Săptămâna 20 de sarcină - particularități ale mamei și copilului

Săptămâna 20 de sarcină - particularități ale mamei și copilului

Săptămâna 20 de sarcină marchează intrarea în cea de-a cincea lună și, implicit, cea de-a doua parte a celei mai importante perioade din viața unei femei. Trimestrul II își continuă evoluția sa specifică, mai puțin abruptă decât cea a trimestrului I, și se apropie cu pași repezi de începutul trimestrului III.

Atunci când sarcina ajunge la 20 de săptămâni, ar trebui să te simți din ce în ce mai confortabil cu prezența celui mic și cu schimbările corpului tău până în acest moment. De asemenea, deși cel mai probabil multe dintre întrebările tale legate de caracteristicile generale ale unei sarcini și-au găsit deja răspunsul, fiecare săptămână aduce noi detalii și, implicit, noi întrebări și informații.

Corpul tău în săptămâna 20 de sarcină 

Săptămâna 20 de sarcină se va putea observa cu ușurință atât de către tine, cât și de cei din jurul tău. Burtica la 20 de săptămâni de sarcină este mai proeminentă, cel mic începe să lovească din ce în ce mai puternic și întregul tău corp s-a obișnuit deja cu prezența fătului.

Săptămâna 20 de sarcină (simptome). Crampe în săptămâna 20 de sarcină

Tabloul clinic ce poate fi întâlnit în săptămâna 20 de sarcină este mai ceva mai calm decât simptomatologia primului trimestru, însă mai este presărat cu manifestări mai mult sau mai puțin supărătoare pentru femeia gravidă.

Printre principalele semne și simptome întâlnite în săptămâna 20 de sarcină se numără:

  • Dureri de burtă de tipul crampelor abdominale (crampe în săptămâna 20 de sarcină);
  • Dureri abdominale determinate de tensionarea ligamentului rotund (durere de tip ligamentar);
  • Dureri în flancurile abdominale (în lateral) - ca urmare a extinderii uterului;
  • Tulburări ale tractului gastrointestinal - reflux gastroesofagian, balonare, constipație;
  • Dureri de cap, amețeli și sângerări nazale;
  • Mâini și picioare umflate;
  • Crampe și dureri la nivelul picioarelor;
  • Senzație de căldură;
  • Durere și sensibilitate la nivelul sânilor;
  • Infecții de tract urinar și genital;
  • Modificări ale pielii și anexelor - sebum în exces și îngroșarea firelor de păr.


Contracții în săptămâna 20 de sarcină (zvâcniri în sarcină)

Începând cu această săptămână, poți simți anumite tensiuni sau zvâcniri în sarcină, manifestate la nivel abdominal. 

La început, acestea pot fi confundate cu contracțiile specifice travaliului. Totuși, este vorba de un tip complet diferit de contracții, numite contracțiile Braxton Hicks (sau contracții în săptămâna 20 de sarcină) și are legătură cu pregătirea uterului pentru momentul mai îndepărtat al nașterii. 

Copilul tău în săptămâna 20 de sarcină (sexul în săptămâna 20 de sarcină)

Copilul tău în săptămâna 20 de sarcină (sexul în săptămâna 20 de sarcină)

În săptămâna 20 de sarcină, fătul a ajuns la o dimensiune de aproximativ 25,5 centimetri (asemănătoare cu cea a unei banane) și o greutate de 300 de grame (asemănătoare unei pungi cu trei mere).


Ecografia. Mișcările bebelușului în săptămâna 20 de sarcină

În cadrul examenului ecografic efectuat la acest moment al evoluției, se pot observa câteva elemente caracteristice, printre care și mișcările bebelușului în săptămâna 20 de sarcină, ce capătă amplitudine, frecvență și forță.

Totodată, cel mai probabil, sexul copilului a fost deja aflat până în acest moment. În cazul în care nu a fost efectuat examenul ecografic pentru identificarea sexului fătului, săptămâna 20 este un moment foarte bun pentru a-l planifica.

În cazul în care dorești să te programezi pentru o ecografie de sarcină, Nativia îți oferă servicii de morfologie fetală, efectuate de experți în domeniu.


Dezvoltarea organelor și sistemelor de organe 

Săptămâna 20 de sarcină vine cu mai multe particularități evolutive, cea mai importantă dintre ele fiind probabil apariția vernixului. Concret, vernixul este un strat gros, alb, protector al pielii fătului, cu roluri atât de protejare a tegumentului celui mic împotriva deshidratării și, totodată, de facilitare a procesului nașterii (printr-o naștere vaginală mai ușoară).

Tot în cadrul acestei săptămâni, cel mic poate experimenta primele sale sughițuri și beneficiază de apariția papilelor gustative (nu a fost însă complet elucidat dacă poate și să  perceapă diferite gusturi în acest stadiu de evoluție).


Sfaturi de urmat în săptămâna 20 de sarcină 

Indiferent de momentul sarcinii în care te regăsești, cu siguranță poți întotdeauna beneficia de sfaturi și îndrumări care îți pot face această perioadă mai plăcută și facilă.

Este indicat ca orice îndrumare să pornească, înainte de toate, de la medicul tău ginecolog care se ocupă cu monitorizarea sarcinii. Ulterior, poți asculta și sfaturi (mai puțin medicale) oferite de alte femei gravide, proaspete mămici sau chiar mămici cu mai multă experiență. 

Cu siguranță, printre toate sfaturile pe care le-ai primit deja sau le vei primi se vor regăsi și următoarele trei:


1. Adoptă un stil de viață corespunzător (alimentație, exerciții, odihnă)

Stilul de viață sănătos ar trebui să fie prioritatea oricărui om, indiferent de sex, vârstă și ocupație. 

Cu atât mai mult stilul de viață capătă importanță în cazul unei femei gravide, întrucât nu mai este vorba doar despre sănătatea mamei, ci și a fătului. Tocmai de aceea, asigură-te că alimentația ta este adecvată, te odihnești suficient și încerci să te menții cât se poate de activă (conform indicațiilor medicului și fără a pune în pericol sarcina).


2. Pune în practică exercițiile Kegel

Exercițiile Kegel sunt un mod extrem de eficient de antrenare și întărire a musculaturii planșeului pelvin.

O rutină bine pusă la punct de exerciții Kegel va  conduce atât la un travaliu mai facil, cât și la o recuperare mai bună post-partum. De asemenea, uneori, pur și simplu îți poate oferi siguranța faptului că ai făcut tot ce ține de tine să reduci pe cât de mult posibil riscurile aferente nașterii. 


3. Întreabă-ți medicul despre vitamine și minerale necesare în sarcină

Chiar și în urma adoptării  unui stil de viață sănătos, unele femei se pot afla în situația în care anumite vitamine și minerale se regăsesc în cantități insuficiente în raport cu necesarul acestei perioade.

Astfel, nu uita să discuți cu medicul tău ginecolog (sau medicul de familie) la următoarea consultație și să ceri mai multe informații despre o eventuală suplimentare medicamentoasă.


Dacă vrei să afli mai multe informații despre naștere, recuperare post-partum, puericultură, alăptare și parenting, Nativia organizează cursuri special adaptate pentru a oferi femeilor gravide toate informațiile necesare. 


În concluzie, săptămâna 20 este o punte între luna a patra și luna a cincea de sarcină și, în același timp, încă un pas către momentul mult așteptat al nașterii. 



Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Laura Mustață
Medic primar obstetrică-ginecologie

Dr. Laura Mustață

Data publicării: 06-12-2022
Data modificării: 09-05-2023