i.php?p=15. Constientizarea Preeclampsie

Conștientizarea Preeclampsiei – o afecțiune care poate apărea în timpul sarcinii

Știi deja că vei fi mamică, iar aceast fapt a devenit o responsabilitate importantă încă de când testul de sarcină a ieșit pozitiv. Ești preocupată de diverse afecțiuni care pot apărea în timpul sarcinii, iar astăzi, vei regasi în rândurile care urmează mai multe informații despre preeclampsie.

Ce este preeclampsia?

Preeclampsia este o afecțiune severă, unică sarcinii umane, al cărei singur tratament definitiv este nașterea. Preeclampsia poate afecta orice organ sau sistem matern și poate determina restricție de creștere sau moarte intrauterină a fătului. Preeclampsia se manifestă cu creșterea tensiunii arteriale (valori peste 140/90 mmHg) asociată cu semne sau simptome de afectare de organ – eliminarea de proteine prin urină, afectarea rinichilor, ficatului, plămânilor, creierului.

Preeclamspia apare la 1-2 din 100 de sarcini în populația din Romania și se declansează, de obicei, în trimestrul II sau III. Cu cât preeclamspia apare mai devreme, cu atât este potențial mai severa atât pentru făt, care trebuie să se nască prematur, cât și pentru mamă.

Există teste care pot determina, încă de la începutul sarcinii, de la 12 săptămâni, atunci când se face screeningul pentru sindrom Down și morfologia de trimestru I, dacă gravida este la risc sau nu, pentru a dezvolta preeclamspie.

Testele acestea sunt de mare utilitate și implică măsurători non-invazive: măsurarea tensiunii arteriale, măsurarea ecografică a curgerii sângelui în arterele uterine – vasele care duc sânge spre placentă și măsurarea hormonului de creștere placentară (PLGF) din sângele dumneavoastră. Toți acești parametri se transpun într-un algoritm care calculează riscul de preeclamspie. Pentru gravidele cu risc înalt se administrează aspirina în cantitate de 150 mg/zi incepând cu 12 săptămâni până la 36 de săptămâni. Aspirina reduce cu peste 85% riscul de apariție a preeclampsiei severe.

La clinica Nativia, gravidele care doresc aceste investigații pot solicita testul de la 12 săptămâni pentru depistarea riscului de preeclamspie. Sângele se recoltează la același moment cu sângele pentru bitest. Specialiștii de medicină materno-fetală va pot calcula, astfel riscul de preeclampsie încă din trimestrul I și vă pot recomanda intervenții pentru a reduce acest risc.




Articol scris de: Nativia

Data publicării: 07-07-2020
Data modificării: 09-05-2023