i.php?p=7.jpg

Histerectomia laparoscopică


Ce este histerectomia laparoscopică

Histerectomia este o intervenție chirurgicală ginecologică prin care este îndepărtat uterul unei femei. Trebuie menționat că indiferent de calea chirugicală aleasă, dacă pacienta nu a intrat încă la menopauză, atât timp cât se conservă ovarele, acest lucru nu se va întâmpla din punct de vedere hormonal. Cu toate acestea, absența uterului va duce la absența ciclurilor menstruale și la imposibilitatea de a mai obține o sarcină. 

Dacă în trecut se practica histerectomia clasică deschisă (incizie de cca 15 cm verticală sau orizontală la nivelul peretelui abdominal), astăzi histerectomia laparoscopică este preferată din motive multiple. În primul rând, histerectomia laparoscopică este o intervenție chirurgicală minim invazivă, adică tăietura abdominală clasică este înlocuită cu 3-4 incizii (o incizie la nivel ombilical de 1 cm prin care se introduce o camera video ce expune în timp real pe un monitor interiorul cavității abdominale și 2 sau 3 incizii de 0,5 cm prin care sunt introduse instrumentele de lucru cu ajutorul cărora chirurgul ginecolog îndepărtează uterul). Astfel cicatricile de la nivel abdominal sunt estetice și insesizabile. În al doilea rând, recuperarea postoperatorie este mult mai scurtă, iar zilele de spitalizare sunt mai puține. Și nu în ultimul rând, pacienta experimentează un nivel scăzut de durere, iar sângererea din timpul operației este mult mai redusă și ea. 

Există și alte căi de efectuare a histerectomiei:

  • histerectomia vaginală;
  • histerectomia vaginală asistată laparoscopic;
  • histerectomia laparoscopică asistată vaginal.

Când este recomandată histerectomia laparoscopică?

Se poate opta pentru histerectomie laparoscopică pentru toate indicațiile unei histerectomii clasice:

  • fibrom uterin;
  • sângerare uterină disfuncțională neresponsivă la tratament medicamentos;
  • durere pelvină cronică;
  • endometrioză;
  • adenomioză;
  • prolaps uterin;
  • leziuni premaligne (tumora anexială, leziuni neoplazice cervicale, hiperplazie de endometru);
  • neoplazie (cancer de endometru, cancer de col).

Deși nu există contraindicații absolute ale histerectomiei laparoscopice cu excepția contraindicației de anestezie generală și necesității pneumoperitoneului, există câteva limitări ale intervenției printre care experiența operatorului, limitările anatomice ale pacientei (uter de volum mare imobilizabil în pelvis, aderențe extinse ale organelor pelvine) și în scop diagnostic a maselor tumorale suspect maligne care nu pot fi excizate intacte (cancerul de ovar sau sarcomul uterin – în cazul în care nu sunt excizate intacte pot modificat prognosticul pacientei).

Cum mă pregătesc pentru intervenție?

Histerectomia laparoscopică este efectuată sub anestezie generală. Astfel, se recomandă a se evita ingestia de alimente și lichide cu 12 ore înainte de procedură. În cadrul discuției preoperatorii cu medicul ginecolog și medicul anestezist se vor evalua rezultatele analizelor de sânge și se va stabili medicația ce este întreruptă sau înlocuită înainte de intervenție (anticoagulantele și antiagregantele trebuie să fie monitorizate atent pentru prevenția sângerării intraoperatorii excesive). Se recomandă ca înainte de intervenția chirurgicală să fie întrerupt fumatul (crește riscul de infecții și crește timpul de recuperare postoperatorie). De asemenea, dușul (din ziua operației) și igiena zonei intime (cu 48 de ora înaintea intervenției) reduc riscul de infecție.

Ce presupune intervenția?

Așa cum am spus, histerectomia laparoscopică este efectuată sub anestezie generală, astfel pacienta va fi intubată, nu va simți niciun fel de durere și nu vor exista amintiri ale intervenției.

La nivelul cicatricei ombilicale este efectuată o incizie de 1 cm. Prin această incizie inițial se va introduce un tub care va pompa dioxid de carbon în cavitatea abdominală, creând ceea ce în termeni medicali se numește pneumoperitoneu. Ulterior, introducerea unei camere prin acest tub face posibilă vizualizarea video a organelor pacientei și pregătește spațiul de lucru. Apoi se efectuează 2-3 incizii de 0.5cm în zona pelvină prin care se vor introduce instrumentele de lucru în vederea îndepărtării uterului. La final, dioxidul de carbon este îndepărtat și micile incizii suturate. 

Ce presupune recuperarea?

După laparoscopie, primele senzații sunt date de efectele secundare ale anesteziei generale: dezorientare, amețeală, greață și vomă – efecte care dispar rapid. Recuperarea este rapidă, pacienta putând să își reia activitățile zilnice la scurt timp. În primele zile postoperator este posibil să existe durere ușoară sau disconfort la nivelul cicatricilor, jena la nivelul gâtului (din cauza tubului folosit pentru anestezia generală), senzații de balonare, crampe abdominale sau rareori durere în umăr. Acestea pot dura 1-2 zile. Se recomandă evitarea efortului fizic intens și contactul sexual pentru 4 săptămâni.

Timpul scurs până la întoarcerea la activitățile pe care pacienta le desfășura înainte de intervenție este mult diminuat față de cel în cazul histerectomiilor prin metoda chirurgiei clasice.

Care sunt avantajele histerectomiei laparoscopice?

Avantajele histerectomiei laparoscopice sunt multiple: 

  • recuperare rapidă;
  • necesitate scăzută de antialgice;
  • risc scăzut de infecții;
  • externare rapidă;
  • reluarea activității fizice mult mai rapid;
  • scade riscul de formare de aderențe postoperatorii;
  • scade riscul de accidente tromboembolice;
  • rezultate estetice bune.


Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Nicolae Gică
Medic specialist obstetrică-ginecologie 
Asistent universitar
Doctor în științe medicale

Dr. Nicolae Gică

Data publicării: 07-07-2020
Data modificării: 09-05-2023