Simptomele sarcinii: cum îți dai seama că ești însărcinată
Unele femei își dau seama că sunt însărcinate, chiar înainte de a face testul. Poate că și tu ai câteva suspiciuni, așa că vom detalia, mai jos, câteva simptome ale sarcinii. Acestea pot fi simțite de unele femei, iar de altele, nu.
-
Când rămâi însărcinată
-
Cand apar primele semne că ești însărcinată
-
Semne sarcină în funcție de etape
-
Simptomele sarcinii pe săptămâni
-
Primele semne că ești însărcinată
-
Simptome prima sarcină vs a doua sarcină
-
Semne că ești însărcinată când alăptezi
-
Afecțiuni cu simptome similare, cu care poate fi confundată sarcina
-
Există sarcină fără simptome?
-
„Sunt însărcinată” - cum poți afla dacă ești însărcinată
-
Când ar trebui să îți faci testul de sarcină sau să mergi la medic
Când rămâi însărcinată
Ai cea mai mare probabilitate să rămâi însărcinată la ovulație, cu aproximativ 12-14 zile înainte de următoarea menstruație. Ovulația nu are loc în aceeași zi în fiecare lună și poate varia cu una sau mai multe zile. Există șanse mult mai mici să rămâi însărcinată după menstruație, însă se poate întâmpla.
Ovulația are loc atunci când ovarele eliberează un ovul. Acesta trece prin trompele uterine și ajunge la uter. Procesul durează aproximativ 24 de ore. Sarcina apare dacă sperma ajunge în trompele uterine și fertilizează ovulul. Dacă fertilizarea nu are loc, ovulul ajunge în uter, unde se dezintegrează, și părăsește corpul la următoarea menstruație.
Multe femei se întreabă dacă „simți ceva în burtă când rămâi însărcinată”. Este posibil să resimți durere de burtă, ca urmare a ovulației.
Când rămâi însărcinată, te doare burta, dar pot apărea și alte simptome specifice ovulației, perioada ideală pentru concepție. Acestea pot include scurgeri vaginale apoase, creșterea ușoară a temperaturii bazale și un libido crescut.
Până la săptămâna a 12-a de sarcină, durerea de burtă poate fi cauzată de schimbările hormonale din organism și de dezvoltarea uterului.
Când apar primele semne că ești însărcinată
Primele semne că ești însărcinată apar în momente diferite, în funcție de fiecare corp. Cum fiecare femeie este unică, și simptomele asociate sarcinii pot debuta diferit.
Când apar primele semne de sarcină
Unele femei pot observa primele semne de sarcină în prima săptămână de graviditate sau în a doua săptămână.
După cât timp apar simptomele de sarcină? Pentru alte femei, primele semne când rămân însărcinate apar după 4-5 săptămâni de sarcină sau chiar mai târziu. Așadar, răspunsul la întrebarea „când apar primele semne de sarcină?” este „depinde”.
Ce simți când ești însărcinată în primele zile
În general, medicii stabilesc prima săptămână de sarcină începând cu prima zi a ultimei menstruații. Deși femeia nu este obligatoriu gravidă în acest moment, prin cuantificarea gravidității din acest punct, se poate determina mai ușor data nașterii.
Ce simți când ești însărcinată în primele zile? De cele mai multe ori, nu ai niciun simptom. Unele femei încep să aibă simptome după aproximativ o săptămână, însă acestea sunt excepții.
Semne sarcină în funcție de etape
Semnele sarcinii depind de fiecare etapă în care se află gravida. Primele simptome pot apărea înainte de întârzierea menstruației sau după câteva săptămâni de sarcină. Citește mai jos, pentru mai multe detalii legate de primele zile de sarcină și de simptomele care apar.
Primele simptome de sarcină înainte de întârzierea menstruației
Când apar primele simptome de sarcină? La unele femei, pot apărea primele simptome de sarcină chiar înainte de întârzierea menstruației. Iată ce simptome ai, când ești însărcinată în primele zile:
-
Sângerare - este unul dintre semne de sarcină timpurie. Nu vorbim despre o sângerare asemănătoare menstruației. Sângele acesta este deschis la culoare și poate consta într-o picătură sau o cantitate mică de scurgere rozalie. Fenomenul poartă numele de spotting și durează între câteva ore și câteva zile;
-
Crampe - se pot resimți în zona abdomenului, a pelvisului sau în partea inferioară a spatelui.
Durerile de burtă în primele zile de sarcină
Durerile de burtă în primele zile de sarcină sunt normale și nu reprezintă, de cele mai multe ori, un motiv de îngrijorare.
Aceste semne sarcină primele zile pot apărea frecvent în prima parte a sarcinii, în primele 12 săptămâni, și pot fi cauzate de schimbările hormonale, de constipație sau de acumularea de gaze intestinale. După primele săptămâni, durerea este cauzată de extinderea uterului și de întinderea ligamentelor.
Ce simți când se fixează sarcina
Implantarea începe la 6-7 zile din momentul concepției. Cu alte cuvinte, în acest moment, ovulul fertilizat se fixează în uter. Mișcarea ovulului fecundat poate afecta vasele de sânge de pe pereții uterului. Astfel, pot apărea simptome implantare sarcină precum sângerarea ușoară și crampele abdominale. Durerea de ovare este un semn de sarcină ectopică, însă nu mereu. Unele femei nu au aceste simptome, iar sarcina se fixează fără semnale.
Așadar, ce simți când se instalează sarcina? Unele femei pot avea o ușoară sângerare și crampe, însă majoritate nu au simptome.
Simptome sarcină primele zile
Este normal să îți faci griji cu privire la crampele abdominale și la alte simptome sarcină. Cu toate acestea, majoritatea femeilor nu au simptome sarcină, în primele zile.
Atunci când apare, durerea de burtă are o intensitate ușoară spre medie, asemănătoare durerii din timpul menstruației. Uneori, poate trece dacă schimbi poziția, te odihnești sau mergi la toaletă.
Simptome sarcină incipientă
Multe femei nu au simptome sarcină incipientă. Totuși, atunci când apar, simptomele de sarcină includ, de cele mai multe ori, crampe abdominale ușoare.
Un alt indiciu pentru sarcina incipientă este secreția care anunță sarcina. Aceasta se referă la fenomenul de spotting. Această scurgere rozalie este un semn de sarcină și apare deoarece implantarea ovulului fecundat afectează vasele de sânge ale uterului.
Simptome menstruație peste sarcină
În ciuda părerilor populare, nu este posibil să ai menstruație în timpul sarcinii, nici măcar în primele săptămâni. Simptome ciclu peste sarcină se referă la fenomenul de spotting ce apare în prima parte a sarcinii, când micile pete de sânge au o nuanță rozalie sau maro.
Ca regulă generală, dacă sângerezi suficient cât să umpi un tampon/absorbant, probabil că nu ești însărcinată. Dacă ai făcut testul de sarcină și ai obținut un rezultat pozitiv și sângerezi, este recomandat să consulți medicul.
Pătarea cu sânge din primul trimestru poate fi explicată de:
-
Sângerarea la fixarea ovulului fecundat în uter;
-
Schimbările colului uterin;
-
Existența unei infecții;
-
Sarcina ectopică (în afara uterului);
-
Sarcina molară (complicație rară în care placenta se transformă într-o masă anormală).
👉 Cum știi că ești însărcinată? De cele mai multe ori, întârzierea menstruației poate reprezenta un semn că ești gravidă. Descoperă și alte posibile cauze ale intarzierii menstruatiei.
Simptomele sarcinii pe săptămâni
Primele săptămâni de sarcină reprezintă tranziția spre graviditate. Simptomele sarcinii pe săptămâni pot fi diferite pentru fiecare femeie și sarcină în parte. Iată care sunt primele simptome sarcină în funcție de săptămână.
Simptome sarcină prima săptămână
Prima săptămână de sarcină se „manifestă”, de cele mai multe ori, prin absența menstruației. Iată alte simptome sarcină prima săptămână:
-
Urinări frecvente;
-
Dureri de cap;
-
Creșterea ușoară a temperaturii bazale;
-
Balonare și gaze intestinale;
-
Crampe abdominale și ușor disconfort - durerile de burtă în sarcină în primele săptămâni sunt perfect normale.
Simptome sarcină 2 săptămâni
Simptomele în sarcină 2 săptămâni nu diferă foarte mult de prima săptămână. Este posibil ca unele femei să nu aibă simptome de sarcină nici în a doua săptămână. Iată câteva simptome de sarcină în primele 2 săptămâni:
-
Absența menstruației;
-
Schimbarea dispoziției;
-
Vene de un albastru pronunțat pe sâni;
-
Greață;
-
Urinări frecvente;
-
Oboseală ușoară.
Simptome sarcină 3 săptămâni
Simptomele în sarcină la 3 săptămâni sunt asemănătoare cu cele din săptămâna a doua, cu puține excepții. Care sunt simptomele unei sarcini la trei săptămâni? O femeie gravidă în trei săptămâni va resimți durerea abdominală ca pe o senzație de presiune, de cele mai multe ori, fără sângerare. Prezența durerii este un semn că sarcina evoluează normal.
Durerea poate fi cauzată de implantarea embrionului, de creșterea fluxului de sânge în zona uterului, de îngroșarea pereților uterini sau chiar de lărgirea uterului. În același timp, spasmele abdominale pot fi cauzate de acumularea de gaze, un alt aspect des întâlnit în primele săptămâni de sarcină.
Uneori, poți resimți un gust metalic, ce apare pe fondul schimbărilor hormonale. Gustul se stabilizează abia în al doilea trimestru, după săptămâna a 12-a de sarcină. Ce poți face până atunci? O variantă este să bei limonadă sau sucuri de citrice, să folosești oțet la mâncare sau să speli limba, ca parte a igienei orale.
Simptome sarcină prima lună
În prima lună de sarcină, este posibil să ai sau nu simptome. Dacă apar, simptomele în sarcină prima lună pot include:
-
Lipsa menstruației;
-
Schimbări ale stării de spirit - schimbările hormonale pot influența acest aspect;
-
Balonare;
-
Crampe abdominale ușoare sau moderate;
-
Spotting;
-
Urinări frecvente;
-
Sâni sensibili la atingere;
-
Ușoară oboseală;
-
Greață și/sau sensibilitate la mirosuri;
-
Constipație;
-
Aversiune față de anumite alimente, inclusiv alimente preferate anterior.
👉 Acestea sunt doar câteva dintre simptomele care pot apărea în prima lună. Dacă vrei să afli mai multe despre primele luni de sarcină, citește și articolul Tot ce trebuie sa stii in Primul Trimestru de Sarcina. Astfel, vei fi pregătită pentru simptomele care apar și pentru schimbările din prima parte a sarcinii.
Primele semne că ești însărcinată
Unele viitoare mămici pot avea unul, două sau toate simptomele prezentate în continuare. Grețurile de dimineață reprezintă unul dintre simptomele clasice ale stării de graviditate, dar poți fi una dintre norocoasele care nu experimentează așa ceva. De asemenea, absența menstruației este un alt simptom clasic, dar, dacă ai un ciclu neregulat, va fi dificil să-ți dai seama dacă întârzie pentru că ai rămas însărcinată sau din alte motive. Iată care sunt primele semne că ești însărcinată:
Absența menstruației
Aceasta este unul dintre primele simptome de sarcină. Menstruația poate întârzia și din alte motive precum stresul, diferite afecțiuni, oscilații mari în greutate, pilule contraceptive etc. Ciclurile neregulate sunt și un simptom al sindromului ovarelor polichistice, o afecțiune în care menstruația poate avea loc o dată la câteva luni.
Sensibilitatea sânilor
Schimbarea dimensiunii și creșterea sensibilității sânilor sunt unele dintre primele simptome de sarcină.
„Mă dor sânii, sunt însărcinată?” este o întrebare pe care și-o pun multe femei care se confruntă și cu absența menstruației. La câteva zile după concepție, sânii încep să se mărească, pregătindu-se pentru alăptare, deci este posibil să-i simți mai grei sau poate chiar puțin dureroși. Multe viitoare mămici spun că sânii devin foarte sensibili și simt chiar și unele furnicături. Aceste modificări ale sânilor pot fi mai puțin sesizabile la următoarele sarcini, dar, dacă este vorba de prima, probabil le vei simți mai accentuat.
Grețurile
Greața este unul dintre simptomele unei sarcini și este resimțită de foarte multe femei, începând din a cincea sau a șasea săptămână de sarcină, dar poate apărea chiar și la două săptămâni de la concepție. Deși este denumită „greața de dimineață”, ea se poate manifesta în orice moment al zilei și poate varia în intensitate, de la o senzație ocazională de greață la una care ține toată ziua. În general, aceste simptome dispar în jurul săptămânilor 14-16 de sarcină.
👉 Greața matinală este normală în sarcină? Află, din articolul Greturile matinale in sarcina, de ce apar, cum afectează sarcina, precum și ce poți face pentru le trata.
Oboseală în sarcină
Multe femei se confruntă cu oboseală în sarcină, mai ales la începutul acesteia. De obicei, la întoarcerea de la serviciu, seara, nu îți mai dorești decât să te culci. De asemenea, poți avea stări de somnolență chiar și după-amiaza. Totuși, după ce treci de săptămâna 14 de sarcină, nivelul de energie ar trebui să revină la normal.
Urinări frecvente
La două sau trei săptămâni după concepție, vei începe să urinezi mai des. Acest lucru se întâmplă din cauza presiunii pe care uterul o declanșează, deoarece începe să se mărească, iar acest aspect se răsfrânge asupra vezicii urinare, a cărei capacitate devine mai mică. Urinările frecvente reprezintă unul dintre semnele unei sarcini normale.
Modificări ale gustului și mirosului
Te va surprinde, probabil, cât de sensibilă vei deveni, brusc, la anumite mirosuri sau chiar la anumite gusturi ale mâncărurilor. De asemenea, este posibil să simți și un gust diferit în gură, ușor metalic. Totodată, ca femeie însărcinată, vei începe să ai anumite pofte, pe care nu le aveai înainte.
Constipație
Unul dintre primele simptome frecvente ale sarcinii este constipația. Aceasta este provocată de nivelul ridicat de progesteron, ce relaxează intestinele și încetinește digestia.
Amețeală în sarcină
Dacă te confrunți cu amețeli în sarcină, acest lucru este normal. Apar mai ales în primul trimestru, însă unele gravide le resimt pe toată durata sarcinii. În primele săptămâni, amețeala în sarcină apare deoarece creșterea nivelului hormonilor duce la dilatarea vaselor de sânge.
Balonare în sarcină
Balonarea în sarcină este normală și apare ca urmare a creșterii nivelului de estrogen și progesteron. Pe lângă balonare, pot apărea și disconfortul abdominal, greața și gazele. De cele mai multe ori, balonarea apare de-a lungul întregii sarcini.
Schimbări hormonale
Imediat după concepție, nivelul hormonilor din corp se schimbă. Produci mai mult progesteron, care împiedică menstruația. Mai apoi, crește nivelul de hormon gonadotropic corionic (hCG). Acest hormon îți arată că ești gravidă, atunci când faci un test de sarcină.
👉 Vrei să afli mai multe informații despre schimbările hormonale din timpul sarcinii? Citește și articolul Schimbarile hormonale in sarcina, pentru a afla despre toate modificările hormonale ce au loc în cele nouă luni de sarcină.
Alte schimbări ale corpului
Pe lângă semnele sarcinii, detaliate mai sus, pot apărea și alte schimbări în sarcină:
-
Umflarea feței și a picioarelor;
-
Îngrășarea;
-
Schimbările de vedere - mai ales miopia, care se ameliorează după naștere. Dacă porți lentile de contact, te poți confrunta cu disconfort sau cu vedere încețoșată. De asemenea, crește presiunea intraoculară. Gravidele care au diabet gestațional sau preeclampsie au un risc mai mare de pierdere a vederii sau de detașare a retinei.
👉 Odată ce sarcina evoluează, vei observa mai multe schimbări ale corpului. Citește articolul Schimbarile corpului in sarcina, pentru a afla ce modificări vor apărea în următoarele luni de sarcină. Astfel, vei fi pregătită pentru ele, fără a-ți face griji că reprezintă o anomalie.
Simptome prima sarcină vs a doua sarcină
Vei avea al doilea copil? Felicitări! De multe ori, este posibil să existe unele schimbări între prima sarcină și a doua sarcină. Iată câteva dintre ele:
-
Vei simți mai repede că ești însărcinată - multe femei care au deja un copil recunosc din timpul simptomele unei noi sarcini. La a doua sarcină, este posibil să ai grețuri matinale mai rare sau mai frecvente, dureri de burtă mai ușoare sau urinări mai rare decât la prima sarcină;
-
Unele simptome vor fi mai puțin pronunțate - este posibil să ai mai puține grețuri sau ca durerea de sâni să fie mai puțin severă. De asemenea, deoarece ai trecut deja printr-o sarcină, vei fi mai relaxată;
-
Vei fi mai obosită - primul copil, sarcina, problemele de zi cu zi se adună și este probabil să fii mai obosită decât la primul copil.
Semne că ești însărcinată când alăptezi
Dacă nu alăptezi, vei putea rămâne din nou însărcinată la aproximativ trei săptămâni de la naștere. În cazul în care alăptezi în mod exclusiv, acest lucru poate acționa ca o metodă contraceptivă timp de aproximativ șase luni după naștere. După primele șase luni de alăptare, cresc șansele de o nouă sarcină.
Când alăptezi, poate fi dificil să observi semnele unei noi sarcini, mai ales deoarece trebuie să ai grijă de bebe și ai cicluri neregulate. Iată care sunt câteva semne că ești însărcinată când alăptezi:
-
Menstruație absentă sau întârziată;
-
Oboseală;
-
Greață;
-
Durere de sâni.
Afecțiuni cu simptome similare, cu care poate fi confundată sarcina
Sarcina este un proces complex, ce implică schimbări hormonale, metabolice și noi moduri prin care corpul comunică, pentru ca fătul să crească. Această complexitate poate însemna și că anumite afecțiuni pot avea simptomele sarcinii, fără ca acestea să ducă la apariția unui copil. Iată câteva afecțiuni cu simptome similare, cu care poate fi confundată sarcina.
Pseudocieză (sarcină imaginară)
Pseudocieza apare atunci când o persoană crede că este însărcinată, fără a fi. Semnele se aseamănă cu simptomele când ești însărcinată, însă testele nu confirmă graviditatea. De ce apare? Medicii cred că pseudocieza are cauze hormonale și/sau psihologice. Iată câteva posibilele cauze ale pseudociezei:
-
Dorința puternică de a avea un copil;
-
Multiple pierderi de sarcină;
-
Pierderea unui copil;
-
Infertilitatea;
-
Teama de a deveni însărcinată;
-
Depresia sau anxietatea;
-
Traumele emoționale;
-
Abuzul sexual.
Cancer ovarian
Existența unor tumori ovariene poate duce la simptome care imită sarcina. Simptomele pot include de la absența menstruației la umflarea abdomenului și necesitatea imperioasă de urinare. De ce apar aceste simptome? Ovarele produc ovule și hormoni precum estrogenul și progesteronul.
Dezvoltarea de tumori canceroase influențează aceste funcții și poate duce la dezechilibre hormonale/menstruale și la alte simptome. În plus, cancerul ovarian produce confuzie și din cauză că poate influența testul de sarcină. În cazuri rare, cancerul ovarian sau de vezică urinară poate crește nivelul hormonului hCG, care este măsurat cu testele de sarcină. Totuși, testul de sarcină nu poate fi folosit pentru a diagnostica o formă de cancer ovarian. Doar medicul poate face acest lucru, prin teste de sânge și ecografie.
Afecțiuni tiroidiene
Glanda tiroidă este responsabilă cu metabolismul, iar atunci când suferă anomalii, fie hipertiroidism, fie hipotiroidism, pot apărea simptome asemănătoare sarcinii. De cele mai multe ori, hipertiroidismul poate mima sarcina. În timpul gravidității, organismul accelerează metabolismul, la fel precum în cazul hipertiroidismului. Simptomele clasice ale hipertiroidismului pot duce cu gândul la sarcină. Acestea pot include schimbări de dispoziție, intoleranță la căldură, palpitații și tahicardie.
De cealaltă parte, hipotiroidismul provoacă oboseală, îngrășare, menstre neregulate, dificultăți de concentrare și schimbări ale pielii sau părului. Din păcate, hipotiroidismul sever crește riscul de infertilitate.
Există sarcină fără simptome?
Este posibil să ai o sarcină fără simptome, însă acest lucru este foarte rar. Aproximativ 50% dintre femei nu au simptome până în săptămână a 5-a de sarcină și doar 10% dintre femei nu au simptome specifice până în a 8-a săptămână de sarcină.
Nu se știe de ce nu ai simptome, atunci când ești însărcinată, însă, așa cum spun și medicii, sarcina poate evolua normal chiar și atunci când nu sesizezi simptomele.
„Sunt însărcinată” - cum poți afla dacă ești însărcinată
Cum știi dacă poți spune „Sunt însărcinată”, fără urme de îndoială? Testul de sarcină și analizele medicale de specialitate sunt aliații tăi, pentru a afla dacă ești însărcinată.
Test de sarcină
Poți obține un test pozitiv de sarcină, începând cu a doua săptămână. Aceste teste detectează prezența hormonului HCG în urină. Dacă faci testul prea devreme, riști un rezultat fals negativ sau un rezultat incert.
👉 Vrei să afli mai multe despre cum funcționează testul de sarcină? Citește și articolul Testul de sarcina - cand se face, cum se face, pasi de urmat dupa obtinerea unui rezultat pozitiv.
Află dacă ești însărcinată fără test de sarcină
Poți afla dacă ești însărcinată, fără test de sarcină, dacă apelezi la un consult medical de specialitate. În general, medicul testează nivelul hormonului hCG cu un test simplu de sânge. Dacă ți-ai spus „vreau să știu dacă sunt gravidă”, poți afla, dacă soliciți ajutorul medicului ginecolog. Testele de sânge au o acuratețe de 99% și pot măsura în mod eficient nivelul hCG.
La primul control de rutină, medicul ginecolog îți poate propune și alte teste legate de sarcină, precum:
-
Testarea pentru infecții cu transmitere sexuală, inclusiv hepatită B, sifilis și HIV;
-
Testarea imunității pentru rubeolă sau varicelă;
-
Testarea grupei de sânge (necesară, dacă este nevoie de transfuzie);
-
Factorul RH - un RH incompatibil cu bebelușul poate fi periculos, dacă nu este detectat din timp;
-
Testarea pentru unele boli genetice, precum fibroza chistică, siclemia, talasemia, hemoglobinopatia și altele;
-
Testarea nivelului glicemiei - dacă ești obeză ori ai avut diabet gestațional în sarcina anterioară, precum și dacă ai rude apropiate cu diabet.
👉 Pe lângă testarea pentru a vedea dacă ești însărcinată, este important să mergi anual la medic, pentru un control ginecologic. Alege pachetul promotional Nativia, care include o consultație ginecologică standard, testare HPV și Papanicolau, ecografie transvaginală și examen citobacteriologic vaginal.
Calculator simptome sarcină
Este dificil de stabilit un calculator simptome sarcină, însă, dacă ai mai multe sau prezinți majoritatea simptomelor instalare sarcină, probabil că ești gravidă. Iată care sunt acestea:
-
Sângerare cauzată de fixarea ovulului fecundat;
-
Crampe cauzate de fixarea ovulului fecundat;
-
Greață și vărsături;
-
Oboseală;
-
Test de sarcină pozitiv;
-
Test pozitiv de sânge;
-
Nivel ridicat al temperaturii bazale;
-
Absența menstruației;
-
Durere de sâni;
-
Urinări frecvente.
Când ar trebui să îți faci testul de sarcină sau să mergi la medic
Semnele din bătrâni că ești însărcinată nu au o bază științifică, deci, pentru a afla dacă ești gravidă, trebuie să faci un test de sarcină sau să mergi la ginecolog. Pentru rezultate corecte, este indicat să faci testul de sarcină în prima zi în care ai fi avut menstruația în mod normal. Dacă nu știi când ai următoarea menstruație, fă testul la cel puțin 21 de zile după ce ai făcut sex neprotejat.
În cazul în care primești confirmarea sau un rezultat incert, este recomandat să mergi la medic, pentru a vedea dacă ești însărcinată.
👉 Vrei să afli dacă ești însărcinată? Programează-te pe nativia.ro. Medicii de la Nativia sunt experți în obstetrică și ginecologie, având stagii la spitale de prestigiu din Europa, și îți oferă servicii la 360º.
Îți poți da seama dacă ești însărcinată pe baza simptomelor, a testului de sarcină și a investigațiilor medicale. Odată ce obții un test rapid pozitiv, este indicat să mergi la ginecolog, pentru confirmare și investigații suplimentare.
Sursa foto: Shutterstock
Articol scris de: Nativia
Articol revizuit de: Dr. Nicoleta Gana
Medic specialist obstetrică–ginecologie
Data publicării: 19-07-2023
Data modificării: 19-07-2023