Săptămâna 29 de sarcină – particularități ale mamei și copilului

Săptămâna 29 de sarcină – particularități ale mamei și copilului

Săptămâna 29 de sarcină este echivalentul a șapte luni din cele nouă în total. Astfel, se poate spune că te apropii cu pași repezi de momentul mult așteptat al nașterii copilului tău.

Până atunci, însă, mai sunt câteva săptămâni în cadrul cărora atât tu, cât și fătul treceți prin niște etape importante din punct de vedere evolutiv, pentru pregătirea acelui moment special. 

Corpul tău în săptămâna 29 de sarcină

Odată cu instalarea săptămânii 29 de sarcină, simptomatologia trimestrului III este resimțită cu preponderență, în timp ce tabloul clinic al trimestrului II este, treptat, înlocuit. 

Anumite manifestări pot să persiste, însă, astfel că semnele și simptomele acestei perioade presupun o varietate atât la aceeași femeie gravidă, cât și între mai multe viitoare mămici.

Semne și simptome. Contracții în săptămâna 29 de sarcină

În săptămâna 29 de sarcină, există, în general, două situații posibile: fie simptomatologia ta este complet absentă sau ușor moderată, fie experimentezi anumite manifestări sugestive pentru trimestrul III.

Indiferent care este cazul tău, este util să cunoști potențialele semne și simptome întâlnite în această etapă a sarcinii, pentru a le putea identifica ușor, înțelege și discuta împreună cu medicul tău.

Prin urmare, manifestările ce pot fi întâlnite în săptămâna 29 de sarcină includ:

  • Stare de oboseală generalizată;
  • Afectarea cantității și calității somnului (ex: adormire dificilă, somn întrerupt);
  • Manifestări digestive - dureri de burtă (crampe abdominale), reflux gastroesofagian, balonare, indigestie, constipație; uneori, se pot încă întâlni greața și vărsăturile din primul trimestru (mult mai rar însă);
  • Contracții timpurii (false) - poartă denumirea de contracții Braxton Hicks și reprezintă posibile contracții în săptămâna 29 de sarcină; la acest stadiu al sarcinii, este necesară deosebirea lor de contracțiile reale, ce pot indica o naștere prematură;
  • Dureri ale ligamentului rotund - apar în urma extinderii uterului și, implicit, a ligamentului rotund;
  • Dureri în abdomenul lateral - apărute din aceeași cauză ca și durerile de tip ligamentar;
  • Amețeli ocazionale;
  • Dureri de cap, de spate și de picioare;
  • Durere și sensibilitate la nivelul sânilor;
  • Picioare și mâini umflate (edemul sarcinii);
  • Sângerarea nasului și gingiilor;
  • Stări de dispoziție alternante;
  • Infecții urinare și/sau genitale;
  • Sebum în exces, pori măriți, fire de păr îngroșate.


Întrucât știm că vrei să beneficiezi de cea mai bună îngrijire, atât pentru tine, cât și pentru cel mic, Nativia ți-a pregătit un pachet special creat pentru monitorizare și naștere, care îți va fi un ajutor în momentele cu adevărat importante.

Copilul tău în săptămâna 29 de sarcină

Copilul tău în săptămâna 29 de sarcină

În săptămâna 29 de sarcină, copilul tău atinge o lungime de aproximativ 38-39 de cm și o greutate situată în jur de 1.2 kg. Se observă faptul că cel mic crește din ce în ce mai mult, ajungând la dimensiuni tot mai apropiate de cele finale.

Examen ecografic. Poziția copilului în burtă la 29 de săptămâni  

În urma celor 29 de săptămâni de sarcină parcurse, examenul ecografic evidențiază numeroase trăsături ale copilului tău, fapt ce face din acest simplu test paraclinic un moment de bucurie pentru orice părinte.

De asemenea, un alt aspect extrem de plăcut este cel de a observa primul zâmbet al copilului tău. Datorită dezvoltării sale neîncetate, mimica feței sale permite acum acest gest, iar prin intermediul ecografiei, tu îl vei putea vizualiza cu ușurință.  

Totodată, poziția copilului în burtă la 29 de săptămâni este, în multe dintre cazuri, cea cu orientarea capului în jos. În cazul în care până la acest moment copilul nu prezintă această orientare, săptămânile de sarcină rămase la dispoziție vor putea permite ajustarea poziției sale.

Pentru a putea beneficia de examenele ecografice periodice necesare, experții Nativia îți oferă nu numai efectuarea acestora la momentul potrivit, ci și sfaturile și îndrumările ulterioare necesare.

Dezvoltarea organelor și sistemelor de organe ale celui mic. Mișcările bebelușului în săptămâna 29 de sarcină

La acest moment al creșterii și dezvoltării, cel mic beneficiază de o perfecționare a structurilor și funcțiilor organismului său, față de prima etapă a sarcinii, când modificările erau mult mai mari de la o săptămână la alta.

În săptămâna 29, cel mic poate zâmbi, poate sughița (reflexul de sughiț căpătând amploare și frecvență) și, totodată, devine mai puternic. Acest aspect din urmă se poate observa prin faptul că mișcările bebelușului în săptămâna 29 de sarcină sunt prezente, vii și ușor de resimțit și sesizat.

Sfaturi de urmat în săptămâna 29 de sarcină 

În săptămâna 29 de sarcină și, totodată, cel de-al treilea trimestru de sarcină, poți începe să experimentezi diferite emoții și/sau curiozități cu privire la naștere și la viața cu cel mic după acest moment.

Fără îndoială, persoanele care ar trebui să îți răspundă la aceste întrebări sunt medicul tău ginecolog și medicul tău de familie. Cu ajutorul lor, dar și al femeilor din viața ta care au trecut deja prin aceste momente și pot oferi sfaturi din experiența personală, vei putea să afli toate cele necesare. 

Printre toate aceste sfaturi și îndrumări, cu siguranță următoarele trei merită reamintite:

1. Prioritizează-ți starea de sănătate

Amintește-ți întotdeauna faptul că cel mic depinde de sănătatea ta. Prin urmare, atunci când crezi că focusându-te doar pe sarcina cu el îi vei obține binele, nu uita faptul că, înainte de toate, trebuie să ai în vedere și binele tău.

În plus, sănătatea nu are doar componenta fizică, ci și cea psihică, așa că asigură-ți buna funcționare a amândurora și nu ezita să ceri ajutor oricând ai nevoie.

2. Practică exerciții Kegel

Exercițiile Kegel reprezintă metode eficiente de întărire a musculaturii pelvine, cu o mai bună susținere a perineului și a tuturor organelor interne atât în timpul sarcinii, cât și după naștere. 

De asemenea, efectuarea lor în mod corect și regulat poate îmbunătăți atât procesul nașterii, cât și recuperarea postpartum.

3. Începi să participi la cursuri prenatale 

În cazul în care vrei să afli mai multe despre naștere, recuperare post-partum, dar și noțiuni de puericultură, alăptare și parenting, Nativia organizează cursuri pentru a oferi femeilor gravide și proaspetelor mămici toate aceste informații necesare.

Precum a fost menționat și mai sus, în trimestrul III de sarcină, multe femei încep să se pregătească deja (sufletește și din punct de vedere practic) de venirea pe lume a copilului.

Astfel, săptămâna 29 de sarcină, alături de săptămânile ce vor urma, alcătuiesc o perioadă optimă pentru acumularea a cât mai multe informații despre naștere, alăptare, precum și alte elemente din viața cu cel mic.

Prin urmare, săptămâna 29 de sarcină constituie un interval de acomodare în cel de-al treilea și ultim trimestru al sarcinii, fapt ce evidențiază o etapă ideală pentru tine să te informezi despre naștere și viitoarea viață cu cel mic. 



Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Elena Cocîrţă
Medic specialist obstetrică-ginecologie

Dr. Elena Cocîrţă

Data publicării: 06-03-2023
Data modificării: 09-05-2023