Acid folic

Acidul folic : Beneficii, deficitul de acid folic, doze recomandate


Ce este acidul folic?

Acidul folic sau folatul este un nutrient esențial care face parte din complexul de opt vitamine hidrosolubile B. E important de menționat faptul că acidul folic reprezintă o formă sintetică a vitaminei B9 și nu se regăsește în mod natural în alimente, ci sub formă de supliment alimentar. Folatul este forma naturală a vitaminei B9. Totodată, după ce a ajuns în organism, acidul folic este transformat în vitamina B9 pentru a putea fi asimilat.

Acidul folic este necesar pentru buna funcționare a organismului, fiind implicat în producția de material genetic (ADN) și în alte funcții ale organismului. Acesta contribuie la producerea de energie, la metabolizarea carbohidraților, reglează funcționarea sistemului nervos și transformările proteinelor și lipidelor în organism.

Care sunt beneficiile acidului folic?

Dintre proprietățile cele mai importante ale aciduli folic menționăm prevenția malformațiilor congenitale, susține sistemul nervos, reduce nivelul de homocisteină, previne apariția depresiei și susține sistemul imunitar. Unul din rolurile importante ale acidului folic în sarcină este reprezentat de prevenirea defectelor de tub neural la făt. Acidul folic are un rol important în perioada sarcinii, în special pentru buna dezvoltare a fătului și contribuie la scăderea riscului de apariție a unor defecte de tub neural, precum spina bifida. De asemenea, acidul folic poate contribui la îmbunătățirea fertilității și poate crește șansele de a rămâne însărcinată. Este indicat ca femeile care doresc să rămână însărcinate să utilizeze suplimente pe bază de acid folic zilnic, pentru cel puțin o lună, în doza recomandată de 400 micrograme. Acest factor poate contribui la scurtarea procesului de concepție.

Acidul folic se recomandă a se administra înainte de a rămâne însărcinată, dar și în primele 12 săptămâni de sarcină, atunci când se dezvoltă tubul neural al fătului. În plus, defectele congenitale pot să apară în primele 3-4 săptămâni de sarcină, așadar, este important ca acidul folic să se regăsească în organism la un nivel optim pentru a putea contribui la buna dezvoltare a creierului și a măduvei spinării.

Beneficiile acidului folic

Simptomele deficitului de acid folic

Deficitul de acid folic se manifestă astfel:

  • unul dintre principalele semne ale deficitului de acid folic este apariția anemiei megaloblastice, din cauza deficitului de globule roșii;
  • stări depresive (nivel ridicat de homocisteină);
  • apariția alergiilor;
  • slăbiciune musculară;
  • tulburări de memorie;
  • oboseală;
  • stări de iritabilitate;
  • respirație sacadată.

Aceste simptome pot să apară treptat și se agravează dacă nu sunt tratate la timp. 

Cauze 

Cauzele acestui deficit sunt alimentație dezechilibrată, anumite boli - există anumite afecțiuni care pot duce la absorbția deficitară de acid folic în organism. Printre acestea se numără boala Crohn, afecțiunile renale sau boala celiacă, fumatul și alcoolismul, unele medicamente - precum cele folosite pentru tratarea cancerului, epilepsiei sau poliartritei reumatoide, sarcina și perioada alăptării - în aceste perioade crește nevoia organismului de acid folic și vitamina B9.

Doza recomandată de acid folic

Doza zilnică recomandată pe grupe de vârstă este următoarea:

  • Bebeluși (0-6 luni) - 65 mcg;
  • Bebeluși (7-12 luni) - 80 mcg;
  • Copii (1-3 ani) - 150 mcg;
  • Copii (4-8 ani) - 200 mcg;
  • Copii (9-13 ani) - 300 mcg;
  • Adolescenți (14-18 ani) - 400 mcg;
  • Adulți (peste 19 ani) - 400 mcg;
  • Înainte de sarcină - 400 mcg;
  • În perioada sarcinii - 600 mcg;
  • În perioada alăptării - 500 mcg.

Alimente bogate în acid folic:

Există anumite alimente bogate în aceste vitamine și pot fi suplimentate cu succes:

  • linte;
  • năut;
  • broccoli;
  • ficat;
  • sparanghel;
  • varză și varză de Bruxelles;
  • conopidă;
  • mazăre;
  • spanac;
  • avocado;
  • anghinare;
  • fasole;
  • citrice;
  • semințe de floarea soarelui;
  • gălbenuș.

Există și alimente care sunt îmbogățite cu acid folic tocmai pentru a suplini deficitul din organism. Acestea sunt pâinea, cerealele, făina, mălaiul, batoanele proteice sau orezul.

Alimente bogate in acid folic

Contraindicații ale utilizării acidului folic

Există și exces de acid folic care poate să dea efecte secundare.

Utilizarea unei cantități ridicate de acid folic nu are însă efecte secundare serioase. Uneori, pot să apară dureri la nivelul stomacului. De asemenea, acidul folic este hidrosolubil, ceea ce înseamnă că excesul va fi eliminat în mod natural prin urină.

Persoanele care urmează un tratament de dializă ar trebui să evite suplimentele pe bază de acid folic.

Persoanele care sunt predispuse la alergii pot dezvolta o reacție alergică la suplimentele cu acid folic. Simptomele reacției alergice pot fi iritații ale pielii, mâncărimi, roșeață sau dificultăți de respirație.

Se recomandă ca înainte de a iniția suplimentarea cu acid folic să beneficieze de o discuție cu medicul dvs și în special, femeile care se pregătesc de a concepe să efectueze un control de rutină la medicul ginecolog pentru a primi informațiile necesare prevenției eventualelor probleme în perioada preconcepțională și a sarcinii viitoare. 

Nu ezita să te programezi pe tine sau pe cineva drag, la un consult de specialitate, accesând acest link .



Dr. Laura Mustață

Articol scris de:
Dr. Laura Mustață
Medic specialist obstetrică-ginecologie

Data publicării: 08-04-2021
Data modificării: 09-06-2021

Articole medicale