Saptamana 4 de sarcina

Săptămâna 4 de sarcină

Săptămâna a patra de sarcină este una specială. În majoritatea cazurilor, este săptămâna în care cele mai multe femei iau în calcul posibilitatea de a fi însărcinate, dat fiind faptul că simptomele specifice sarcinii din săptămâna anterioară sunt minime și de cele mai multe ori ignorate, mai ales de către femeile care se află la o primă experiență de acest tip. 

Cum se calculează vârsta sarcinii

Evoluția unei sarcini are un tipar fiziologic, în linii mari, respectat de organism. Procesul este coordonat de hormonii de sarcină, care reacționează imediat ce ovulul a fost fecundat. Cu toate acestea, pot exista unele variații, ceea ce face ca fiecare sarcină să evolueze în mod unic. Pentru a putea stabili vârsta gestațională, mai ales în primele săptămâni, se aplică o serie de reguli. Astfel, medicii calculează vârsta sarcinii luând ca moment de debut al acesteia data ultimei menstruații. Pe de altă parte, ovulația și fecundarea (concepția), în cazul unui ciclu menstrual regulat, pot avea loc în intervalul dintre a 11-a și a 21-a zi a ciclului, care se calculează din prima zi a ultimei menstruații. Cum cele mai multe femei nu pot indica cu exactitate data fecundării, se consideră ca dată a concepției această primă zi a ultimei menstruații. 

În aceste condiții, poate apărea un decalaj de aproximativ două săptămâni între vârsta reală a sarcinii și cea estimată. Astfel, săptămâna a patra de sarcină poate fi în mod real finalul primei luni de sarcină sau doar a doua saptamana de evolutie a embrionului, dacă se cunoaște momentul concepției. 

Există și alte modalități pentru stabilirea exactă a vârstei gestaționale, acestea fiind folosite din cea de a cincea sau a șasea săptămână de sarcină, calculate, din nou, tot de la prima zi a ultimei menstruații. Este bine de știut că perioada ideală care poate stabili cu exactitate vârsta gestațională, prin intermediul ecografiei de trimestrul 1, este între a 11-a și a 14-a săptămână. De regulă, prima ecografie care confirmă sarcina este cea care stabilește și data nașterii, cu o aproximare de 7-10 zile. 

Corpul tau in saptamana 4 de sarcina

Corpul tău în săptămâna 4 de sarcină

Dacă până acum semnele care puteau să te ducă cu gândul la o sarcină au fost prea subtile pentru a fi luate în seamă, aceasta este perioada în care vei avea suspiciuni temeinice și vei lua în calcul motivat această posibilitate. Toate simptomele pe care le ai sunt efectul hormonilor de sarcină, care au efecte asupra corpului tău, hormoni secretati de ovar până la momentul în care se va forma placenta. 

Merită să știi că până la finalul celei de a cincea săptămâni de sarcină (aproximativ a treia de la concepție), doar una din trei femei este conștientă de prezența sarcinii. Cele mai multe pun stările specifice pe seama sindromului premenstrual sau a unor probleme fizice. 

Săptămâna a patra (în fapt, a doua de la fecundare) este ideală pentru un prim test de sarcină, iar probabilitatea ca rezultatul să fie unul corect este de peste 90%. Organismul produce mult progesteron care împiedică menstruația, concomitent cu o creștere detectabilă a nivelurilor de gonadotropină corionică umană (hCG). Acest din urmă hormon, cel identificat atunci când faci un test de urină pentru sarcină, face ca precizia să fie maximă. Cu toate acestea, ia în calcul faptul că testul este concludent abia la 14-18 zile de la fecundarea ovulului, ceea ce poate însemna circa 4-5 zile după data preconizată la care trebuia să se declanșeze o nouă menstruație. 

Tot în cursul acestei săptămâni, vei constata absența menstruației, care se va asocia cu toată simptomatologia specifică sindromului premenstrual, dar într-o variantă amplificată. Primii care reacționează la sarcină sunt sânii pe care îi vei simți angorjați și foarte sensibili. Va apărea nevoia de a merge foarte des la baie, o senzație de oboseală accentuată, greață matinală și vei constata că ai un apetit crescut. La toate acestea se poate adăuga o sensibilitate fără precedent la unele mirosuri (inclusiv la cele plăcute), ca urmare a creșterii rapide a nivelurilor de estrogen și progesteron. 

Un alt simptom specific care anunță sarcina este o anumită emotivitate, asociată cu schimbări de dispoziție. Momentele de entuziasm pot alterna cu anxietate, cele de fericire cu cele de alertă și teamă. Totul este în limite normale, perioada de început a sarcinii fiind una cu o încărcătură emoțională puternică, mai ales dacă există o confirmare a sarcinii. 

Partenerul de viață are un rol esențial, iar implicarea emoțională a acestuia este nu doar binevenită, ci necesară pentru echilibrul psihic al femeii aflate la începutul unui parcurs excepțional. 

Copilul tau in saptamana 4 de sarcina

Copilul tău în săptămâna 4 de sarcină

Din momentul concepției și până la prima diviziune a oului pot trece circa 30 de ore. Din acest moment viteza de diviziune se amplifică treptat, astfel că, în cea de a patra săptămână de sarcină dimensiunea embrionului este a unei boabe de muștar și reprezintă începutul perioadei embrionare. Prin diviziune celulară se diferențiază structurile principale. Unele vor forma embrionul în sine, altele vor alcătui sacul amniotic și placenta. 

Embrionul se implantează adânc în mucoasa uterină, are mici protuberanțe numite vilozități coriale care formează mugurele placentar și structurile preliminare din care se dezvoltă cordonul ombilical. 

Sacul amniotic se umple cu lichid care va fi continuu filtrat și reprezintă un mediu protector pentru embrion (ulterior pentru făt), iar placenta este organul care transferă nutrienții și produsii care trebuie eliminați de la mamă la făt și invers. 

La acest moment embrionul se numește blastocist și are circa 200 de celule, fiind format din trei straturi: stratul interior, endodermal, din care se vor forma plămânii, ficatul, sistemul digestiv și vezica, cel mijlociu - mesodermal, din care în următoarele săptămâni se vor forma oasele, mușchii, rinichii, organele sexuale, sistemul circulator și inima, și stratul exterior - ectodermal, din care se dezvoltă pielea, părul, ochii și sistemul nervos.

În acest interval se formează celule sangvine și apare o primă formă de circulație, iar inima, aflată într-un stadiu primar, are pulsații cu un ritm de circa 60-65 de bătăi pe minut. Acestea nu pot fi detectate prin ecografie normală, dar ar putea fi percepute la cea transvaginală, deși sarcina este încă prea mică pentru a fi văzută ecografic. 

Sfaturi de urmat în săptămâna 4 de sarcină

Absența menstruației este semnul că s-a întâmplat ceva. Se poate efectua un test de sarcină, dar confirmarea se efectuează prin ecografie în cadrul unei vizite medicale. 

Perioada embrionară în care se află copilul tău este una în care acesta este foarte vulnerabil. Primul trimestru este perioada cu cel mai ridicat risc teratogenic și de avort spontan. Procesul foarte delicat și extrem de complex al embriogenezei (procesul de formare a structurilor anatomice, cu funcționalitatea lor specifică) poate fi afectat de medicamente, alimente alterate și alte substanțe care pot duce la aberații cromozomiale și malformații congenitale sau avort. 

În consecință, evită orice medicamente atâta vreme cât medicul nu le-a prescris știind că ești însărcinată, evită complet alcoolul, indiferent de cantitate, precum și alimentele netratate termic sau nepasteurizate. 

Suplimentele de minerale și vitamine necesare în perioada sarcinii trebuie administrate la recomandarea medicului, în dozele prescrise de acesta. În cazul unei sarcini programate, celor mai multe dintre femei li s-au recomandat deja suplimente de acid folic, ca soluție preventivă pentru evitarea malformațiilor de tub neural.  

Perioada de început a sarcinii este fabuloasă. Transformările se petrec cu o viteză incredibilă, iar emoțiile și sentimentele pe care le încearcă o femeie aflată în primele săptămâni de sarcină confirmată sunt memorabile. Și toate acestea, în ciuda stărilor fizice, care pot fi uneori neplăcute. Gustă din plin fiecare clipă din această experiență! 



Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Elena Cocîrţă
Medic specialist obstetrică-ginecologie

Dr. Elena Cocîrţă

Data publicării: 17-03-2022
Data modificării: 09-05-2023