Săptămâna 19 de sarcină - particularități ale mamei și copilului

Săptămâna 19 de sarcină este o perioadă de evoluție destul de activă, în care fiecare mămică va simți mișcările destul de intense ale celui mic. Acesta crește în dimensiuni și în greutate și, ca urmare, și circumferința abdomenului se va mări. 

i.php?p=2.jpg

Corpul tău în săptămâna 19 de sarcină

În această săptămână, mama prezintă simptome precum:

  • constipație;

  • meteorism (balonare);

  • pirozis (arsuri gastrice);

  • epistaxis;

  • sângerări gingivale;

  • fatigabilitate;

  • amețeală;

  • disconfort la nivelul sânilor;

  • durere de spate;

  • creșterea apetitului.

Durerea abdominală

În săptămâna 19, femeile însărcinate pot experimenta durere abdominală. Această durere este intensă, înțepătoare și de scurtă durată. Apare la nivelul părților laterale ale abdomenului inferior sau în zona inghinală, ca urmare a îngroșării și a întinderii ligamentelor pelvine, în special a ligamentului rotund. 

În schimb, dacă durerea persistă chiar și după încetarea activității fizice și după relaxare, este important să mergi la medic cât mai repede. Alte semne de îngrijorare includ:

  • durere intensă;

  • febră;

  • amețeală.

Pielea

Modificările aspectului pielii sunt date de creșterea cantității de estrogen și de mărirea fluxului sanguin. Astfel, o circulație mai intensă determină eritem, adică înroșirea pielii. Înroșirea este mai intensă la nivelul palmelor și al feței. 

Pe față pot apărea și pete maronii, cunoscute ca mască gravidică sau cloasmă. Acestea se dezvoltă mai ales deasupra buzei superioare și la nivelul obrajilor. Este important de menționat că expunerea la soare poate agrava aspectul estetic. De aceea, se recomandă evitarea expunerii prelungite la soare și aplicarea unor creme cu factor de protecție solară. 

Respirația

Pe măsură ce sarcina progresează, uterul își mărește dimensiunile. Acest fapt conduce la exercitarea unei presiuni ridicate la nivelul abdomenului, care afectează și diafragma. Astfel, respirația ar putea fi îngreunată. Respirațiile devin mai lente, dar mai profunde. 

Însă, dacă tulburarea respiratorie se instalează brusc și nu dispare chiar și după o perioadă de relaxare, este util a consulta medicul, cât mai repede. 

Copilul tău în săptămâna 19 de sarcină

Fătul își continuă creșterea, ajungând la aproximativ 15 centimetri. Greutatea este de aproximativ 250 de grame. Astfel, mărimea fătului de 19 săptămâni se poate compara cu fructul de mango. În schimb, membrele devin proporționale unele față de altele și față de trunchi. 

Pielea

Pe parcursul acestei săptămâni, pielea fătului este acoperită cu un strat protector. Acesta este cunoscut sub denumirea de vernix caseosa și este alcătuit dintr-o substanță albicioasă și grăsoasă, asemănătoare unei creme de brânză. 

Ca urmare a acestei structuri grăsoase, fătul este protejat de lichidul amniotic în care se află. Dacă nu ar exista vernix caseosa, pielea fătului ar părea ridată, la naștere. Acest strat protector se menține până la naștere.

Pentru o monitorizare adecvată a fătului, programează-te la o ecografie la Nativia. Vei beneficia de servicii de  morfologie fetală realizate de către experți în domeniu. 

Sistemul respirator și urinar

În săptămâna 19 de sarcină, începe formarea bronhiilor principale, continuând evoluția plămânului. În acest mod, fătul devine pregătit pentru a putea respira la naștere. 

Pe durata timpului petrecut în uter, fătul înghite lichid amniotic. Acesta este procesat de către rinichi și excretat în sacul amniotic în care se află, sub formă de urină. 

Mișcările fătului

Miscarile fatului sunt resimțite de către mamă. La prima sarcină, acestea pot apărea cu întârziere, aproape de săptămânile 20-22. Este important de menționat că intensitatea acestor mișcări crește direct proporțional cu dezvoltarea fătului. 

Pentru că îți dorești o dezvoltare armonioasă a copilului tău, Nativia îți oferă un Pachet de analize, ce poate fi personalizat astfel încât să ți se potrivească perfect. 

Recomandări în timpul sarcinii

Începând cu săptămâna 19, poți căuta nume de copii, împreună cu partenerul. De asemenea, pentru a cunoaște cât mai multe aspecte ale nașterii și îngrijirii nou-născutului, poți opta pentru participarea la un curs special dedicat. Acolo nu doar că vei afla o multitudine de informații utile, dar vei cunoaște și alte viitoare mămici.  

Alege unul dintre cursurile organizate de Nativia și află toate informațiile de care ai nevoie pentru o naștere ușoară și o creștere armonioasă a bebelușului tău.

Pentru ca sarcina să evolueze cât mai bine, este indicat să respecți sfaturile medicului ginecolog. Astfel, sunt de ajutor următoarele:

  • adoptarea unei diete echilibrate nutrițional - consultă un nutriționist și află care sunt necesitățile tale nutriționale și ce alimente sunt cele mai potrivite pentru sarcină. 

  • hidratează-te corespunzător - lichidele sunt vitale pentru sănătate. Nu doar că îți asigură o hidratare optimă a țesuturilor, dar previn și constipația.

  • respectarea unui program de somn - somnul este important nu doar pentru a te simți bine ziua, dar și pentru a-ți menține starea de sănătate. Un somn suficient și odihnitor scade riscul de a dezvolta infecții. În timpul sarcinii, cele mai multe femei se confruntă cu sforăitul, care apare chiar și la persoanele care nu aveau această problemă înainte de sarcină. Pentru a te bucura de un somn adecvat, asigură-te că nu suferi de congestie nazală (nas înfundat), care este specifică sarcinii. De asemenea, o pernă specială pentru gravide este de mare ajutor.

  • folosirea timpului și pentru relaxare - relaxarea este importantă pentru a-ți reface energia fizică și psihică. Te ajută să te liniștești și scade gradul de anxietate pe care îl are orice femeie însărcinată. 

  • efectuează exerciții fizice - mișcarea în timpul sarcinii este utilă pentru:

    •  reducerea crampelor abdominale;

    •  tonifierea musculaturii;

    •  relaxarea mușchilor.

Săptămâna 19 de sarcină se remarcă prin schimbări importante ale dezvoltării fătului, dar și în ceea ce o privește pe mamă. Astfel, fătul se dezvoltă, ajungând la o greutate de aproximativ 250 grame, iar la nivelul pielii va prezenta vernix caseosa. Viitoarea mămică va prezenta crampe abdominale, ca urmare a întinderii ligamentelor pelvine. Este important ca, în preajma acestei săptămâni, să se efectueze investigațiile necesare pentru monitorizarea evoluției fătului. În acest mod, sunt prevenite complicațiile sarcinii. 

Sursă foto: Nativia; www.shutterstock.com

Bibliografie:

  • www.hopkinsmedicine.org, https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/common-tests-during-pregnancy, accesat la data 18.10.2022;

  • www.nhs.uk, https://www.nhs.uk/start4life/pregnancy/week-by-week/2nd-trimester/week-19/, accesat la data 18.10.2022;

  • www.whattoexpect.com, https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-19.aspx, accesat la data 18.10.2022;

  • www.babycenter.com, https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/19-weeks-pregnant, accesat la data 18.10.2022.



Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Nicoleta Gana
Medic specialist obstetrică–ginecologie

Dr. Nicoleta Gana

Data publicării: 20-06-2023
Data modificării: 20-06-2023