Săptămâna 8 de sarcină - particularități ale mamei și copilului

Săptămâna 8 de sarcină - particularități ale mamei și copilului

În săptămâna 8 de sarcină, creșterea copilului este una extrem de accelerată, astfel că semnele specifice sarcinii încep să fie resimțite din ce în ce mai pronunțat. Chiar dacă toate săptămânile de sarcină au particularitățile lor specifice, cele din primul trimestru sunt probabil cele mai așteptate, întrucât reprezintă conștientizarea sarcinii de către mamă și formarea conexiunii cu cel mic. Din acel moment, toată atenția mamei se canalizează asupra copilului și, implicit, asupra siguranței sarcinii. 

Citește mai departe despre particularitățile specifice săptămânii 8 de sarcină (atât din perspectiva unei mame, cât și a copilului) și află mai multe sfaturi utile care te vor ajuta să te adaptezi acestei perioade și să te bucuri cât mai mult de ea, în timp ce copilul tău și sarcina se află în siguranță. 

Corpul tău în săptămâna 8 de sarcină

Întrucât săptămâna 8 face parte din primul trimestru de sarcină, această perioadă poate fi adesea presărată cu o multitudine de semne și simptome specifice. Prezența și gradul de variabilitate pot diferi de la o mămică la alta. 

Săptămâna 8 de sarcină - simptome (burta la 8 săptămâni de sarcină)

Atunci când sunt întâlnite manifestările în săptămâna 8 de sarcină, acestea pot include semne și simptome precum:

  • Greață și vărsături - apar cu preponderență în cursul dimineții, însă se pot petrece și în restul zilei; sunt adesea provocate de sensibilitatea crescută la anumite gusturi și mirosuri;
  • Tulburări digestive - în special balonare și constipație; pot fi resimțite și crampe abdominale joase (apar dureri de burtă în săptămâna 8 de sarcină, cu caracter de crampă abdominală);
  • Modificarea aspectului și sensibilității sânilor - în săptămâna 8 de sarcină, sânii se măresc în volum și capătă o sensibilitate crescută ce poate atinge un prag dureros; în plus, areolele mamare își pot mări intensitatea culorii;
  • Modificarea aspectului secrețiilor vaginale - adesea, secrețiile capătă un aspect albicios;
  • Stare de oboseală pronunțată;
  • Urinări frecvente.

Copilul tău în săptămâna 8 de sarcină (sarcina la 8 săptămâni)

În săptămâna 8 de sarcină, copilul trece printr-o dezvoltare accelerată, cu parcurgerea unor etape esențiale din formarea sistemelor principale de organe. Dimensiunile sale se situează undeva la 16-20 mm (comparabil cu dimensiunile unei zmeuri) și continuă să crească pe tot parcursul acestei săptămâni.

Săptămâna 8 de sarcină - ecografie (poze ecografie sarcina 8 săptămâni)

Săptămâna 8 de sarcină - ecografie (poze ecografie sarcina 8 săptămâni)


Prin intermediul investigațiilor ecografice, se poate observa progresul parcurs de cel mic până în acest moment din dezvoltarea sa intrauterină. 

Formarea sistemelor principale de organe a început încă din săptămânile precedente, iar în săptămâna 8 de sarcină aceasta continuă. În această perioadă, dezvoltarea este concentrată în special asupra membrelor superioare și inferioare, partea superioară având un mic avans față de cea inferioară. 

Trăsăturile feței încep să se contureze din ce în ce mai mult, astfel că aspectul copilului devine treptat mai apropiat de cel al unui om decât al unui embrion. Din acest motiv, după săptâmâna 8 de sarcină copilul este considerat drept făt, nu embrion. 

Sfaturi de urmat în săptămâna 8 de sarcină 

Sfaturi de urmat în săptămâna 8 de sarcină

Chiar dacă săptămâna 8 de sarcină nu mai este probabil la fel de apropiată de momentul depistării sarcinii (precum săptămânile 6 sau 7), acest lucru nu înseamnă că noua mămică nu se poate informa suplimentar despre cele mai bune obiceiuri de adoptat în această perioadă.

Prin urmare, există câteva sfaturi care pot fi puse în practică de orice femeie gravidă care își dorește să asigure starea de sănătate optimă pentru ea și copilul său.

1. Frecventarea consultațiilor ginecologice 

Frecventarea consultațiilor ginecologice


Fie că este vorba despre prima consultație ginecologică de la momentul depistării sarcinii sau una din cele ce urmează pe tot parcursul gestației, toate sunt importante și este de preferat să fie realizate la timp, conform recomandărilor medicului.

Unele sarcini pot avea o evoluție favorabilă, în timp ce altele pot necesita o monitorizare mai atentă. Tocmai de aceea, consultațiile ginecologice programate și onorate la timp pot asigura o bună evoluție a sarcinii. 

Pentru a putea beneficia de toate investigațiile necesare trimestrului I de sarcină, cel mai adesea este recomandat un pachet complet de urmărire a sarcinii, adaptat acestei perioade cruciale în dezvoltare. 

2. Implementarea unei diete corespunzătoare

Pe tot parcursul sarcinii (inclusiv primul trimestru), necesarul de calorii și nutrienți crește și, astfel, mămica trebuie să îl suplinească. Pentru a realiza acest lucru, dieta adoptată deține un rol cheie. Aceasta nu numai că trebuie să conțină alimente cu un număr suficient de mare de calorii, ci și să ofere toți nutrienții de care femeia gravidă are nevoie în trimestrul I. 

3. Prioritizarea relaxării și odihnei

Sarcina reprezintă o perioadă solicitantă pentru organismul unei femei. Tocmai din acest motiv, odihna este la fel de importantă precum dieta, pentru a putea menține toate resursele necesare la un nivel optim. 

Săptămâna 8 de sarcină este o perioadă extrem de importantă, plină de obiceiuri și condiții noi, dar și de momente emoționante. Cât timp mămica urmează sfaturile medicului obstetrician și își ajustează stilul de viață pentru a asigura starea de sănătate a ei și a celui mic, evoluția sarcinii va avea toate șansele să fie una propice.



Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Ruxandra Cigăran
Medic primar obstetrică-ginecologie

Dr. Ruxandra Cigăran

Data publicării: 08-08-2022
Data modificării: 09-05-2023