Poziții de somn în sarcină

Poziții de somn în sarcină

Somnul poate fi o provocare atunci când ești însărcinată, din cauza circumferinței abdominale, care se mărește în mod vizibil de la o lună la alta și poate incomoda pozițiile obișnuite de somn. În timpul sarcinii, organismul mamei trece printr-o mulțime de modificări, pentru a putea susține embrionul care se dezvoltă rapid și pentru a oferi fătului condițiile optime de a crește armonios.

Pe parcursul celor nouă luni de sarcină, kilogramele acumulate fac mișcările mult mai greoaie, iar în ultimul trimestru de sarcină lucrurile se complică și mai mult, apărând durerile articulare și osoase, picioarele se umflă, iar somnul este din ce în ce mai dificil. În aceste condiții, găsirea unei poziții odihnitoare de somn poate deveni o reală problemă pentru viitoarea mamă.

Care sunt pozițiile corecte de somn în timpul sarcinii 

Din cauza creșterii volumului abdominal, somnul pe o parte este cea mai potrivită poziție de somn în timpul sarcinii și cea mai recomandată. Dormitul pe partea stângă are avantajul de a favoriza circulația sangvină și asigurarea unui flux sangvin optim către țesuturile materne și către embrion.

În cazul în care ai anumite probleme de sănătate sau nu știi care este cea mai potrivită și odihnitoare poziție de somn, este recomandat să ceri sfatul medicului care monitorizeaza sarcina, pentru a primi sfaturi și soluții care te vor ajuta să te odihnești fără probleme.

Dormitul pe partea dreaptă este mult mai potrivit decât cel pe spate sau pe burtă, însă această poziție de somn are dezavantajul de a pune presiune asupra ficatului. Însă, cum nimeni nu poate dormi timp de nouă luni în aceeași poziție, se recomandă alternarea somnului pe partea stângă cu cel pe partea dreaptă.

Un accesoriu îndrăgit de viitoarele mame este perna specială, care se poziționează între genunchi și sub burtă și are rolul de a crește confortul și de a ușura somnul gravidei. Aceasta se poate folosi încă din primele săptămâni de sarcină și va fi folositoare chiar și după naștere, pentru alăptare. Perna ajută la o poziție mult mai confortabilă de somn.

De asemenea, este recomandat ca partea superioară a corpului să fie ușor mai ridicată decât restul corpului, pentru a diminua problemele de respirație, arsurile gastrice și refluxul gastroesofagian. 

Poziții de somn de evitat în timpul sarcinii

Poziții de somn de evitat în timpul sarcinii 

Unele poziții de somn, deși sunt comode, nu sunt recomandate în timpul sarcinii, din cauza problemelor pe care le pot crea și a disconfortului pe care îl pot provoca în timp, odată cu avansarea sarcinii.

Dormitul pe spate este comod în primul trimestru de sarcină, însă, pe măsură ce aceasta crește, această poziție poate accentua durerile de spate și refluxul și poate duce la apariția sau intensificarea arsurilor gastrice. În același timp, uterul, care a crescut în volum, poate comprima vasele pelvine și poate influența negativ circulația sangvină. Ca urmare, țesuturile materne și placenta nu mai primesc cantitatea necesară de substanțe nutritive.

De asemenea, dormitul pe burtă nu este indicat în timpul sarcinii. În primele luni, această poziție nu pune probleme foarte mari, dar, pe măsură ce fătul crește, devine din ce în ce mai dificilă adoptarea acestei poziții de somn, din cauza disconfortului și a mișcărilor bebelușului.

În ultimele luni de sarcină, în trimestrul al treilea, somnul devine din ce în ce mai agitat și mai dificil, indiferent de poziția de somn adoptată. În plus, este mult mai greoaie întoarcerea de pe o parte pe cealaltă, articulațiile sunt dureroase, iar drumurile la toaletă în timpul nopții, din ce în ce mai dese. Găsirea poziției potrivite pentru somn este esențială pentru odihna corespunzătoare, luând în considerare recomandările medicilor și obiceiurile de somn ale gravidei. 

Somnul în funcție de trimestrul de sarcină

Somnul în funcție de trimestrul de sarcină 

În primele săptămâni de sarcină, corpul se adaptează mult mai ușor la noile condiții, iar somnul este liniștit, indiferent de poziția adoptată. În primul trimestru de sarcina, senzația de oboseală accentuată este continuă, iar corpul gravidei face eforturi pentru a proteja și pentru a hrăni fătul. Este momentul ideal pentru a dormi pe burtă, pentru că, pe măsură ce sarcina avansează, acest lucru nu va mai fi posibil.

Este, de asemenea, momentul în care majoritatea viitoarelor mame sunt stresate cu privire la evoluția sarcinii, așa că se recomandă un stil de viață cât mai echilibrat, o alimentație sănătoasă și adoptarea unor obiceiuri care să aducă o stare de bine, pentru ca somnul să fie liniștit și odihnitor.

Majoritatea femeilor însărcinate consideră al doilea trimestru de sarcină ca fiind cel mai ușor, pentru că grețurile dispar și scade riscul de pierdere a sarcinii. De asemenea, poziția din timpul somnului nu pune probleme prea mari.

Totuși, este momentul în care apar arsurile gastrice. Diafragma este obstrucționată de uterul care crește, iar respirația devine superficială. De aceea, se recomandă ca pe timpul nopții femeia însărcinată să doarmă cu partea superioară a corpului ridicată, pentru a evita aceste probleme.

Cea mai potrivită poziție de somn în această etapă a sarcinii este pe spate, cu genunchii și șoldurile îndoite. În această poziție, inima funcționează la capacitate maximă și gravida nu simte presiunea exercitată de făt pe anumite organe.

În al treilea trimestru de sarcină, burta devine din ce în ce mai mare, mai ales în cazul sarcinilor gemelare, iar viitoarea mama se confruntă cu dureri de spate și cu dificultate în mișcare. În ceea ce privește somnul, găsirea unei poziții odihnitoare este din ce în ce mai grea. Majoritatea viitoarelor mame se trezesc foarte des în timpul nopții în această perioadă, pentru a merge la baie sau pentru a găsi o poziție cât mai relaxantă de somn.

Dormitul pe partea stângă pare a fi cea mai bună soluție, pentru că astfel uterul nu pune presiune pe ficat, iar fătul primește o cantitate suficientă de oxigen prin placentă, iar fluxul sangvin este stimulat corespunzător. 

Sfaturi pentru un somn liniștit în timpul sarcinii

Sfaturi pentru un somn liniștit în timpul sarcinii 

În timpul sarcinii, mai ales în ultimul trimestru, somnul poate deveni o adevărată provocare pentru viitoarea mamă. Medicul care urmărește sarcina și recomandă ecografiile de morfologie fetala va oferi sfaturi viitoarei mame cu privire la cele mai potrivite poziții pentru somn în funcție de evoluția sarcinii.

Pentru un somn cât mai odihnitor, se recomandă limitarea consumului de lichide înainte de ora de culcare și, pe cât posibil, să se evite mesele de seară foarte bogate.

De asemenea, sunt de evitat băuturile care conțin cofeină (cafea, ceai) și băuturile acidulate, care vor da o stare de agitație înainte de somn și, în cazul băuturilor carbogazoase, arsuri gastrice.

Pentru că somnul nocturn este destul de agitat în perioada sarcinii, mai ales în ultimul trimestru, se recomandă cel puțin o oră de somn în timpul zilei, pentru a compensa orele pierdute din timpul nopții.

O altă recomandare utilă este stabilirea și păstrarea obiceiului de a merge la culcare aproximativ la aceeași oră, pentru ca organismul să se obișnuiască cu un anumit ritm.

Somnul în timpul sarcinii, mai ales în ultimul trimestru, poate fi o adevărată provocare. Unele poziții pentru somn devin impracticabile, iar viitoarea mamă trebuie să găsească, la recomandările medicului care urmărește sarcina, cele mai potrivite și odihnitoare poziții pentru ca somnul din timpul nopții să nu devină doar o amintire.



Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Bogdan Chirculescu
Medic specialist obstetrică-ginecologie

Dr. Bogdan Chirculescu

Data publicării: 10-05-2022
Data modificării: 09-05-2023