Săptămâna 35 de sarcină – particularități ale mamei și copilului

i.php?p=Sarcina 35 saptamani_1(1).jpg

Săptămâna 35 de sarcină reprezintă granița dintre luna a opta și cea de-a noua și ultimă lună de sarcină. Momentul nașterii se află din ce în ce mai aproape, iar tu te vei putea întâlni foarte curând cu copilul tău. 

În cadrul acestei săptămâni vei putea încă experimenta simptomatologia trimestrului III, sau vei fi lipsită de aceasta. De asemenea, vei avea oportunitatea să te pregătești atât pentru venirea pe lume a copilului tău, cât și pentru primele sale luni de viață, întrucât începând cu această săptămână, posibilitatea unei nașteri mai devreme de termen crește.


Corpul tău în săptămâna 35 de sarcină

Trimestrul III este o etapă evolutivă cunoscută pentru creșterea semnificativă a celui mic atât în volum, cât și în greutate. Prin urmare, această expansiune se va observa și la nivelul burticii tale care va fi, la rândul ei, mai voluminoasă și ușor de observat pentru cei din jur.

Cu cât parcurgi mai mult din cursul sarcinii, simptomatologia începe să se diminueze sau chiar să dispară. Însă, uneori, aceasta poate persista sau poate lua diferite alte forme, în funcție de particularitățile tale.

Semne și simptome. Dureri de burtă, scurgeri sau înțepături în săptămâna 35 de sarcină

Cu toate că simptomatologia din săptămâna 35 de sarcină nu este întotdeauna prezentă sau, atunci când se pot decela manifestări, nu prezintă o intensitate crescută, este important, totuși, ca acestea să fie recunoscute ușor. 

Prin urmare, exemple de manifestări întâlnite în săptămâna 35 de sarcină includ:

  • Stări de oboseală (frecvent fără o sursă precisă);
  •  Tulburări de somn (adormire dificilă și/sau somn cu întreruperi);
  •  Tulburări digestive - dureri abdominale cu caracter de crampe (durerile de burtă în săptămâna 35 de sarcină); tulburări de tranzit (precum diaree sau constipație); manifestări precum reflux gastroesofagian, indigestie sau balonare; rar (dar posibil), greață și vărsături (de obicei sunt specifice primului trimestru);
  •  Dureri abdominale de tip ligamentar și ale abdomenului lateral (înțepături în săptămâna 35 de sarcină) - survin după extinderea uterului și, drept consecință, a ligamentului rotund; durerea se poate resimți în tot abdomenul lateral;
  •  Contracții timpurii (denumite și contracții false sau contracții Braxton Hicks) - dat fiind faptul că la acest moment nașterea prematură este o posibilitate, aceste contracții false trebuie întotdeauna diferențiate de cele reale;
  •  Amețeală și dureri de cap;
  •  Dureri de spate;
  •  Dureri și sensibilitate la nivelul sânilor;
  •  Mâini și picioare umflate și dureroase (edemul sarcinii);
  •  Sângerări ale nasului și/sau gingiilor (denumite și epistaxis și gingivoragii);
  •  Modificarea stărilor de dispoziție (alternarea lor bruscă);
  •  Infecții urinare și/sau genitale (scurgeri în săptămâna 35 de sarcină);
  •  Modificări ale pielii și fanerelor (păr, unghii) - exces de sebum, pori dilatați, fire de păr îngroșate.

⏩ Deoarece știm că vrei să beneficiezi de cea mai bună îngrijire pentru tine și copilul tău, Nativia ți-a pregătit un pachet special creat pentru etapele de monitorizare și naștere, care îți va fi de ajutor în momentele cu adevărat importante din viața voastră.


Copilul tău în săptămâna 35 de sarcină

i.php?p=Miscarile bebelusului 35 saptamani_2(1).jpg


Odată ajuns în săptămâna 35 de sarcină, copilul tău atinge o dimensiune de aproximativ 46-47 cm și o greutate de 2.4 kg.


Examenul ecografic. Mișcările bebelușului în săptămâna 35 de sarcină


Examenul ecografic efectuat în această săptămâna a ultimului trimestru de sarcină este făcut pentru a putea observa evoluția fătului până la acest moment și a confirma faptul că totul a decurs conform așteptărilor.

Întrucât spațiul din uter este din ce în ce mai mic și neîncăpător pentru făt, mișcările bebelușului în săptămâna 35 de sarcină vor căpăta o amplitudine mult mai mare și vor implica o suprafață mai extinsă a burticii mamei.


Dezvoltarea pe organe și sisteme de organe

În săptămâna 35 de sarcină, poziția celui mic se orientează sau chiar se suprapune cu cea finală, potrivită pentru o naștere facilă pe cale naturală (poziția cu capul în jos, îndreptat spre canalul de naștere, poziție numită și prezentație craniană).

Grăsimea corporală a fătului crește în volum, aspect important ce îl va proteja împotriva diferenței bruște de temperatură pe care o va experimenta la naștere, precum și în procesul de adaptare la atmosfera noului mediu înconjurător. 

De asemenea, tegumentul se îngroașă și opacifiază, astfel că vascularizația nu va mai putea fi vizualizată cu ușurință și pielea celui mic poate permite trecerea în mediul extrauterin. 

Organele și principalele sisteme și-au atins pragul critic de dezvoltare, astfel că o eventuală naștere prematură la acest stadiu poate permite supraviețuirea fără incidente și nu pune în pericol dezvoltarea ulterioară a copilului.


⏩ Pentru a putea beneficia de examenele ecografice periodice necesare, experții Nativia îți oferă nu numai efectuarea acestora la momentul potrivit, ci și sfaturile și îndrumările ulterioare.


Sfaturi de urmat în săptămâna 35 de sarcină



Fiecare săptămână a sarcinii este o oportunitate să lămurești orice nedumerire, să pui orice întrebare, oricât de neînsemnată ar părea și să te pregătești pentru etapele ce vor urma în viața ta și a copilului tău. 

Înainte de toate, nu uita faptul că medicul tău este persoana cu cea mai mare experiență și care te poate îndruma negreșit dintr-o perspectivă obiectivă. Astfel, sfaturile și recomandările ar trebui să fie primite de la el, iar, ulterior, le poți completa sau compara cu cele venite din alte surse (ex: cărți, mămici cu experiență personală).


⏩ Pentru ca tu să poți afla mai multe despre naștere, recuperare post-partum și noțiuni de puericultură, alăptare și parenting, Nativia organizează cursuri pentru a le oferi femeilor gravide și proaspetelor mămici toate aceste informații necesare.


Printre sfaturile pe care cu siguranță le vei primi, atât în sarcina la 35 de săptămâni, cât și în restul săptămânilor acestui trimestru se vor afla:

1. Menține un stil de viață sănătos

 O alimentație bine structurată, un program de somn odihnitor și, în plus, practicarea de exerciții fizice (permise în sarcină) vor face diferența pentru starea ta de sănătate și te vor ajuta pe tine și copilul tău să trăiți armonios împreună.

2. Pregătește-te de viața cu cel mic

 Întrucât momentul nașterii se apropie cu pași repezi, acum este o perioadă excelentă pentru a acumula toate informațiile despre primele luni sau chiar primii ani de viață. Totodată, vei putea face cumpărăturile de haine și alte accesorii, pentru a-ți întâmpina copilul cu toate cele necesare.

3. Practică exercițiile Kegel

 Cu siguranță ai auzit de exercițiile Kegel, fie direct de la medicul tău, fie prin intermediul mămicilor care au beneficiat de ajutorul lor.

Aceste exerciții sunt utile atât în facilitarea travaliului și a procesului nașterii, cât și în scopul unei recuperări mai bune postpartum. Astfel, nu ezita să le practici în continuare (sau, dacă acum afli de ele pentru prima dată, să începi să le efectuezi conform indicațiilor medicului tău).

i.php?p=Dr. Nicoleta Gana - 8(1).jpg

În concluzie, săptămâna 35 de sarcină constituie o etapă evolutivă cu propriul său rol bine definit și care este, totodată, o graniță între luna a opta și ultima lună de sarcină. În același timp, săptămâna 35 este o perioadă ce poate fi folosită pentru acumularea de informații esențiale despre viața cu cel mic de după naștere.

Sursa foto: Shutterstock 





Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Nicoleta Gana
Medic specialist obstetrică–ginecologie

Dr. Nicoleta Gana

Data publicării: 09-05-2023
Data modificării: 10-05-2023