Polip endometrial - ce este, ce implică și cum se tratează

Polip endometrial - ce este, ce implică și cum se tratează

Polipii endometriali reprezintă niște structuri unice sau multiple, derivate din peretele uterin (mai precis, stratul interior, numit endometru) și care proeminează în cavitatea uterină. Aceștia au forme și dimensiuni diferite și, de cele mai multe ori, sunt benigni. Depistarea timpurie este utilă cu scopul testării lor și excluderii unui posibil cancer.

Află, în cele ce urmează, ce este mai exact un polip endometrial, care sunt cauzele apariției acestuia, ce factori de risc pot predispune o femeie la dezvoltarea de polipi endometriali, precum și cum se depistează și tratează o astfel de stare patologică.

  • Ce este un polip uterin (endometrial) și de ce apare
  • Factori de risc în dezvoltarea de polipi uterini 
  • Semne și simptome polip endometrial/ polip endocervical
  • Diagnostic polipi endometriali 
  • Tratament. Extirpare polip endometrial
  • Prevenție. Recuperare după extragere polip endometrial. Recidivă polipi endometriali


Ce este un polip uterin (endometrial) și de ce apare

Polipii uterini (endometriali) sunt excrescențe de țesut situate la nivelul peretelui interior al uterului, endometrul. Aceștia proeminA în cavitatea uterină și pot avea o bază de implantare mai mare sau mai mică, dimensiuni variabile (de la câțiva milimetri, la mai mulți centimetri), precum și forme diferite. 

Cauza exactă pentru apariția acestor structuri de forme polipoide nu a putut fi elucidată până la momentul actual, însă se consideră că un factor important implicat este efectul hormonilor estrogeni asupra peretelui uterin (polipii endometriali sunt hormon-sensibili).

Factorii de risc în dezvoltarea de polipi uterini

Întrucât nu a putut fi identificată o cauză exactă pentru apariția polipilor endometriali, s-a încercat identificarea unor factori de risc ce ar putea evidenția populația de femei predispuse la dezvoltarea unor astfel de formațiuni.

Printre principalii factori de risc asociați cu polipii endometriali se află:

  • Vârsta - mai des în jur de 40-50 de ani;
  • Tranziția către menopauză sau menopauza;
  • Hipertensiunea arterială;
  • Supraponderalitatea sau chiar obezitatea;
  • Anumite medicamente (ex: tamoxifen, un tratament utilizat în combaterea cancerului  de sân).


Este important de reținut faptul că acești factori de risc nu constituie o relație cauză-efect și nu este obligatoriu să fie prezenți în cazul femeilor ce suferă de polipi endometriali.

Semne și simptome polip endometrial/ polip endocervical

Un polip endometrial nu constituie întotdeauna o sursă de manifestări clinice care ar putea evidenția prezența sa. În unele situații, femeile sunt complet asimptomatice. În alte situații, acestea pot prezenta simptome nespecifice, care nu sunt suficient de importante cât să grăbească vizita la medic.

Atunci când tabloul clinic este definit, se pot întâlni semne și simptome precum:

  • Tulburări ale ciclului menstrual - ciclu neregulat, mai abundent decât de obicei și/ sau mai lung ca durată;
  • Sangerari în afara perioadelor fiziologice de menstruație (inclusiv la femeile aflate la menopauză);
  • Dificultăți în a rămâne însărcinată - infertilitate.


Este recomandat ca încă de la primele semne ale unui ciclu menstrual neregulat să fie programată o consultație la medicul ginecolog.

Diagnostic polipi endometriali 

Diagnostic polipi endometriali

Depistarea polipilor uterini poate fi una întâmplătoare, la un control ginecologic de rutină, în cadrul examenului ecografic. Alteori, simptomatologia specifică poate fi sugestivă pentru o patologie la nivel uterin, diagnosticul concentrându-se către etiologie.

La început, medicul ginecolog adresează diferite întrebări ce ar putea elucida detalii utile (ex: observarea tulburărilor de ciclu menstrual de ceva timp, sângerări în perioade nepotrivite). Aceste informații constituie istoricul medical personal al pacientei, ce va fi completat și de istoricul familial.

Ulterior, este efectuat un examen fizic al zonei pelvine, abdominale și genitale. Pentru a putea obține un bun acces la nivelul uterului, se apelează la una sau mai multe dintre următoarele metode:

  • Ecografia transvaginala - în funcție de dimensiunea polipilor (mai mică sau mai mare), de aspectul lor (ex: polip endometrial hiperplazic), precum și de localizare (ex: uterină, polip cervical), vizualizarea poate fi una suficient de bună, în funcție de fazele ciclului menstrual sau poate necesita ajutorul altor metode suplimentare;
  • Histeroscopia - permite un mai bun acces și o vizualizare amplă în interiorul cavității uterine, prin intermediul unui tub subțire, flexibil, cu o cameră atașată la capătul explorator; se folosește atât cu scop diagnostic, cât și ca ghidaj în cadrul intervențiilor de înlăturare a polipilor (polipectomie histeroscopică); 
  • Biopsia - cu toate că majoritatea polipilor endometriali sunt de natură benignă, un diagnostic complet se obține doar în urma recoltării unei probe de țesut ce atestă absența celulelor cancerigene.


Este recomandată tratarea acestei patologii prin extirpare mai ales la pacientele tinere, care doresc să obțină o sarcină, acesta putând reprezenta un impediment mecanic în implantarea unei viitoare sarcini.

Chiuretaj polip endometrial 

O procedură folosită atât cu scop diagnostic, cât și curativ este curetajul (curetaj polip endometrial). 

Curetajul se realizează prin utilizarea unui instrument metalic numit curetă, după cum îi sugerează și numele. Acesta pătrunde în interiorul cavității uterine și, prin mișcări de răzuire, înlătură o anumită cantitate din țesutul de suprafață (inclusiv polipii). Acest țesut este trimis ulterior, ca probă de biopsie, către laborator, pentru examenul histopatologic.

Tratament. Extirpare polip endometrial

Tratamentul ales pentru înlăturarea polipilor uterini poate varia de la o femeie la alta. De asemenea, necesitatea tratamentului poate fi valabilă doar în anumite cazuri (în general, cele simptomatice, care determină tulburări majore ale ciclului menstrual).

La modul general, opțiunile de tratament sunt reprezentate de:

  • Monitorizare periodică (watchful waiting) - de elecție în cazul polipilor mici, asimptomatici;
  • Tratament medicamentos, inclusiv în preventia recidivei;
  • Tratament chirurgical.


Tratament medicamentos (Duphaston pentru polipi uterini)

Se cunoaște faptul că polipii endometriali sunt sensibili la influența hormonală. Astfel, ca tratament simptomatic, se pot utiliza progestative și gonadotrofine sub formă de medicamente. 

Este important de reținut faptul că acest tip de tratament este temporar (polipii uterini se resorb), nu tratează cauza și, la întreruperea sa, polipii recidivează.

Tratament chirurgical (extirpare) 

Singura soluție de îndepărtare a polipilor endometriali este reprezentată de intervenția chirurgicală (prin ghidaj histeroscopic).


Deși pot exista anumite preparate naturiste pentru o astfel de patologie, nu există dovezi medicale care să ateste utilitatea în tratarea polipilor.

Prevenție. Recuperare după polip endometrial. Recidivă polipi endometriali

Din păcate, întrucât nu a fost identificată o cauză exactă pentru apariția polipilor endometriali, nu se cunoaște nicio metodă sigură de prevenție împotriva acestora. Totuși, se poate considera metodă de prevenție frecventarea consultațiilor ginecologice, care permit depistarea timpurie a polipilor.

Odată ce polipii au fost depistați și tratați, aceștia pot evolua diferit. În cazul tratamentului medicamentos aplicat ca unică soluție terapeutică, aceștia pot recidiva. 

Dacă a fost efectuat curetajul, riscul ca aceștia să recidiveze este mult mai mic, iar extirparea lor este completă (bună recuperare după polipectomie; după operația de polipi uterini se poate obține vindecarea). Pe de altă parte, există metode de tratament care pot preveni reapariția acestora, de exemplu fiind tratamentul hormonal fie prin administrarea de tablete, fie prin montarea unui sterilet impregnat hormonal.

În concluzie, polipii endometriali sunt formațiuni de la nivelul stratului superficial uterin, care pot fie să treacă neobservați multă vreme și să nu cauzeze probleme de sănătate femeii, fie pot să declanșeze tulburări menstruale și infertilitate, fapt ce necesită un tratament adecvat. Principala metodă de prevenție rămâne frecventarea consultațiilor ginecologice.

Prevenție. Recuperare după polip endometrial. Recidivă polipi endometriali



Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Laura Mustață
Medic primar obstetrică-ginecologie

Dr. Laura Mustață

Data publicării: 07-09-2022
Data modificării: 09-05-2023