Menstruația în sarcină - mit sau realitate?

Menstruația în sarcină - mit sau realitate?

Ciclul menstrual este acel proces care asigură și susține fertilitatea unei femei. Dar ce se întâmplă atunci când, aparent, menstruația și sarcina se suprapun? Află, din rândurile următoare, cum funcționează ciclul menstrual, care este rolul său și ce cauze pot avea, de fapt, sângerările apărute în timpul sarcinii.

  • Ce este menstruația?
  • Ciclul menstrual și sarcina
  • Menstruația în sarcină - mit sau realitate?
  • Sângerările din timpul sarcinii - posibile cauze


Ce este menstruația?

Ciclul menstrual este un proces fiziologic întâlnit la persoanele de sex feminin, pe întreg parcursul perioadei fertile. Mai exact, ciclul menstrual începe odată cu prima menstruație (menarha), de la vârsta pubertății (11-13 ani), și încetează atunci când femeia intră la menopauză (50-55 de ani). 

În fiecare lună, unul dintre ovare elimină un ovul (ou) și membrana uterului se pregătește pentru o posibilă sarcină, îngroșându-se și devenind mai puternic vascularizată. Dacă ovulul eliminat nu este fecundat de un spermatozoid, mucoasa uterină acumulată se elimină, provocând sângerarea numită menstruație.

Un ciclu menstrual complet durează între 20 și 35 de zile și cuprinde trei faze:

Un ciclu menstrual complet durează între 20 și 35 de zile și cuprinde trei faze:

  • faza foliculară - începe odată cu declanșarea menstruației și durează între 11 și 14 zile;
  • faza ovulatorie - prin creșterea secreției de hormon luteinizant, are loc maturarea foliculului și eliminarea ovulului, proces numit ovulație;
  • faza luteală - după ovulație, organismul secretă progesteron, care susține îngroșarea mucoasei uterine, în așteptarea unei posibile sarcini. Dacă nu are loc fecundarea ovulului, la finalul fazei luteale, se declanșează menstruația, după care se reia ciclul.


Culoarea menstruației este roșu intens, putând varia către nuanțe mai închise sau mai deschise, la debutul și/sau la finalul sângerărilor.

Ciclul menstrual și sarcina

În situația în care ovulul eliberat întâlnește un spermatozoid, acesta este fecundat și se formează sarcina, iar ciclul menstrual încetează temporar, pe parcursul acesteia. Altfel spus, o femeie ce rămâne însărcinată nu va mai avea ciclu menstrual, vreme de minim 9 luni.

În afară de absența menstruației, femeia însărcinată poate avea și alte simptome, precum:

  • stare accentuată de oboseală;
  • tulburări gastro-intestinale (greață, vărsături, balonare);
  • sensibilitate crescută la nivelul sânilor;
  • creșterea frecvenței urinărilor.


Cu toate acestea, absența sângerărilor menstruale nu indică neapărat instalarea unei sarcini. Lipsa și întârzierea menstruației pot fi semnele unor afecțiuni sau ale menopauzei. De aceea, prin efectuarea unui test de sarcină, femeia poate afla dacă este însărcinată sau dacă sunt necesare alte investigații pentru identificarea cauzelor care au dus la absența menstruației.

Ciclul menstrual și sarcina

Menstruația în sarcină - mit sau realitate?

Din punct de vedere medical, menstruația și sarcina sunt procese fiziologice care se exclud reciproc. Ciclul menstrual este întrerupt pe perioada în care are loc dezvoltarea sarcinii și reapare imediat după naștere sau, în unele cazuri, după oprirea alăptarii. Cu toate acestea, pot exista situații în care femeia însărcinată să se confrunte cu sângerări, unele fiind inofensive și de scurtă durată, în timp ce altele pot avea cauze care pun în pericol dezvoltarea fătului și sănătatea mamei.

Sângerările din timpul sarcinii - posibile cauze

Apariția unor sângerări în timpul sarcinii poate fi cu ușurință confundată cu o menstruație, însă cauzele sunt, de fapt, cu totul altele. Uneori, este vorba despre un fenomen normal, de scurtă durată, în timp ce, alteori, cauzele sunt unele probleme de sănătate care pot reprezenta un pericol pentru evoluția sarcinii.

Unele sângerări cu caracter temporar, care nu pun în pericol sarcina, pot avea loc în următoarele situații:

  • sângerarea de implantare - atunci când ovulul fecundat se implantează în peretele uterin, poate apărea o sângerare de scurtă durată (una-două zile), de culoare roz și într-o cantitate redusă;
  • sarcina s-a produs cu puțin timp înainte de menstruație - în această situație, femeia poate avea o menstruație în prima lună de sarcină sau sângerări foarte asemănătoare cu menstruația. De aceea, multe persoane consideră acest fenomen drept o menstruație peste sarcină. Există, însă, diferențe între menstruația normală și această menstruația peste sarcină, cea mai importantă fiind frecvența sângerărilor;
  • după un consult ginecologic - atunci când sarcina este mai avansată, pacienta poate avea sângerări minore, după examinarea realizată de către medicul specialist ginecolog, acestea apărând la nivelul colului uterin. Aceste sângerări nu sunt abundente și nu prezintă un pericol pentru mamă sau pentru făt.

Sângerările din timpul sarcinii - posibile cauze

Sângerările anormale (patologice) care pot apărea pe parcursul sarcinii pot avea drept cauze:

  • sarcina extrauterină - are loc atunci când ovulul fecundat este implantat în afara uterului, de regulă, la nivelul uneia dintre trompele uterine. În acest caz, sângerările sunt de culoare închisă, intermitente și în cantități variabile de la caz la caz;
  • avortul - în funcție de stadiul avortului, pot exista sângerări sau nu, durerile fiind, însă, prezente. Acestea se manifestă în zona abdominală și, uneori, la nivel lombar, iar intensitatea lor variază în raport cu stadiul în care se află procesul abortiv;
  • sarcina oprită din evoluție - pot apărea sângerări ce se aseamănă cu o menstruație închisă la culoare și redusă cantitativ;
  • unele infecții ale aparatului reproducător;
  • placenta Praevia - o problemă medicală ce poate apărea în timpul sarcinii, când placenta acoperă colul uterin;
  • dezliprea placentei- se produce atunci când placenta se detașează de uter, înainte de naștere. Această afecțiune reprezintă o urgență medicală și necesită tratament specializat în cel mai scurt timp.

Este important ca pacientele care se confruntă cu sângerări survenite în timpul sarcinii să se adreseze medicului specialist în cel mai scurt timp, în special dacă respectivele sângerări sunt însoțite de dureri. În urma unei consultații, medicul va putea aprecia dacă sunt necesare și alte investigații, pentru a identifica factorii care au dus la apariția sângerărilor.



Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Ruxandra Cigăran
Medic primar obstetrică-ginecologie

Dr. Ruxandra Cigăran

Data publicării: 07-09-2022
Data modificării: 09-05-2023