Săptămâna 40 de sarcină - particularități ale mamei și copilului

Săptămâna 40 de sarcină este pentru multe mămici cea în care își văd pentru prima oară copilul. Aceasta este considerată a fi ideală pentru aducerea pe lume a celui mic. Însă, dacă travaliul nu începe în această perioadă, nu te îngrijora, fiecare bebeluș are ritmul lui.

Săptămâna 40 de sarcină - particularități ale mamei și copilului

Corpul tău în săptămâna 40 de sarcină

Schimbările la nivelul corpului tău nu sunt semnificative în această perioadă, însă, în plan emoțional, vei experimenta diferite stări. Acest aspect este normal, ca urmare a faptului că nu știi cu exactitate când va avea loc nașterea. Iar dacă este primul copil, cu atât mai mult vei avea mai multe emoții și îngrijorări. Vorbește deschis cu medicul tău și adresează-i toate întrebările pe care le ai. 

În această săptămână de sarcină poți experimenta simptome, precum:

  • reflux gastroesofagian;
  • stare de greață;
  • durere lombară;
  • oboseală;
  • tulburări de somn;
  • contracțiile Braxton Hicks;
  • edeme ale membrelor inferioare.


Ruperea membranelor

În această săptămână, cele mai multe femei se confruntă cu ruperea apei. Copilul este înconjurat de lichidul amniotic, care se află în interiorul sacului amniotic. Însă, înainte ca travaliul să înceapă, sacul amniotic se rupe, iar lichidul este eliminat, fenomen cunoscut ca ruperea membranelor. 

Fiecare femeie experimentează diferit ruperea membranelor. Pentru unele dintre acestea, acest eveniment poate fi imperceptibil. Însă, alte femei pot resimți o ușoară umezeală sau chiar prezența câtorva picături. Foarte puține dintre femei vor prezenta o eliminare masivă de lichid amniotic. Însă, este important de știut pentru că în aproximativ 24 de ore de la ruperea membranelor are loc nașterea. 

Dilatarea cervixului

Începând cu câteva zile înainte de naștere, cervixul începe să se dilate progresiv. Acest aspect poate fi evaluat de către medicul obstetrician. În plus, un semn al dilatării cervicale este dat de scurgerile vaginale mucoase. Acestea apar ca urmare a prezenței dopului de mucus de la nivelul colului uterin. 

Travaliul 

Travaliul apare la scurt timp de la ruperea membranelor și constă în dilatarea progresivă a colului uterin. Acesta are o durată diferită pentru fiecare persoană. O durată medie a travaliului este de aproximativ 10-20 de ore. Durata este mai mare la femeile care nasc pentru prima oară și mai scurtă pentru femeile care au mai născut anterior pe cale naturală. 

Acesta are mai multe etape, însă ceea ce este esențial de observat este intervalul de timp la care apar contracțiile. Astfel, dacă apariția contracțiilor este la aproximativ 5 minute, este esențial a te îndrepta spre unitatea medicală unde vei naște. 

Află mai multe despre cum decurge travaliul din articolul Stadiile travaliului.

În primele faze ale travaliului, contracțiile pot fi dureroase. Pentru a reduce intensitatea acestora poți aplica următoarele:

  • fă un duș;
  • încearcă exerciții de respirație;
  • aplică un masaj ușor la nivel lombar;
  • ascultă muzica favorită. 


Dacă travaliul debutează pe timpul nopții, încearcă să te odihnești cât de mult poți. În primele stadii, dilatarea cervixului se face fără a simți un disconfort foarte mare. În plus, vei fi odihnită pentru naștere. 

Copilul tău în săptămâna 40 de sarcină

În săptămâna 40 de sarcină copilul tău este dezvoltat corespunzător și este pregătit pentru a se naște. Acesta are o greutate de aproximativ 3 - 3,5 kilograme. De obicei, băieții au greutate mai mare decât fetițele. De asemenea, media taliei pe care o au la naștere este de 51 de centimetri. 

Fiecare bebeluș este diferit, așa că nu te îngrijora dacă la naștere cel mic nu are o talie sau o greutate la fel ca majoritatea. Important este să fie sănătos și să se adapteze bine. La naștere, fiecare bebeluș este evaluat conform scorului Apgar. Cu cât acest scor este mai crescut, cu atât bebelușul prezintă o adaptabilitate mai bună la mediu. 

Mișcările bebelușului în săptămâna 40 de sarcină

Mișcările bebelușului sunt foarte importante, ele aducând informații valoroase despre starea celui mic. Dacă observi schimbarea ritmului sau a intensității mișcărilor, este important a transmite acest aspect medicului pentru a monitoriza bebelușul. 

Dacă dorești să beneficiezi de servicii de monitorizare pe tot parcursul sarcinii și al nașterii, alege Pachetul Urmarire sarcina si nastere creat de specialiștii Nativia.

Vernix caseosa

Vernix caseosa este un strat ceros care se formează pe pielea micuțului pentru a-l proteja în timpul perioadei intrauterine. Însă, pe măsură ce nașterea se apropie, acest strat se pierde. Există situații în care dacă nașterea are loc după săptămâna 40 de sarcină, pielea celui mic să aibă un aspect deshidratat, ca urmare a lipsei acestui strat. 

Oasele craniului

Este important de cunoscut faptul că oasele care alcătuiesc bolta craniană nu sunt încă dezvoltate complet. Ele rămân moi până după naștere. Acest lucru permite traversarea canalului de naștere cu ușurință, ca urmare a modelării acestor oase, astfel încât creierul să nu sufere leziuni. 

Un alt element esențial constă în prezența fontanelelor. Acestea reprezintă zone moi de la nivelul capului, care nu sunt încă acoperite de os. Însă, acestea vor dispărea, ca urmare a suturii (unirii) oaselor craniului care se află în imediata vecinătate. 

Sfaturi de urmat în săptămâna 40 de sarcină

Monitorizarea sarcinii

Sfaturi de urmat în săptămâna 40 de sarcină

Probabil te întrebi ce faci dacă sarcina depășește 40 de săptămâni. În astfel de situații, cele mai multe opțiuni terapeutice le primești de la medicul curant. Acesta îți va sugera metodele optime și sigure atât pentru tine, cât și pentru copil. 

Dacă sarcina depășește 40 de săptămâni, cea mai utilizată metodă este inducerea travaliului medicamentos. Această recomandare are loc dacă până la sfârșitul săptămânii 41 nașterea nu a avut loc. 

Dacă vrei să afli mai multe despre ce anume declanșează nașterea, citește articolul Stimulii care declanseaza nasterea.

Respectă un program

Ultimele zile ale sarcinii pot fi destul de dificil de gestionat. Ideea de a nu ști exact când o să aibă loc nașterea poate reprezenta un stres pentru unele mămici. De aceea, este util a face un program lejer pentru fiecare zi. Astfel, vei ști ce ai de făcut și nu te vei gândi în mod repetat numai la naștere. Exemple de activități pe care le poți include sunt: lectura, plimbarea, vizionarea unui film.

Terapii pentru ameliorarea durerii

Durerea dată de contracțiile din timpul travaliului poate fi ameliorată. Medicul îți poate sugera unele variante medicamentoase. Însă, dacă dorești să ai și alte opțiuni, poți încerca diferite tehnici de masaj, respirație sau chiar hidroterapia. 

Hidroterapia presupune să stai într-o baie caldă pe parcursul contracțiilor, dar când simți că bebelușul începe să împingă să ieși din cadă. În situația în care te afli într-o unitate medicală, iar îmbăierea nu este o opțiune, același efect îl poate avea și aplicarea unor comprese calde la nivelul zonei lombare sau pelvine.

Testele de screening și vaccinarea

Este foarte important să cunoști care sunt testele screening care se efectuează la naștere. Acestea sunt utile pentru a determina dacă bebelușul prezintă unele afecțiuni ce nu au fost diagnosticate în timpul sarcinii. 

De asemenea, este important a ști care sunt vaccinurile care se efectuează la copil la naștere, dar și ulterior. Astfel, vei ști când să te prezinți cu bebelușul la medicul pediatru sau la medicul de familie. Pentru ca bebelușul să poate beneficia de testele de screening și de vaccinuri este necesar ca părinții să își dea consimțământul. 

Recuperarea post-partum

Organismul necesită a se reface după o naștere. Are nevoie de odihnă, de alimente nutritive, dar și de mișcare moderată. Este util a consulta un antrenor sportiv pentru a te îndruma cu privire la exercițiile potrivite pentru tine. Nu doar că sportul și o alimentație sănătoasă te ajută să îți recâștigi energia, dar au un rol important și în pierderea kilogramelor pe care le-ai acumulat în timpul sarcinii. 

Alege să vorbești cu un medic nutriționist pentru o dietă sănătoasă și echilibrată. De asemenea, este important să știi ce alimente sunt permise în timpul alăptatului, iar medicul nutriționist te poate ajuta să îți faci un regim alimentar optim. 

Află mai multe informații despre ce presupune alăptatul din articolul Alaptarea - beneficii, durata, complicatii.

Săptămâna 40 de sarcină este pentru multe femei ultima săptămână de sarcină. Nașterea este foarte aproape, iar mămicile își vor vedea pentru prima oară bebelușul. Chiar dacă nașterea naturală poate fi dureroasă, există nenumărate tehnici pentru ameliorarea durerii, iar la finalul zilei, cu siguranță vei fi cea mai fericită mămică.



Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Laura Mustață
Medic primar obstetrică-ginecologie

Dr. Laura Mustață

Data publicării: 07-04-2023
Data modificării: 09-05-2023