Diastaza abdominală - ce este, cum se manifestă și cum se tratează

Diastaza abdominală - ce este, cum se manifestă și cum se tratează

Diastaza abdominală reprezintă denumirea medicală pentru procesul de îndepărtare a mușchilor abdominali, ca urmare a punerii acestora în tensiune în timpul sarcinii. Este o afecțiune extrem de des întâlnită în rândul femeilor gravide și poate apărea atât în timpul sarcinii, dar mai ales la câteva săptămâni sau luni după naștere. Din fericire, acest tip de defect al peretelui abdominal poate fi eliminat, de cele mai multe ori, cu ajutorul unui tratament non-invaziv.

Află, în cele ce urmează, ce este diastaza abdominală, de ce se produce, care sunt principalii factori de risc, prin ce se manifestă, dar și cum se poate depista și trata această afecțiune. 

  • Ce este diastaza abdominală și de ce apare
  • Factori de risc în diastazis abdominal
  • Semne și simptome diastază abdominală
  • Displazie abdominală - diagnostic
  • Diastază abdominală - tratament (exerciții pentru diastază abdominală)


Ce este diastaza abdominală și de ce apare

Prin diastaza abdominală se înțeleg deplasarea mușchilor drepți abdominali și, implicit, separarea acestora pe linie mediană, atât în timpul sarcinii, cât și la distanță de săptămâni sau luni postpartum. 

Mușchii drepți abdominali sunt formați din opt corpuri musculare principale, grupate câte patru, situate de-o parte și de cealaltă a unei linii de țesut conjunctiv de tip aponevrotic, denumite linia albă. 

Ce este diastaza abdominală și de ce apare

În timpul sarcinii, mărirea în volum a uterului determină și o întindere a țesuturilor așezate superficial față de acesta (stratul muscular, pielea etc.). Astfel, stratul muscular suferă o întindere ce determină separarea grupelor musculare și lărgirea liniei albe (țesutului aponevrotic).  

În multe cazuri, linia albă beneficiază de un grad de elasticitate crescut, astfel că, după naștere, poate reveni la dimensiunile inițiale și diastaza abdominală se poate remite. Atunci când gradul de extindere a țesutului aponevrotic a fost unul semnificativ, linia albă își pierde din elasticitate și defectul abdominal necesită intervenție terapeutică, pentru a fi corectat. 

Factori de risc în diastazis abdominal

Cu toate că diastazisul abdominal este o afecțiune extrem de des întâlnită în rândul femeilor insarcinate sau care au născut recent, nu orice femeie ajunge să prezinte acest defect abdominal. 

Prin urmare, există anumiți factori care pot crește susceptibilitatea apariției diastazisului. Printre principalii factori de risc se numără:

  • Sarcinile anterioare în antecedente (în special dacă au fost în număr mai mare);
  • Statura mică a mamei;
  • Vârsta mamei de peste 35 de ani;
  • Sarcina cu făt de dimensiuni mari;
  • Sarcina multiplă;
  • Nașterea pe cale naturală. 


Semne și simptome diastază abdominală

De multe ori, diastaza abdominală dobândită în timpul sarcinii poate fi asimptomatică pe toată perioada acesteia și descoperită ulterior, întâmplător. Totuși, atunci când diastaza se asociază cu un tablou clinic ce sugerează prezența ei, este important ca aceste manifestări să fie adresate medicului cât mai curând. 

Semnele și simptomele întâlnite în diastaza abdominală cuprind:

  • Apariția unei proeminențe la nivelul abdomenului mamei, situate fie deasupra, fie sub nivelul ombilicului, în momentul contracției mușchilor abdominali;
  • Slăbirea peretelui abdominal;
  • Durere la nivelul spatelui, în special în momentul efectuării unor activități ce presupun solicitarea mușchilor abdominali (ex: ridicatul unor obiecte grele);
  • Durere la nivelul pelvisului și șoldurilor;
  • Dificultăți la efectuarea unor activități obișnuite, ce presupun contracția mușchilor drepți abdominali;
  • Postura necorespunzătoare;
  • Manifestări digestive și/sau urinare (ex: constipație, incontinenta urinara).

Manifestările clinice pot diferi de la o femeie la alta și pot avea diferite grade de severitate, pornind de la o simptomatologie ușoară și ajungând până la una ce poate crea un real disconfort, afectând desfășurarea activităților de zi cu zi. 

Astfel, este important ca, încă de la apariția primelor semne sugestive acestei afecțiuni, să fie programată o consultatie la medicul ginecolog. 

Diastaza abdominală - diagnostic

Pentru a putea pune diagnosticul de diastază abdominală, medicul ginecolog va începe cu preluarea istoricului medical al pacientei, cu scopul de a identifica potențiali factori de risc ce predispun la apariția acestei afecțiuni.

Diastaza abdominală - diagnostic


Ulterior, în cadrul examenului fizic, medicul va inspecta zona abdominala și va palpa structurile musculare, precum și stratul aponevrotic. Nu de puține ori, se poate percepe, la palpare, distensia liniei albe și îndepărtarea mușchilor abdominali și, astfel, se poate pune diagnosticul de diastază abdominală.

Totuși, pentru a putea obține o certitudine, medicul poate opta pentru aplicarea unor măsuri suplimentare de identificare a diastazei. Acestea pot include fie ecografia abdominală, fie măsurarea distanței dintre mușchii abdominali situați de o parte și de cealaltă a liniei media, cu ajutorul unui centimetru sau măsurând în lățimi de degete. 

Atunci când distanța dintre marginile drepților abdominali situați de o parte și de cealaltă a liniei media este mai mare de 2 cm, se consideră că diagnosticul de diastazis abdominal este unul de certitudine.

Atât în funcție de particularitățile personale ale femeii, cât și de gradul de severitate al diastazisului, medicul poate recomanda metode terapeutice diferite.

Diastază abdominală - tratament (exerciții pentru diastază abdominală)

Tratamentul în diastaza abdominală este adeseori unul simplu, ce nu presupune un efort major din partea pacientei și, de asemenea, nu este unul invaziv. Doar în cazuri rare, ce nu pot fi corectate medical, este necesară intervenția chirurgicală.

De cele mai multe ori, tratamentul constă în adăugarea în rutina zilnică a unor exerciții ce implică mușchii drepți abdominali. De asemenea, se poate recomanda purtarea unui corset, pentru susținerea peretelui abdominal. 

Diastaza abdominală exerciții

Exercițiile pentru diastazisul abdominal trebuie efectuate, cel puțin la început, sub îndrumarea unui specialist. În acest fel, mișcările executate vor fi corecte, iar riscul de agravare a diastazisului sau de accidentare este mult scăzut.

De asemenea, este important ca exercițiile să fie efectuate într-un ritm adaptat la nevoile și particularitățile fiecărei femei cu diastazis abdominal. 

Corset diastază abdominală 

Cu toate că nu este o opțiune terapeutică ce poate rezolva diastaza abdominală, corsetul poate fi recomandat pentru susținerea peretelui abdominal și a zonei lombare, precum și pentru îmbunătățirea posturii. 

Astfel, diastaza abdominală este o afecțiune des întâlnită în rândul femeilor gravide și poate fi asimptomatică sau poate fi sursa unor semne și simptome neplăcute, fapt ce poate grăbi vizita la medic. Din fericire, această afecțiune beneficiază de tratament și, în majoritatea cazurilor, acesta presupune măsuri non-invazive, ce nu vor reprezenta un stres pentru femeia însărcinată, ci doar o adaptare a rutinei zilnice. 




Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Laura Mustață
Medic primar obstetrică-ginecologie

Dr. Laura Mustață

Data publicării: 16-08-2022
Data modificării: 09-05-2023