Simptomele sarcinii
Unele femei își dau seama că sunt însărcinate chiar înainte de a face testul. Poate că și tu ai câteva suspiciuni, așa că detaliez mai jos câteva simptome ale sarcinii. Acestea pot fi simțite de unele femei, de altele nu.
Primele semne
Unele viitoare mămici pot avea unul, două sau toate simptomele prezentate în continuare. Grețurile de dimineață sunt un semnal clasic, dar poți fi una dintre norocoasele, care nu experimentează așa ceva. De asemenea, absența ciclului menstrual este un alt simptom clasic, dar dacă ai un ciclu neregulat, va fi dificil să-ți dai seama, dacă întârzie pentru că ai rămas însărcinată sau din alte motive.
Absența ciclului menstrual
Acesta este unul dintre cele mai clare semne ale unei sarcini. Menstruația poate întârzia și din alte motive precum stresul, diferite afecțiuni, oscilații mari în greutate, pilule contraceptive etc. Ciclurile neregulate sunt și un alt simptom al sindromului ovarelor polichistice, o afecțiune în care menstruația poate avea loc o dată la câteva luni.
Sensibilitatea sânilor
Schimbarea dimensiunii și creșterea sensibilității sânilor sunt unele dintre primele semne ale unei sarcini. La câteva zile după concepție, sânii încep să se mărească, pregătindu-se pentru alăptare și este posibil să-i simți mai grei sau poate chiar să fie puțin dureroși. Multe viitoare mămici spun că sânii le devin foarte sensibili și simt chiar și unele furnicături. Aceste modificări ale sânilor pot fi mai puțin importante la următoarele sarcini, dar dacă este la prima, probabil le vei simți mai accentuat.
Grețurile
Greața este una dintre cele mai des întâlnite neplăceri și este resimțită de foarte multe femei, începând din a cincea sau a șasea săptămână de sarcină, dar poate apărea chiar și la două săptămâni de la concepție. Deși este denumită „greața de dimineață”, ea se poate manifesta în orice moment al zilei și poate varia în intensitate, de la o senzație ocazională de greață, la una care ține toată ziua. În general, aceste simptome dispar în jurul săptămânilor 14-16 de sarcină.
Oboseala
Multe femei spun că se simt foarte obosite în timpul sarcinii, mai ales la începutul acesteia. De obicei, la întoarcerea de la serviciu, seara, nu îți mai dorești decât să te culci. De asemenea, poți avea stări de somnolență chiar și după-amiaza. Totuși, după ce treci de săptămâna 14 de sarcină nivelul de energie ar trebui sa revină la normal.
Urinări frecvente
La două sau trei săptămâni după concepție vei începe să urinezi mai des. Acest lucru se întâmplă din cauza presiunii pe care uterul o declanșează, deoarece se începe să se mărească si acest aspect se răsfrânge asupra vezicii urinare, a cărei capacitate devine mai mică.
Modificări ale gustului și mirosului
Te va surprinde probabil cât de sensibilă ai devenit, brusc, la anumite mirosuri sau chiar la anumite gusturi ale mâncărurilor. De asemenea, este posibil să simți si un gust diferit în gură, ușor metalic. Totodată, unele femei încep deja să aibă anumite pofte, pe care nu le experimentaseră înainte.
Constipație
Unul dintre primele simptome alte sarcinii care apare frecvent este constipația. Aceasta este provocată de nivelul ridicat de progesteron, care relaxează intestinele și încetinește digestia.
Astfel, dacă și tu experimentezi una dintre aceste simptome, îți recomandăm să îți faci un test de sarcină, iar dacă acesta este pozitiv, te așteptăm la clinică pentru un consult de confirmare a sarcinii și alte detalii despre minunata călătorie de 9 luni, pe care tu și bebelușul o veți face împreună. Programările și consultațiile în cadrul clinicii Nativia, se fac accesând acest link .
Articol scris de: Nativia
Articol revizuit de: Dr. Laura Mustață
Medic specialist obstetrică-ginecologie
Data publicării: 08-07-2020
Data modificării: 13-01-2023