Săptămâna 10 de sarcină - particularități ale mamei și copilului

Săptămâna 10 de sarcină - particularități ale mamei și copilului

Săptămâna 10 de sarcină se apropie de sfârșitul primului trimestru și, implicit, de finalul unei etape pline de schimbări ale organismului și adaptări la noi condiții. Conexiunea dintre mamă și bebeluș a început să se consolideze, iar manifestările specifice primului trimestru încep să se diminueze. De asemenea, cel mic își continuă creșterea accelerată specifică acestei etape de graviditate.

Află mai departe care sunt principalele caracteristici ale săptămânii 10 de sarcină, cum este ea percepută de către mamă, în ce stadiu de dezvoltare se află copilul, precum și ce sfaturi sunt utile pentru această etapă de evoluție.

Corpul tău în săptămâna 10 de sarcină

Pe măsură ce primul trimestru de sarcină se apropie de final, semnele și simptomele ce apar ca urmare a fluxului hormonal încep să se diminueze atât ca număr, cât și ca intensitate. Cu siguranță, fiecare organism e diferit și, astfel, fiecare mămică poate experimenta aceste manifestări în mod diferit. 

Săptămâna 10 de sarcină - simptome (crampe în săptămâna 10 de sarcină)

Deși nu întotdeauna sunt prezente sau, atunci când sunt, intensitatea lor nu mai este la fel de pronunțată, manifestările din sarcina la 10 săptămâni pot include:

  • Stare de oboseală sau lipsă generalizată de energie;
  • Greață (în special matinală, însă posibilă și în restul zilei);
  • Sensibilitate și/ sau durere la nivelul sanilor;
  • Stare de dispoziție schimbătoare și ușor influențabilă;
  • Dureri de cap;
  • Balonare și alte tulburări de digestie;
  • Crampe abdominale;
  • Scurgeri ocazionale de sânge (vaginal spotting);
  • Modificarea aspectului pielii și părului (piele cu aspect gras, păr mai des și lucios);
  • Miros și gust pronunțate, cu respingerea unor alimente anterior acceptate. 


Gravide. Burta la 10 săptămâni de sarcină


La 10 săptămâni de sarcină, burta mamei începe să se mărească și să devină vizibilă pentru ea și cei din jur. Acest lucru apare ca urmare a creșterii continue și accelerate a celui mic. 

În plus, în săptămâna 10 de sarcină, pe lângă creșterea în dimensiuni a copilului (bebe la 10 săptămâni), burta mamei poate căpăta un aspect mai voluminos și ca urmare a balonării specifice acestei perioade a sarcinii (la 10 săptămâni de sarcină se vede burta mai ușor când este prezentă și balonarea).


Copilul tău în săptămâna 10 de sarcină (sarcina la 10 săptămâni)

Copilul tău în săptămâna 10 de sarcină (sarcina la 10 săptămâni)

La acest moment, cel mic are dimensiunile unei mici prune sau caise (aproximativ 3-4 cm) și își continuă creșterea pe tot parcursul săptămânii. De asemenea, săptămâna 10 reprezintă un prag evolutiv important, mai precis cel de trecere de la statutul de embrion la cel de fetus.

Elemente vizibile ecografie. Poze ecografie sarcină 10 săptămâni

În săptămâna 10 de sarcină, corpul copilului începe să capete din ce în ce mai mult trăsăturile sale definitorii, iar principalele sisteme de organe și structurile scheletului se conturează.

La nivelul sistemului osteoarticular, începe dezvoltarea oaselor și cartilajelor, factori ce contribuie la structura membrelor și a trunchiului. În plus, încep să se formeze principalele articulații, astfel că cel mic poate realiza mișcări de flexie și extensie.

Deși poate părea timpuriu, în cadrul acestei săptămâni debutează formarea dinților (în profunzimea gingiilor).

Sistemul digestiv și cel urinar își continuă dezvoltarea și capătă roluri din ce în ce mai importante, precum secreția sucurilor digestive și, respectiv, a unei cantități mai mari de urină. 

Structurile oculare (retina, corneea, irisul etc.) sunt complet formate până la acest moment (în săptămâna 10 ochii sunt dezvoltați în totalitate). Pleoapele, însă, încă acoperă complet ochii până în jurul săptămânii 27 de sarcină. 

Sistemul nervos își continuă, la rândul său, dezvoltarea în săptămâna 10 de sarcină, fapt ce se poate evidenția și prin mărimea capului în comparație cu restul corpului (creierul se dezvoltă și bombează cutia craniană).

Sfaturi de urmat în săptămâna 10 de sarcină 

Fie că ești o mămică aflată la prima ta sarcină sau ai deja experiența necesară și cunoști pașii ce trebuie parcurși, poți beneficia de anumite sfaturi care te pot ajuta să ai un parcurs fiziologic al perioadei tale de graviditate.

Astfel, câteva recomandări cheie valabile pentru orice femeie în orice moment al sarcinii (deci și pentru sarcina la 10 săptămâni) includ:

Frecventarea consultațiilor ginecologice 

Consultațiile ginecologice cu medicul care îți supervizează sarcina reprezintă principala ta legătură obiectivă între tine și cel mic. De asemenea, medicul tău este cel care trebuie să îți cunoască decursul sarcinii, să intervină acolo unde este necesar și să te îndrume către alegerile corecte.

Majoritatea sarcinilor se bucură de o evoluție favorabilă. Altele, în schimb, pot necesita o monitorizare mai atentă. Întrucât sarcina reprezintă principala ta prioritate la acest moment, consultațiile ginecologice trebuie să reprezinte un element nelipsit din programul tău.

Frecventarea consultațiilor ginecologice

Dieta corespunzătoare

Indiferent de momentul sarcinii, cel mic necesită ca organismul tău să îi suplinească necesarul de calorii și nutrienți. Acest scop poate fi îndeplinit doar dacă dieta adoptată de tine este una corespunzătoare. 

Pentru a te asigura că deciziile tale alimentare sunt cele corecte, poți (și chiar este recomandat) să te adresezi medicului tău în scopul îmbunătățirii acestora.

Relaxarea și odihna

Deși poate părea că primul trimestru nu este unul solicitant, dat fiind faptul că cel mic are încă dimensiuni reduse, acest lucru nu înseamnă că organismul nu se resimte ca urmare a tuturor modificărilor structurale și fiziologice petrecute în ultimele săptămâni.

Tocmai de aceea, prioritizarea odihnei și practicarea relaxării ori de câte ori este nevoie trebuie să devină o normalitate. Cu cât organismul mamei este ajutat mai mult prin odihnă și alimentație, cu atât mai mult va resimți și copilul tot acest progres într-un mod pozitiv. 

Astfel, săptămâna 10 de sarcină reprezintă pragul dintre etapa embrionară și cea fetală și se asociază cu suficient de multe modificări ale organismului mamei și copilului cât să marcheze acest eveniment. Conexiunea dintre femeia gravidă și copil capătă profunzime și se consolidează pentru a funcționa ideal pe tot parcursul sarcinii. 



Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Nicoleta Gana
Medic specialist obstetrică–ginecologie

Dr. Nicoleta Gana

Data publicării: 07-09-2022
Data modificării: 09-05-2023