i.php?p=4. 10 subiecte de discutat la pr

10 subiecte de discutat la primul control prenatal

Primul control prenatal poate fi foarte util dacă viitoarea mămică și-l pregătește puțin dinainte. Astfel, niște timp de gândire pentru a oferi răspunsuri la întrebările de mai jos și o discuție cu mama ta, despre sarcinile pe care le-a avut (acestea au decurs normal sau au fost cu complicații? Dacă au fost, ce fel de complicații?), se vor dovedi a fi foarte folositoare. Roagă-l de asemenea pe partenerul tău să obțină aceleași informații și de la mama lui.

  • Care este istoricul tău medical? Tu sau partenerul aveți boli care pot fi moștenite în familie? Ai fost operată (și implicit anesteziată) vreodată sau ai fost internată în spital? Ești alergică la vreun medicament?
  • Suferi de vreo boală? Iei medicamente și ai luat de când ești însărcinată pentru vreo boală cronică, cum ar fi hipertensiunea?
  • Dacă aceasta nu este prima ta sarcină, cât timp a trecut de la precedenta? A fost o sarcină normală sau au apărut complicații? Ar trebui să îi menționezi medicului și despre întreruperile de sarcină sau avorturile spontane.
  • Faci regulat exerciții fizice? Cât de sănătoasă este alimentația ta? Fumezi? Cât de mult și cât de des bei alcool? Folosești droguri recreaționale?
  • Care este originea ta etnică? Deoarece unele boli sunt mai frecvente în anumite grupuri etnice, medicul ar putea să dorească să știe care este originea ta, dar și a partenerului.
  • Ce profesie ai? Aceasta vă expune la vreun risc, pe tine sau pe bebelușul din burtică? Lucrezi cu substanțe chimice sau cu raze X? Lucrezi într-un mediu cald sau rece? Călătorești mult? Ai un program de lucru neregulat?
  • Ai o locuință permanentă, stabilă? Este curată și sigură?
  • Când ai avut ultimul ciclu menstrual? Termenul nașterii este calculat în funcție de această dată. În general, cât de regulat este și care este durata acestuia?
  • Foloseai vreun mijloc de contracepție atunci când ai descoperit că ești însărcinată? Dacă ai sterilet, spune-i medicului pentru că acesta poate produce complicații. Dacă luai anticoncepționale când ai rămas însărcinată nu ar trebui să dăuneze sarcinii, dar este cel mai bine să specifici și acest lucru.
  • Ai probleme psihice sau ai probleme în relația cu partenerul? Riscul de depresie, prt si post natală este mai mare în această perioadă.

Pe lângă această discuție, primul control prenatal cuprinde un examen cardiovascular și pulmonar, o examinare a sânilor, un examen ginecologic complet, precum și o testare Papanicolau. De asemenea, o ecografie va fi făcută pentru a confirma sarcina. Medicul ginecolog va dispune efectuarea unor analize și teste complementare, cum ar fi analize de sânge și teste de urină care sa depisteze, dacă este cazul, rubeola, toxoplasmoza, sifilisul, HIV etc.




Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Corina Gică
Medic primar obstetrică-ginecologie

Dr. Corina Gică

Data publicării: 06-07-2020
Data modificării: 09-05-2023