Tiroida în sarcină și diabetul gestațional

Te invităm la o întâlnire LIVE cu Dr. Iulia Burcea, medic specialist endocrinolog și Dr. Oana Steriade, specialist diabet, nutriție și boli metabolice, pe tema tiroida în sarcină și diabetul gestațional, pe 30 iunie, ora 19:30.

Completează adresa de mail pentru a primi invitația la acest curs

Despre tiroida

Tiroida crește în volum în timpul sarcinii, mai ales în lunile 5-6. Organismul fătului are nevoie de cantități mari de hormoni tiroidieni, cu rol esențial în dezvoltare. Necesarul de iod, o componentă esențială din alcătuirea hormonilor tiroidieni, este mai mare la femeile gravide, atât prin creșterea producției materne de hormoni tiroidieni, cât și prin creșterea eliminării renale de iod. Deficitul sever de iod al mamei în timpul sarcinii are ca rezultat o reducere a producției de hormoni, cu un transfer inadecvat de hormoni către bebeluș (prin placentă) și afectarea dezvoltării sale neurologice. Și aportul excesiv de iod poate fi dăunător, putând duce la hipotiroidism al fătului și gușă.

De asemenea, diabetul gestațional este o condiție temporară - care apare doar în timpul sarcinii - în care corpul nu produce o cantitate adecvată de insulină, astfel încât nivelul de glucoză din sânge este crescut.


Hormonii secretați de placentă blochează acțiunea insulinei secretate de mamă în corpul acesteia. Această problemă se numeste insulinorezistență și face ca organismul mamei să folosească foarte greu insulina. Nevoia de insulină poate crește în aceste condiții până la de trei ori peste valoarea normală. Fără insulină, glucoza nu poate părăsi sângele pentru a fi transformată în celule în energie și se acumulează în sânge până la nivele mari, situație numită hiperglicemie, iar rezultatul este diabetul gestațional care, netestat, pune în pericol mama și fătul.

Dr. Iulia Burcea și Dr. Oana Steriade vor discuta live următoarele teme și vă vor răspunde în direct întrebărilor legate de tiroida în sarcină și diabetul gestational, în data de 30 iunie 2021, ora 19:30. 🕖

Subiecte de discuție:

1. Când este necesară evaluarea tiroidiană în sarcină? Când trebuie să merg la medic?

2. Ce modificări pot apărea în perioada sarcinii privind tiroida?

3. Toate gravidele pot avea probleme cu tiroida în sarcină?

4. Gravidele care suferă de tiroida Hashimoto trebuie să ia măsuri speciale?

5. În ce trimestru, cu ce regularitate și ce teste se fac pentru a verifica starea tiroidei?

6. Ce este diabetul gestațional?

7. Cum știu că am diabet gestațional? Care sunt simptomele?

8. Ce teste se fac pentru diagnosticarea diabetului gestațional?

9. Cum se tratează diabetul de sarcină?

10. Cum va afecta diabetul nașterea? Dar dezvoltarea copilului?


Dr. Iulia Burcea este medic specialist Endocrinologie și asistent universitar în cadrul Catedrei de Endocrinologie a Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” București, cu interes deosebit pentru patologia hipofizară, endocrinologie oncologică și ginecologică. S-a specializat în cadrul Institutului Național de Endocrinologie “C. I. Parhon” București, centru terțiar de specialitate, și participă frecvent cu lucrări proprii la conferințe și congrese de specialitate naționale și internaționale.

Dr. Oana Steriade este medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice, cu o pregătire medicală temeinică în centrele universitare medicale din București și Paris. Este în permanență conectată la cele mai noi informații medicale științifice pe care le integrează cu succes în practica medicală curentă, adaptându-le la nevoile și particularitățile fiecărui pacient.

Dă mai departe vestea dacă știi pe cineva care ar avea nevoie de informațiile din această sesiune live!

Ne vedem curând online!

#Nativia #LIVE #DrIuliaBurcea #DrOanaSteriade #tiroida #sarcina #diabetGestational #mediciNativia