Cursuri pregatire nastere

Cursurile de pregătire pentru naștere: 5 motive pentru care merită să le urmezi 

Există o mulțime de informații, pe diverse canale, despre momentul nașterii, iar acestea pot fi de cele mai multe ori copleșitoare pentru o viitoare mamă. Este posibil să simți că nu mai știi ce să alegi și ce ți se potrivește, începând cu alimentația din sarcină și terminând cu modul în care alegi să naști sau în ce spital. Probabil că ai citit o mulțime de detalii despre cum decurge nașterea și ai auzit multe relatări de la prietene și cunoștințe despre travaliu.

Însă fiecare experiență este unică și nu toate lucrurile se aplică în mod egal fiecărei femei care urmează să nască. De aceea, este recomandat să urmezi cursuri de pregătire pentru naștere. Acestea îți oferă șansa de a înțelege cum va decurge, ce se întâmplă în momentul nașterii cu tine și cu copilul, de a pune întrebări precise și de a-ți calma neliniștile, astfel încât să te simți pregătită.

Fie că naști pentru prima oară sau ești la a doua sau a treia sarcină, cursurile de pregătire pentru naștere au o mulțime de beneficii și te vor ajuta să faci față provocărilor travaliului și ale nașterii. 

Afli tot ce trebuie să știi despre momentul nașterii 

Majoritatea femeilor știu cu exactitate când a venit momentul travaliului, mai ales cele care nu sunt la prima sarcină, ca urmare a unor contracții extrem de intense. Cauza exactă a declanșării travaliului nu este cunoscută, însă o serie de substanțe produse de organism stimulează contractarea mușchiului uterului, care declanșează travaliul. Este posibil ca travaliul să fie rezultatul acțiunii simultane a unor factori care țin de făt, placentă și modul în care s-a desfășurat sarcina.

Pentru femeile care se află la prima sarcină, dar și pentru cele mai experimentate, cursurile de pregatire pentru nastere sunt concepute să ofere toate detaliile teoretice și practice referitoare la momentul declanșării travaliului, pentru a te simți pregătită și capabilă să trăiești pe deplin experiența nașterii așa cum este cel mai bine pentru tine și bebelușul tău. În plus, asta îți va da mai departe încredere în abilitatea de a oferi copilului cea mai bună îngrijire.

Primești informații prețioase despre îngrijirea neonatală 

Venirea pe lume a unui copil este un motiv de mare bucurie, însă este însoțită și de o mulțime de provocări. Mai ales pentru femeile care devin mame pentru prima oară, perioada de după naștere poate însemna nu doar bucurie, ci și oboseală, neliniști și griji cu privire la cele mai bune metode de îngrijire pe care le pot oferi bebelușului.

De aceea, cursurile de pregătire pentru naștere includ și informații de bază despre îngrijirea nou-născutului, recomandări cu privire la noul rol de părinte și la cele mai potrivite soluții de îngrijire. De asemenea, este încurajată și participarea tatălui, care are rolul nu doar de a susține femeia însărcinată în momentul travaliului și nașterii, ci și după, când bebelușul are nevoie constantă de atenție și de cea mai bună îngrijire.

Primești informații prețioase despre îngrijirea neonatală

Afli toate opțiunile disponibile pentru calmarea durerii 

Tehnicile de respirație sunt esențiale pe parcursul travaliului și în momentul nașterii, iar cursurile de pregătire pentru naștere sunt axate pe metodele de a face față contracțiilor cu ajutorul tehnicilor de respirație, relaxare și vizualizare. O mare parte a acestor cursuri acoperă discutarea argumentelor pro sau contra folosirii medicamentelor pentru calmarea durerii, cum sunt analgezicele opioide sau anestezia epidurală.

În plus, la cursul de pregătire pentru naștere afli o mulțime de informații utile, de exemplu, tehnici de relaxare și exerciții fizice utile pentru confort în sarcină și o naștere ușoară și rapidă. Primești informații științifice și documentate despre cele mai eficiente măsuri de confort în timpul travaliului și care sunt recomandările internaționale pentru o naștere satisfăcătoare, practicile din maternitățile românești și cum să-ți alegi echipa de specialiști care să-ți fie alături în sarcină și la naștere.

Afli toate opțiunile disponibile pentru calmarea durerii

Primești informații de bază despre tipurile de intervenții medicale 

Deși orice viitoare mamă își dorește ca momentul nașterii să fie cât mai puțin stresant și lipsit de evenimente mai puțin plăcute, este posibil să existe și momente mai tensionate, în care este nevoie ca echipa medicală să ia anumite măsuri pentru ca nașterea să decurgă fără probleme. La cursul de pregătire pentru naștere vei putea să-ți faci propriul tău plan de naștere în acord cu dorințele tale și vei afla cum să-l comunici cadrelor medicale, însă este posibil ca acest plan să se schimbe dinamic, în momentul în care medicul consideră că este nevoie de o anumită intervenție.

În timpul acestor cursuri vei înțelege mecanismul natural al nașterii, care sunt condițiile ce favorizează nașterea naturală și vei afla mai multe informații despre posibile intervenții medicale și când acestea ar putea fi necesare: inducerea nașterii și metode de inducere, administrarea de oxitocină, ruperea membranelor, epiziotomia, nașterea asistată instrumental, nasterea prin cezariana, intervenții medicale de rutină și cum pot fi evitate.

Măsuri de confort în travaliu 

În cazul în care se apropie momentul nașterii, este recomandat să te informezi cu privire la tehnicile de relaxare și de respirație în travaliu și în momentul nașterii, pentru ca lucrurile să fie cât mai ușoare. În cazul în care ai întrebări legate de gestionarea durerii din travaliu, de intensitatea și frecvența contracțiilor, cum poți ajuta bebelușul să coboare, cursurile de pregătire pentru naștere îți oferă toate informațiile de care ai nevoie și vor răspunde la toate întrebările legate de travaliu.

Există o mulțime de măsuri de confort în travaliu, care vor face ca aceste momente să fie cât mai împlinitoare și lipsite de stres. Vei afla despre recomandările internaționale din studii bazate pe dovezi referitoare la naștere și cele șase practici pentru o naștere satisfăcătoare, conform filosofiei Lamaze. De asemenea, te informezi corect cu privire la hormonii prezenți la naștere și rolul lor, mobilitatea și pozițiile de ajutor în travaliu, masajul, hidroterapia, aromoterapia și alte tehnici de relaxare. 

Măsuri de confort în travaliu

Cursurile de pregătire pentru naștere sunt concepute pentru a pregăti părinții și pentru a le oferi toate informațiile și cunoștințele necesare pentru o naștere ușoară. Astfel, se vor putea bucura fără stres de venirea pe lume a bebelușului lor.Articol scris de: Nativia

Data publicării: 28-04-2022
Data modificării: 09-05-2023