Durerile abdominale în sarcină - de ce apar și când trebuie să mergi la medicDurerile abdominale în sarcină - de ce apar și când trebuie să mergi la medic

În timpul sarcinii, există o șansă considerabilă de a experimenta o serie de semne și simptome sugestive. Majoritatea sunt complet inofensive și atestă prezența modificărilor fiziologice ale organismului ce asigură buna funcționare a sarcinii. În unele cazuri, totuși, simptomatologia poate fi complet absentă. Acest fapt variază în funcție de particularitățile fiecărei femei gravide în parte.

Unul dintre simptomele adesea întâlnite în timpul sarcinii este durerea abdominală. Aceasta poate fi, de asemenea, normală, caracteristică unei perioade pline de modificări, precum graviditatea, sau din contră, poate semnaliza o stare patologică.

Citește mai departe despre motivul apariției durerilor abdominale în timpul sarcinii, care este semnificația acestora, în ce fel se poate distinge o durere normală de una anormală, precum și care sunt metodele de ameliorare a acestor dureri. 

  • Dureri abdominale în sarcină - cauze comune (primul trimestru de sarcină)
  • Durerile abdominale în sarcină - cauze patologice
  • Cum se deosebesc durerile inofensive de cele îngrijorătoare
  • Ameliorarea durerilor abdominale 


Dureri abdominale în sarcină - cauze comune (primul trimestru de sarcină)

Dureri abdominale în sarcină - cauze comune

În majoritatea situațiilor, durerile în sarcină nu sunt un indicator al unei stări patologice, ci apar drept consecință a modificărilor survenite la nivelul organismului mamei. 

Adesea, durerile asemănătoare unor crampe în sarcină se resimt cu preponderență în primul trimestru, atunci când corpul se obișnuiește cu prezența celui mic (durerile de burtă în sarcină, trimestrul 1).

Caracteristicile durerii pot diferi de la o femeie gravidă la alta, însă, de obicei, acestea sunt fie asemănate unor crampe abdominale joase (durerile abdominale joase), fie au caracter brusc, ascuțit (înțepături în burtă). Uneori, durerea poate avea o intensitate ușoară sau moderată, fiind resimțită mai mult ca un disconfort abdominal. 

Cauze inofensive dureri abdominale (durerile de burta în sarcină, în primele săptămâni)

Cauzele principale de instalare a durerilor abdominale ce nu reprezintă un motiv de îngrijorare includ:

  • Constipația - reprezintă, probabil, cea mai întâlnită cauză a durerilor abdominale din sarcină, în special în primul trimestru (primele săptămâni); atât hormonii, cât și dieta pot constitui surse posibile; 
  • Balonarea - un alt simptom frecvent întâlnit pe parcursul gravidității este balonarea; în cazul în care aceasta apare frecvent și se menține perioade îndelungate de timp, durerea poate chiar afecta starea de bine, întrucât intensitatea este una semnificativă;
  • Întinderea ligamentelor rotunde ale uterului - pe măsură ce sarcina avansează și uterul crește în dimensiuni, ligamentele asociate, denumite ligamente rotunde, se întind, la rândul lor; această întindere poate determina o durere cu caracter ascuțit, de înțepătură/junghi (înțepături abdominale, înțepături în uter);
  • Contracțiile Braxton-Hicks - reprezintă un tip particular de contracții, diferite de cele din perioada perinatală, apărute începând cu trimestrul 2; sunt scurte, neregulate și adesea dureroase (prin contracția bruscă a pereților uterului).

Chiar dacă toate aceste cauze au la bază câte un substrat ce nu pune în pericol sănătatea femeii gravide, este de preferat ca orice semn sau simptom identificat oricând pe parcursul sarcinii să fie discutat împreună cu medicul ginecolog. 

Durerile abdominale în sarcină - cauze patologice

Deși se întâlnesc cu o frecvență mult redusă în comparație cu durerile provocate de tulburări digestive sau de tracțiunea uterului/ligamentelor uterului, nu trebuie nicidecum neglijate potențialele cauze mai serioase de apariție a durerilor abdominale în sarcină. 

Cauze serioase dureri abdominale

Printre principalele cauze potențial îngrijorătoare ale durerilor abdominale în timpul sarcinii se numără:

  • Preeclampsia - stare patologică specifică sarcinii, ce constă în hipertensiune și în consecințele asociate acesteia (durerea abdominală fiind unul dintre simptomele însoțitoare);
  • Sarcina ectopică (extrauterină) - în unele situații, embrionul se poate implanta în alte locuri decât în cavitatea uterină și poate crește timp de mai multe săptămâni; totuși, la un moment dat, acest tip de sarcină nu poate continua și, adesea, durerea abdominală intensă este simptomul care grăbește vizita la medic;
  • Avortul spontan - din nefericire, în anumite situații (în special în primul trimestru), sarcina poate fi pierdută; durerea abdominală bruscă și intensă poate fi o manifestare întâlnită într-o astfel de situație;
  • Infecțiile urinare - infecțiile de tract urinar constituie o patologie des întâlnită la femeile gravide, unul dintre simptomele asociate fiind durerea abdominală; din fericire, sunt ușor tratabile și, astfel, durerea se remite rapid;
  • Dezlipirea placentei - reprezintă o stare patologică ce trebuie adresată de urgență și constă în dezlipirea placentei de pereții uterini; acest fenomen se asociază cu o durere importantă în zona abdominală. 

Majoritatea acestor stări patologice necesită supraveghere și intervenție medicală cât mai rapidă, astfel că, în cazul în care sunt resimțite dureri abdominale de intensitate ridicată sau, pur și simplu, diferite de alte dureri prezente în sarcină, este necesar ca acestea să fie adresate. 

În general, cu cât prezentarea la medic se produce mai repede, cu atât recuperarea este una mai bună. 

Cum se deosebesc durerile inofensive de cele îngrijorătoare

Cum se deosebesc durerile inofensive de cele îngrijorătoare

În general, orice semn sau simptom cu potențial de îngrijorare pentru mămică trebuie adresat medicului. În acest fel, cauzele obișnuite, inofensive de apariție a durerilor abdominale pot fi deosebite de cele cu potențial de a pune în pericol sănătatea și siguranța mamei și a copilului. 

Pentru a putea preveni stările patologice nedorite, este recomandat ca, în cadrul consultațiilor ginecologice, să se realizeze o monitorizare cât mai atentă. Acest lucru se poate obține prin intermediul unui pachet de urmărire a sarcinii (în special în trimestrul I), până la momentul nașterii.

Totuși, este bine să fie recunoscute câteva semnale de alarmă, pentru a putea grăbi vizita la medic, în cazul în care este necesar. Exemple de semne îngrijorătoare includ:

  • Sângerare pe cale vaginală (scurgeri anormale de sânge);
  • Secreții modificate (ex: de culoare maro);
  • Urină modificată - atât aspect, cât și culoare și/sau miros;
  • Stări de amețeală;
  • Febră;
  • Dureri de spate pronunțate.

Ameliorarea durerilor abdominale

Întrucât durerile abdominale din sarcină pot avea mai multe cauze de apariție, ameliorarea acestor dureri se va putea realiza atât simptomatic (prin reducerea senzației dureroase), dar mai ales etiologic (prin reducerea impactului factorului declanșator).

În timp ce infecțiile urinare beneficiază de tratament antibiotic, iar durerile survenite ca urmare a tulburărilor digestive (constipație, balonare) pot fi ameliorate prin ajustarea dietei, alte tipuri de dureri pot necesita un tratament mai amplu (ex: în sarcina ectopică).

Uneori, simpla metodă de a ameliora intensitatea durerilor abdominale constă în eliminarea sau reducerea mișcărilor agravante. 

Programarea unei consultații la medic, chiar și pentru durerile abdominale moderate, poate avea un impact benefic, întrucât medicul va putea oferi sfaturile necesare despre toate măsurile de ameliorare a durerilor.

Programarea unei consultații la medic

În concluzie, durerile abdominale reprezintă o simptomatologie des întâlnită în timpul sarcinii și pot avea semnificații patologice importante sau, cel mai adesea, reprezintă doar evoluția normală a acestei perioade. Totuși, rămâne ca sfat general valabil să fie adresate medicului toate simptomele, fie ele ușor-moderate sau severe, pentru a putea deosebi cauzele cu adevărat importante pentru sănătate de cele inofensive. 


În cazul în care sarcina se lasă așteptată, programează un consult de specialitate la un medic specialist în infertilitate. Cu ajutorul câtorva investigații, acesta îți poate face recomandările necesare pentru a-ți îndeplini visul de a deveni mamă.



Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Bogdan Chirculescu
Medic specialist obstetrică-ginecologie

Dr. Bogdan Chirculescu

Data publicării: 19-07-2022
Data modificării: 16-02-2024