Săptămâna 30 de sarcină - particularități ale mamei și copilului

Săptămâna 30 este a treia săptămână din cel de-al treilea trimestru. În această perioadă, multe femei se confruntă cu schimbări semnificative în organismul lor, de la stări de insomnie, la schimbarea numărului de la pantofi. Cunoașterea acestor schimbări este importantă pentru a ști cum să le gestionezi și a face față tuturor provocărilor pe care le întâmpini. 

Saptamana 30 de sarcina - ce trebuie sa stii

Corpul tău în săptămâna 30 de sarcină

Sarcina la 30 de săptămâni este însoțită de modificări semnificative în organismul mamei. Este util a cunoaște aceste schimbări, dar și a merge periodic la medic. Acesta îți poate oferi cele mai potrivite sfaturi pentru tine și copilul tău. 

Oboseală

Începând cu cel de-al treilea trimestru, oboseala devine din ce în ce mai pronunțată. Multe dintre viitoarele mămici pot observa că obosesc mai repede decât înainte și că au nevoie de o perioadă mai mare pentru a desfășura activitățile obișnuite. 

Oboseala accentuată poate fi un semn al creșteri în greutate al fătului. Cu toate acestea, este important de menționat acest simptom medicului, deoarece oboseala poate fi asociată și cu unele afecțiuni, precum:

  • anemie;
  • depresie;
  • alimentație ce nu asigură cerințele nutriționale.


Mai multe informații despre ce alimente sunt potrivite în timpul sarcinii, găsești în articolul Alimentatia gravidei. 

Dacă investigațiile nu relevă nicio afecțiune, oboseala poate fi ameliorată prin adoptarea unor pauze regulate și odihnei adecvate. De asemenea, efectuarea exercițiilor fizice specifice acestui trimestru ajută semnificativ la reducerea oboselii și la îmbunătățirea stării generale. 

Schimbări de dispoziție

Schimbările de dispoziție nu sunt specifice pentru această săptămână de sarcină. Însă, în unele cazuri se pot manifesta frecvent în această perioadă. Acestea fac referire la schimbarea stării generale rapid, fără vreun factor exterior semnificativ. Cel mai adesea, cauza este dată de nivelurile crescute hormonale. 

Persistența acestui simptom pentru mai mult de 2 săptămâni necesită a fi investigată de psiholog. Unele femei pot dezvolta simptome ale depresiei, dar identificarea acestei patologii încă din primele stadii poate ajuta la o ameliorare mai rapidă a manifestărilor. 

Tulburări de somn

Caracteristice pentru sarcina la 30 săptămâni sunt tulburările de somn. Cele mai multe dintre femeile însărcinate se confruntă cu insomnie. Ciclul somn-veghe se dereglează ca urmare a nivelurilor crescute de hormoni pe parcursul sarcinii. 

Fiecare femeie experimentează aceste tulburări de somn diferit. Astfel, unele experimentează dificultăți în a adormi, în timp ce altele pot avea un somn neodihnitor, ca urmare a mai multor treziri pe durata nopții. 

Modificări ale articulațiilor

Hormonii secretați pe perioada sarcinii pot avea acțiune și asupra articulațiilor. Astfel, vei putea observa că pantofii te strâng ca urmare a creșterii în dimensiuni a picioarelor. De cele mai multe ori, aceste modificări sunt ireversibile.

Pentru a te asigura că reduci semnificativ riscul de a avea accidente, este recomandat a evita purtarea pantofilor cu toc sau care prezintă barete ce stâng. În plus, baretele pot accentua aspectul edemațiat al picioarelor, prin efectul compresiv pe care îl au. 

Dificultăți de respirație

Începând cu trimestrul III, poți observa unele dificultăți în a respira corespunzător. Acestea sunt cauzate de creșterea în volum a uterului, ca urmare a evoluției fătului. Astfel, uterul exercită o presiune asupra diafragmului, ceea ce face ca respirația să se realizeze cu dificultate. O ameliorare a respirației poate apărea după săptămâna 36 de sarcină, când fătul va fi poziționat în pelvis, determinând o scădere a presiunii exercitate asupra diafragmului. Până la coborârea fătului în pelvis, respirația poate fi ușurată prin evitarea pozițiilor înghemuite și prin optarea pentru o pernă mai mare în timpul somnului. 

Este important de menționat că, în timpul săptămânii 30 de sarcină, pot apărea și alte simptome, precum:

  • cefalee;
  • stare de amețeală;
  • pofte alimentare;
  • meteorism;
  • constipație;
  • grețuri matinale;


Dacă te confrunți cu grețuri matinale, citește articolul Greturile matinale in sarcina pentru a afla cum să le gestionezi și să reduci intensitatea acestora. 

  • pirozis (arsuri gastrice);
  • crampe abdominale;
  • edeme al membrelor inferioare.


Copilul tău în săptămâna 30 de sarcină

În cele 30 săptămâni de sarcină, fătul a crescut atingând până la 40 centimetri în talie (lungime) și având o greutate de aproximativ 1,3 kilograme. Astfel, are aproximativ dimensiunile unei verze. 

Ochii

În cadrul săptămânii 30 de sarcină, ochii celui mic sunt deschiși pentru o perioadă tot mai lungă de timp. Acuitatea vizuală s-a îmbunătățit, deși nu este definitivă până la vârsta de 8 ani. Însă, la 30 săptămâni de sarcină, cel mic poate vedea și urmări o sursă de lumină. 

Creierul

În săptămâna 30 de sarcină, creierul celui mic este în continuă creștere. Însă, cel mai important aspect îl constituie formarea circumvoluțiunilor (cutele aflate la suprafața creierului). Acestea constituie un semn de maturizare al creierului. 

Măduva osoasă

Funcția măduvei osoase debutează începând cu săptămâna 30 de sarcină. Astfel, producția hematiilor este realizată de către măduva osoasă. Această nouă schimbare este foarte importantă, deoarece crește șansele de supraviețuire în cazul unei nașteri premature până la 98%. 

Lanugo

Lanugo este acel înveliș de păr care asigură temperatura corpului celui mic. Acesta se dezvoltă între săptămânile 14-20, dar începând cu săptămâna 30 începe să dispară. Motivul este reprezentat de apariția în creier a celulelor responsabile de reglarea temperaturii corporale. Suplimentar, acestea sunt ajutate de către celulele adipoase care încep să se formeze la nivelul corpului. 

Sfaturi de urmat în săptămâna 30 de sarcină

În săptămâna 30, te afli foarte aproape de momentul mult așteptat. Așadar, în această perioadă este timpul să faci ultimele aranjamente, pentru a te asigura că vei avea parte de o naștere cât mai ușoară și fără complicații

Specialiștii Nativia vin în întâmpinarea ta cu un Pachet de investigatii special destinat pentru trimestrul III de sarcină. Acesta include toate investigațiile necesare pentru tine și pentru cel mic, astfel încât să ai parte de o sarcină cât mai liniștită. 

i.php?p=a doua-30 de sap.jpg

Controlul medical periodic

Deși ești aproape la sfârșitul sarcinii, este important a respecta cu strictețe programările la medic. Monitorizarea atentă a sarcinii este importantă atât pentru tine, cât și pentru cel mic. De asemenea, îi poți adresa medicului întrebările și nelămuririle pe care le ai cu privire la sarcină. Acesta este cea mai aptă persoană pentru a-ți oferi sfaturile potrivite.

Informează-te 

Perioada sarcinii este cel mai optim moment pentru a te informa cu privire la ce este necesar să știi pentru o naștere ușoară. De asemenea, este util a te documenta despre metodele cele mai adecvate de a-ți îngriji puiul și a învăța cum să faci față provocărilor care pot apărea. 

Dacă îți dorești să beneficiezi de informații valoroase, venite direct de la experți în domeniu, accesează cursurile Nativia. Acestea te vor îndruma pas cu pas, astfel încât să fii pregătită pentru a fi o mamă excepțională. 

Exerciții fizice

Exercițiile fizice efectuate în timpul sarcinii au rolul de a detensiona musculatura și de a te pregăti pentru o naștere cât mai ușoară. Este important a le efectua sub îndrumarea unei persoane specializate și a respecta programul de realizare a acestora. 
Suplimentar, poți efectua și exerciții Kegel. Acestea au rolul de a tonifia musculatura pelvină. Te pot ajuta în a avea o naștere mai ușoară, dar previn și incontinența urinară întâlnită la majoritatea femeilor care nasc pe cale naturală. 

Sexul în săptămâna 30 de sarcină

Multe dintre femei experimentează un libido crescut în această perioadă de sarcină. Sexul în această perioadă este sigur dacă evoluția sarcinii este fiziologic normală. Însă, poate fi dificil să găsești o poziție confortabilă. Există și situații când sexul nu este recomandat în sarcină, precum:

  • apariția secrețiilor sanguine după actul sexual;
  • existența placentei previa;
  • începerea travaliului. 

Săptămâna 30 de sarcină este marcată de schimbări importante atât pentru mamă, cât și pentru copil. Cunoașterea acestora și comunicarea cu medicul te vor ajuta să depășești orice provocare. Fii pregătită, căci în curând îți vei ține copilul în brațe! 



Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Simona Duță
Medic primar obstetrică-ginecologie

Dr. Simona Duță

Data publicării: 14-03-2023
Data modificării: 09-05-2023