Săptămâna 27 de sarcină – particularități ale mamei și copilului

Săptămâna 27 de sarcină – particularități ale mamei și copilului

Săptămâna 27 reprezintă un interval extrem de important în viața femeii însărcinate, întrucât semnifică sfârșitul celui de-al doilea trimestru de sarcină. Prin urmare, simptomatologia, dezvoltarea celui mic, precum și alte caracteristici specifice acestui trimestru se vor diminua, făcând loc pentru o nouă (și ultimă) etapă evolutivă.

Pentru a te asigura că beneficiezi de cea mai bună îngrijire pentru tine și copilul tău, Nativia ți-a pregătit un pachet de monitorizare și naștere, ce te va ajuta în momentele cu adevărat importante.


Corpul tău în săptămâna 27 de sarcină

Sarcina la 27 de săptămâni, deși situată încă în cel de-al doilea trimestru, este din ce în ce mai puțin sugestivă pentru această etapă, prezentând o simptomatologie mai apropiată de cea a următorului trimestru.

Totuși, fiecare femeie gravidă este diferită și experimentează sarcina într-un alt fel, astfel că semnele și simptomele pot varia atât ca diversitate, cât și ca intensitate. Un lucru este cert însă. Burtica ta a ajuns până la acest moment la o dimensiune suficient de mare pentru a fi observată de cei din jur. 


Semne și simptome. Durerile de burtă în săptămâna 27 de sarcină. Contracții în săptămâna 27 de sarcină.

Precum a fost menționat și mai sus, simptomatologia săptămânii 27 de sarcină este una care, deși se apropie din ce în ce mai mult de cea a trimestrului III, poate încă deține elemente specifice trimestrului II.

Astfel, manifestările din săptămâna 27 de sarcină pot include:

  • Stare de oboseală prelungită.
  • Tulburări de somn – dificultate la adormire și/sau menținere dificilă a somnului.
  • Dureri de burtă cu caracter de crampe abdominale (durerile de burtă în săptămâna 27 de sarcină).
  • False contracții (contracțiile Braxton Hicks sau contracții în săptămâna 27 de sarcină).
  • Dureri abdominale de tip ligamentar – apar ca urmare a expansiunii uterului, cu tensionarea ligamentului rotund.
  • Dureri în abdomenul lateral – apărute tot ca urmare a creșterii uterului.
  • Tulburări digestive – reflux gastroesofagian, constipație, balonare, dar și greață și vărsături (mult mai rar decât în primul trimestru).
  • Amețeli ocazionale.
  • Dureri de cap.
  • Dureri de spate;
  • Dureri la nivelul picioarelor (și umflarea acestora).
  • Durere și sensibilitate la nivelul sânilor.
  • Sângerări nazale și/sau gingivale.
  • Modificări bruște ale stării de dispoziție.
  • Infecții de tract urinar.
  • Infecții de tract genital.
  • Sebum în exces, cu îngroșarea firelor de păr.


Ce analize se fac în săptămâna 27 de sarcină

Analizele de sânge efectuate în timpul sarcinii nu dețin doar un rol informativ, ci și un important rol de abordare a evoluției sarcinii și a momentului nașterii. Acestea asigură starea de sănătate a mămicii și, în caz contrar, orientează medicul către următorii pași ce trebuie efectuați pentru a menține siguranța ei și a copilului.

Printre principalele analize ce se efectuează în acest moment (mai precis, ce analize se fac în săptămâna 27 de sarcină), se numără:

  • Grupa de sânge și factorul Rh – deși sunt efectuate adesea în primul trimestru, în cazul în care acest lucru nu a fost posibil, este de preferat să fie determinate cât ma curând.
  • Hemoleucograma (cu indici eritrocitari).
  • Sumarul de urină și urocultură – probe utile, neinvazive, folosite pentru depistarea infecțiilor de tract urinar.
  • Glicemia – extrem de importantă pentru depistarea unui potențial diabet gestațional; ideal, se efectuează un test de toleranță la glucoză (cu prelevarea inițială a unei glicemii pe nemâncate, urmată de ingestia a 75g glucoză pulbere dizolvată în apă și, ca pas final, prelevarea glicemiilor din sângele venos la o oră și apoi la două după ingestia de glucoză).
  • Evaluarea funcției tiroidiene (prin intermediul T3, T4, TSH și ATPO).
  • Teste pentru identificarea bolilor cu transmitere sexuală (BTS) – aceste teste nu sunt considerate a fi standard, astfel că sunt adaptate la fiecare caz în parte și cerute atunci când există o suspiciune de infecție.


Copilul tău în săptămâna 27 de sarcină. Greutatea fătului la 27 de săptămâni de sarcină.

Copilul tău în săptămâna 27 de sarcină. Greutatea fătului la 27 de săptămâni de sarcină.


În acest moment al dezvoltării sale, cel mic are o lungime de aproximativ 36-37cm (și o greutate situată la 875g (greutatea fătului la 27 de săptămâni de sarcină asemănătoare cu cea a unei conopide). 


Examenul ecografic. Poziția copilului în burtă la 27 de săptămâni  

Odată cu apropierea de cel de-al treilea trimestru, trăsăturile celui mic devin mult mai ușor de observat pe examenul ecografic și, totodată, înfățișarea curentă a acestuia poate oferi o idee bună despre cum va arăta la naștere.

Poziția celui mic în uter se modifică pe parcursul sarcinii. Totuși, cel mai probabil, poziția copilului în burtă la 27 de săptămâni de sarcină va fi sau cu capul în jos (ideal pentru o naștere naturală mai ușoară), sau într-o poziție diagonală, însă cu tendința de a adopta poziția finală.


Pentru a putea beneficia de examenele ecografice periodice, experții Nativia îți oferă nu numai efectuarea acestora la momentul potrivit, ci și îndrumarea ulterioară necesară. 


Dezvoltarea pe organe și sisteme de organe. Mișcările bebelușului în săptămâna 27 de sarcină.

Pe măsură ce sarcina avansează, organele și sistemele de organe nu mai suferă modificări majore, ci, mai degrabă, de detaliu.

Mișcările bebelușului în săptămâna 27 de sarcină sunt vii și puternice, fiind ușor de văzut și simțit la nivelul burticii mamei. 

De asemenea, simțurile sale (auzul și gustul) se amplifică, astfel că poate simți diferite gusturi și poate auzi mai bine vocile celor care o înconjoară pe mămică (de reținut faptul că, totuși, aceste sunete sunt percepute încă puțin înfundate).

Nu în ultimul rând, odată cu dezvoltarea plămânilor, reflexul de sughiț este format. Prin urmare, unele dintre mișcările pe care le vei simți vor fi determinate de sughițul copilului tău în burtică.


Sfaturi de urmat în săptămâna 27 de sarcină 

Săptămâna 27 de sarcină se situează confortabil în cea de-a doua jumătate a duratei perioadei gestaționale. Astfel, cel mai probabil, ești deja acomodată cu modificările corpului tău în sarcină, cu prezența celui mic și cu toate ajustările pe care a trebuit să le faci cu privire la stilul tău de viață.

Chiar și așa, sfaturile și recomandările primite atât de la medicul tău, cât și de la femeile apropiate din viața ta care au trecut deja prin cel puțin o sarcină sunt întotdeauna resurse extrem de utile pentru tine.


Cu siguranță, printre acele sfaturi și recomandări se vor regăsi și următoarele trei:


1. Pune sănătatea (fizică și mintală) în topul priorităților tale 

Mai mult ca sigur, pe toată perioada sarcinii ai simțit nevoia să pui pe primul loc sănătatea și siguranța copilului tău.

Deși acest lucru este de admirat și denotă devotamentul tău pentru cel mic, nu uita faptul că sănătatea lui depinde de sănătatea ta. Astfel, dacă vei pune pe primul loc starea ta de sănătate (atât fizică, dar și mintală), vei face cea mai bună alegere nu doar pentru tine, ci și pentru el.


2. Pune în practică exercițiile Kegel

Atât sarcina, cât și momentul nașterii își pot pune amprenta asupra rezistenței mușchilor planșeului pelvin (perineului).

Pentru a evita apariția complicațiilor și a îmbunătăți recuperarea postpartum, nu ezita să întrebi medicul despre ce sunt exercițiile Kegel, cum te pot acestea ajuta, precum și care este metoda prin care le poți pune în practică.


3. Participă la cursuri prenatale 

Deși mai ai un întreg trimestru la dispoziție, nu este o idee rea să aduni cât mai multe informații despre îngrijirea copilului tău după momentul nașterii.

În acest scop, poți începe să participi la cursuri prenatale în cadrul cărora vei învăța noțiuni despre naștere, recuperarea postpartum, puericultură, alăptare, precum și informații utile despre parenting și cum să ai un efect pozitiv asupra primilor ani din viața celui mic.


Dacă vrei să afli mai multe informații utile despre naștere, recuperare post-partum, puericultură, alăptare și parenting, Nativia organizează cursuri pentru a oferi proaspetelor mămici toate informațiile necesare.


În concluzie, săptămâna 27 reprezintă atât un prag evolutiv, cât și emoțional de părăsire a trimestrului II și de primire a ultimului trimestru de sarcină.



Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Nicoleta Gana
Medic specialist obstetrică–ginecologie

Dr. Nicoleta Gana

Data publicării: 09-01-2023
Data modificării: 09-05-2023