Săptămâna 25 de sarcină - particularități ale mamei și copilului

Dacă te afli în săptămâna 25 de sarcină, mai ai puțin peste 100 de zile până la venirea micuțului pe lume. În această perioadă a evoluției sarcinii, cele mai multe dintre mămici vor experimenta unele simptome ce le va aduce disconfort, dar care din punct de vedere fiziologic sunt normale. Însă, cunoscându-le, vei putea diminua aceste manifestări.

Săptămâna 25 de sarcină - particularități ale mamei și copilului


Corpul tău în săptămâna 25 de sarcină

Sfârșitul trimestrului II este marcat de modificări semnificative la nivelul organismului matern. Cunoașterea acestora este utilă pentru a ști cum să le previi sau să ameliorezi disconfortul aferent.

Manifestări digestive

Spre sfârșitul săptămânii 25 este posibil să te confrunți cu refluxul gastroesofagian, pirozisul (arsurile gastrice) și meteorismul (balonarea). Acestea apar ca urmare a creșterii dimensiunilor uterului. Totuși, aceste simptome pot fi prevenite prin adoptarea unor mese cu un volum mai redus de alimente, dar cu o frecvență mai mare. 

Este important să consulți medicul dacă simptomele persistă sau se agravează. În acest caz, pot constitui un semnal de alarmă pentru apariția preeclampsiei. Preeclampsia este o afecțiune specifică sarcinii, manifestată în principal prin hipertensiune arterială. Complicațiile acesteia sunt severe și pot conduce chiar și la decesul mamei sau al fătului. De aceea, este importantă o monitorizare atentă din partea medicului ginecolog. 

Dacă îți dorești să afli mai multe informații despre meteorism, accesează articolul Nativia.

Sindromul picioarelor neliniștite

În săptămâna 25 de sarcină poți experimente crampe la nivelul membrelor inferioare. În plus, aproximativ 20% dintre femeile însărcinate vor experimente sindromul picioarelor neliniștite. Acesta se manifestă prin:

  • prezența furnicăturilor, amorțelilor;
  • dorința de a mișca picioarele;
  • disconfort în stare de repaus;
  • ameliorarea disconfortului în timpul mișcării;
  • accentuarea simptomelor seara și noaptea. 

Pentru ameliorarea acestor simptome încearcă efectuarea unor exerciții pentru membrele inferioare sau a înotului.

Edeme la membrele inferioare

Ca urmare a creșterii greutății corporale și a unei întoarceri venoase deficitare, în săptămâna 25 de sarcină sau în preajma acesteia te poți confrunta cu edeme (umflături) ale membrelor inferioare. Aceste umflături apar deseori la nivelul gleznelor.

Edemele pot fi ameliorate prin:

  • elevarea membrelor inferioare (ridicarea picioarelor la un nivel superior față de cel al inimii);
  • plimbări;
  • purtarea unor perechi de încălțăminte comode;
  • evitarea pantalonilor strâmți.

Totuși, dacă constanți apariția unor edeme la nivelul membrelor superioare sau al feței, mergi de urgență la medic. Aceste simptome pot fi semne ale preeclampsiei. 

Părul

În această săptămână de sarcină vei putea observa modificări ale aspectului părului. Acesta va fi mai strălucitor. Firul de păr devine mai gros, iar podoaba capilară va fi îmbogățită prin creșterea unor noi fire de păr.

Însă, din păcate, după naștere, multe dintre femei se vor confrunta cu căderea accentuată a părului. Acest aspect va fi mai ușor de evidențiat la femeile cu părul lung.

Copilul tău în săptămâna 25 de sarcină

Copilul tău se află într-un proces accelerat de creștere în această săptămână. El ajunge să aibă o greutate de aproximativ 600 de grame și o talie medie de 35 de centimetri. Tot în această perioadă începe formarea țesutului adipos. Acesta are un rol foarte important în menținerea temperaturii corporale a nou–născutului.

Auzul

Auzul se perfecționează în săptămâna 25 de sarcină. Cel mic nu doar că va recunoaște vocea mamei, dar va și reacționa la aceasta. Multe mămici au recunoscut că după ce vorbesc, simt mișcări ale fătului, acesta fiind reacția celui mic.

Văzul

În aceasta săptămână se formează celulele cu conuri și bastonașe. Astfel, la sfârșitul perioadei, copilul va putea distinge între lumină și întuneric. Însă, o mare parte a timpului și-o va petrece cu ochii închiși. 

Plămâni

În cazul unei nașteri premature în săptămâna 25 de sarcină, șansele de supraviețuire ale fătului sunt de 80%. Acestea sunt crescute ca urmare a dezvoltării plămânilor și a formării surfactantului. Surfactantul este un lichid cu localizare la nivelul alveolelor și care împiedică colabarea (lipirea) acestora în timpul respirației. Deci, acesta este absolut necesar pentru respirație și supraviețuire. 

Totuși, aceste organe ale respirației nu sunt dezvoltate complet. Ca urmare, dacă nașterea are loc, copilul va avea nevoie de ventilație asistată.

Dacă îți dorești realizarea unei evaluări complete a celui mic, optează pentru Pachetul Urmarire Sarcina si Nastere. Acesta contine investigatiile necesare atât pentru copilul tău, cât și pentru tine.


Sfaturi de urmat în săptămâna 25 de sarcină

Spre sfârșitul trimestrului II de sarcină este util să începi să îți planifici momentul nașterii. Spre exemplu, vorbește cu partenerul tău despre acest moment. Este utilă, de exemplu, stabilirea modalității de transport până la cabinetul medicului ginecolog, așa că roagă-l pe partenerul tău să conducă. 

De asemenea, este necesară pregătirea lucrurilor necesare pentru naștere. Poți selecta obiecte de îngrijire personală, îmbrăcăminte, produse necesare alăptării, dar și actele medicale. 

Este important, totodată, să urmezi cursuri pentru a beneficia de o pregătire adecvată pentru naștere. Prin intermediul acestora nu doar că vei obține informațiile necesare, dar vei învăța și tehnici de respirație care să te ajute să îți menții calmul și să ameliorezi simptomele în timpul travaliului. 

Pentru mai multe informații despre naștere și îngrijirea celui mic, înscrie-te la cursurile realizate de specialiștii Nativia. Aceste cursuri sunt special structurate pentru tine, astfel încât să fii informată și pregătită pentru orice provocare. 

Aplică creme hidratante

Cremele hidratante sunt utile pentru pruritul (mâncărimea) care apare la nivelul sânilor sau al abdomenului. Cel mai adesea, pruritul apare ca urmare a formării vergeturilor, cauzate de distensia pielii. 

Consult oftalmologic

În această etapă a evoluției sarcinii este posibil să te confrunți cu tulburări oftalmologice precum vedere încețoșată și senzația de ochi uscați. Dacă resimți astfel de simptome, efectuează cât mai rapid un consult de specialitate. 

Consumă alimente nutritive

Valoarea nutritivă a alimentelor este extrem de importantă pentru evoluția celui mic, dar și pentru menținerea stării de sănătate a mamei. Consumă alimente bogate în nutrienți, precum:

  • alimente cu proteine (pește, pui);
  • legume și fructe crude;
  • cereale integrale;
  • orez nedecorticat;
  • pâine integrală.

Întreabă-ți medicul ginecolog dacă este necesară suplimentarea dietei cu vitamine și minerale. De asemenea, nu uita de consumul de lichide. Consumă preponderent apă sau apă fructată (adaugă lămâie sau alte fructe pentru a îmbunătăți gustul apei).

Mai multe sfaturi utile despre cum să menții o dieta echilibrată nutrițional, găsești pe site-ul Nativia.

Săptămâna 25 de sarcină se evidențiază prin schimbări majore ale organismului matern. Cunoașterea acestora este utilă pentru a putea să le previi sau să ameliorezi simptomele. De asemenea, și cel mic trece prin câteva schimbări importante, precum recunoașterea vocii mamei, dezvoltarea organelor și apariția țesutului adipos. 



Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Nicoleta Gana
Medic specialist obstetrică–ginecologie

Dr. Nicoleta Gana

Data publicării: 05-12-2022
Data modificării: 09-05-2023