Săptămâna 36 de sarcină – particularități ale mamei și copilului

Săptămâna 36 de sarcină – particularități ale mamei și copilului

Săptămâna 36 de sarcină reprezintă momentul oficial de părăsire a celei de-a opta luni de sarcină și de pășire în cea de-a noua și ultima lună a perioadei gestaționale. Emoțiile unei astfel de etape din viața ta nu se pot compara cu nimic și, cu siguranță, vei dori să profiți de timpul care a mai rămas până la naștere.

Totodată, pășirea în cea de-a noua lună de sarcină va însemna faptul că doar puțin timp te mai desparte de venirea pe lume a copilului tău, cu tot ceea ce se asociază aceasta. 

Astfel, vei dori să fii cât mai pregătită pentru perioada ce urmează atât din punct de vedere al cunoștințelor și sfaturilor, cât și din punct de vedere al resurselor (haine pentru cel mic, pătuț, accesorii).

Corpul tău în săptămâna 36 de sarcină

Corpul tău în săptămâna 36 de sarcină

Luna a noua de sarcină se va putea observa cu ușurință de către cei din jurul tău, întrucât burtica ta va fi voluminoasă și destul de aplecată. Acest aspect nu trebuie decât să te bucure, întrucât înseamnă că cel mic se pregătește, la rândul său, de pășirea în atmosfera extrauterină.

Anumite simptome încă se mai pot resimți, însă, de obicei, intensitatea acestei simptomatologii este ușoară sau moderată, nicidecum așa pronunțată precum în perioada de debut a sarcinii.

Semne și simptome. Durerile de burtă în săptămâna 36 de sarcină

Dat fiind faptul că, indiferent de frecvența și intensitatea manifestărilor sarcinii, ele sunt un bun indicator al desfășurării acesteia, aici sunt câteva exemple întâlnite în această etapă evolutivă:

  • Stare de oboseală ocazională/permanentă (fără a avea o sursă precisă).
  • Tulburări de digestie – dureri abdominale cu intensitate și caracter de crampă (durerile de burtă în săptămâna 36 de sarcină); modificări ale tranzitului (diaree, constipație); alte manifestări precum refluxul gastroesofagian, indigestia sau balonarea; mult mai rar (însă posibil) se pot întâlni greață și vărsături (adesea rămân specifice doar în primul trimestru).
  • Tulburări ale somnului (precum adormirea dificilă și/sau somnul întrerupt).
  • Dureri de tip ligamentar și ale abdomenului lateral – dureri abdominale ce apar în urma expansionării uterului și, deci, a ligamentului rotund corespunzător; durerea se poate resimți în tot abdomenul lateral.
  • Contracții timpurii (denumite și contracții false sau contracții Braxton Hicks) – deoarece nașterea prematură este o posibilitate la 36 săptămâni de sarcină, aceste contracții false trebuie întotdeauna diferențiate de cele reale.
  • Dureri de cap și amețeală.
  • Dureri de spate.
  • Durere și sensibilitate la nivelul sânilor.
  • Mâini și picioare umflate și dureroase (edemul sarcinii).
  • Sângerarea la nivelul nasului (epistaxis) și/sau a gingiilor (gingivoragii).
  • Modificare bruscă a dispoziției (alternarea stărilor de dispoziție).
  • Infecții urinare și/sau genitale.
  • Diferite modificări la nivelul pielii și fanerelor (păr, unghii) – exces de sebum, pori dilatați, fire de păr îngroșate.


Analize 36 săptămâni sarcină

În sarcina la 36 de săptămâni, principala grijă medicală o reprezintă evaluarea și monitorizarea progresului sarcinii atât din perspectiva mamei, cât și a fătului. 

Până la acest moment, analizele de rutină (grupa sangvină, alți markeri esențiali) au fost deja realizate. Prin urmare, în acest ultim trimestru, atenția se află asupra testelor ce pregătesc momentul nașterii și, în același timp, mențin siguranța ei (analize 36 săptămâni de sarcină).

Astfel, testele de elecție pentru această săptămână de sarcină sunt reprezentate de cele de depistare a unor infecții bacteriene, fungice sau virale (infecția cu streptococ, cu virusuri hepatitice etc.). 

Copilul tău în săptămâna 36 de sarcină

Copilul tău în săptămâna 36 de sarcină

La acest stadiu al dezvoltării sale, copilul tău a atins o dimensiune de aproximativ 47.5 cm și o greutate de 2.6 kg. 

Ecografia în trimestrul III. Ce face bebe în burtică la 36 de săptămâni de sarcină

Datorită atingerii ultimelor etape de dezvoltare intrauterină, fătul are un aspect extrem de apropiat cu cel pe care îl va avea în ziua nașterii. Astfel, ecografia îți va putea oferi o imagine sugestivă de care te vei putea apropia sufletește și pe care te vei aștepta să o vezi curând.

Mișcările celui mic sunt vii, ample și atestă nerăbdarea pe care acesta o are de a păși în mediul extrauterin (ce face bebe în burtică la 36 de săptămâni de sarcină). 

Dezvoltarea pe organe și sisteme de organe

Sistemul respirator, printre sistemele organismului fătului care își perfecționează structura și funcția până târziu în cursul sarcinii, atinge un stadiu de dezvoltare suficient de avansat ce va putea permite nou-născutului să respire pe cont propriu chiar și în urma unei nașteri la 36 de săptămâni.

În același timp, auzul celui mic devine mai ascuțit, astfel că el poate auzi mai multe și mai clar sunetele venind din mediul exterior.

Pentru a putea beneficia de examenele ecografice periodice necesare, experții Nativia îți oferă nu numai efectuarea acestora la momentul potrivit, ci și sfaturile și îndrumările ulterioare.

Naștere la 36-37 de săptămâni

Pe măsură ce se avansează în trimestrul III (în special în luna a noua), posibilitatea unei nașteri premature crește. 

Cu toate că acest lucru nu este întru totul de dorit, o naștere la 36 de săptămâni este sustenabilă și adesea suficient de ușor gestionabilă de către personalul medical, asigurând, în același timp, sănătatea celui mic și recuperarea sa treptată.

Sfaturi de urmat în săptămâna 36 de sarcină 

Orice săptămână a sarcinii reprezintă o oportunitate de a afla cât mai multe despre toate etapele ce țin de acestea, precum și cele ce vor urma în continuare.

În acest scop, profită de fiecare consultație cu medicul tău și pune-i toate întrebările la care simți nevoia să găsești un răspuns. De asemenea, poți să te documentezi și pe cont propriu, cu mențiunea să prioritizezi întotdeauna recomandările medicului.

Pentru ca tu să poți afla mai multe despre naștere, recuperare post-partum și noțiuni de puericultură, alăptare și parenting, Nativia organizează cursuri pentru a oferi femeilor gravide și proaspetelor mămici toate aceste informații necesare.

Printre sfaturile pe care le vei primi în cursul sarcinii, cu siguranță, te vei întâlni și cu următoarele:

1. Menține un stil de viață sănătos

Câteodată, un somn odihnitor, o dietă completă și corectă și un program regulat de exerciții fizice (potrivite sarcinii) pot fi măsura de care ai nevoie pentru a simți un adevărat impact pozitiv asupra stării tale de sănătate. În același timp, te vei asigura că îi oferi copilului tău cel mai bun mediu până când acesta va veni pe lume.

2. Informează-te despre primii pași după sarcină

Sarcina este o perioadă complexă și presărată cu o mulțime de ajustări și adaptări ale stilului de viață. Creșterea copilului, odată ce s-a născut, este o altă etapă crucială, cu noi provocări, pentru care, cu siguranță, vei dori să te pregătești din timp.

3. Practică exercițiile Kegel

Acest sfat permanent este, probabil, unul dintre cele mai utile atât pentru momentul propriu-zis al travaliului și nașterii, cât și pentru recuperarea postpartum. Așadar, continuă să practici aceste exerciții și, dacă nu ai început încă, discută cu medicul tău despre cum poți să le pui în aplicare. 


În concluzie, săptămâna 36 de sarcină este o etapă evolutivă unică, extrem de importantă și care apropie mama și fătul de momentul nașterii. De asemenea, acest interval este propice pentru acumularea unor informații esențiale ce te vor ajuta, cu siguranță, pe viitor.



Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Nicoleta Gana
Medic specialist obstetrică–ginecologie

Dr. Nicoleta Gana

Data publicării: 06-04-2023
Data modificării: 09-05-2023