ginecologie

Dr. Nicoleta Gana

Data publicării: 06-12-2022
Data modificării: 09-05-2023