i.php?p=header_articol.jpg

O sarcină pierdută nu este doar un număr într-o statistică. Este o poveste.

Pierderea unei sarcini afectează 10-20% dintre femeile care știu că sunt însărcinate, arată statisticile internaționale, iar procentul crește la 45% la femeile cu vârsta peste 40 de ani.* 

Potrivit unui sondaj efectuat recent de clinica Nativia, mai mult de jumătate dintre respondentele care au suferit un avort spontan spun că aveau o sarcină aparent fără probleme. 17% dintre acestea au trecut prin această traumă în trimestrul II și III de sarcină. Mai mult de jumătate dintre respondente spun că aveau o sarcină aparent fără probleme. ** 

Dezamăgire, neputință, frustrare, vină, frică, durere, urmate de perioade lungi de depresie – acestea sunt sentimentele pe care femeile care au pierdut o sarcină le-au simțit. Multe dintre ele nu reușesc să vorbească despre trauma pierderii unui copil nici după câteva luni bune. 

Mai exact, 25% dintre respondentele la sondajul nostru au precizat că s-au simițit neajutorate, că nu au un ajutor real din partea nimănui pentru a trece de această pierdere, în timp ce 29% au precizat că partenerul de viață le-a ajutat cel mai mult. 30% s-au refugiat în muncă pentru a uita. Doar 15% au discutat mai mult cu medicul sau cu un psihoterapeut, încercând să depășească această traumă. O femeie din 5 a precizat că nu și-a pierdut speranța și a încercat din nou la puțin timp de la pierderea suferită. 

Este unul dintre motivele pentru care clinica Nativia derulează o campanie de susținere și totodată de conștientizare în lunile noiembrie și decembrie, dorindu-ne astfel să le arătăm tuturor celor care trec printr-o astfel de traumă că emoțiile lor sunt normale, că este important să fie adresată această pierdere (atât din punct de vedere medical, cât și psihologic), iar mama ajutată să se gestioneze în urma unei pierderi atât de dureroase. 

Pornind de la aceste premise, lansăm inițiativa ”O sarcină pierdută nu este doar un număr într-o statistică. Este o poveste!”.

Ne dorim să strângem cât mai multe femei puternice în această campanie și împreună să le sprijinim pe acelea care trec prin clipe grele, să le spunem că #Nusuntsingure și că suntem #AlaturiDeFiecareFemeie.

Pe pagina noastră de Facebook vei găsi multe materiale informative, mesaje și povești de la femei care au trecut prin această traumă și au luptat să o depășească.

Pierderea unei sarcini este un subiect tabu pentru majoritatea femeilor și nu ar trebui să fie așa. Din contra. Este momentul care impactează cel mai mult psihicul femeii cu implicatii profunde asupra intregii familii. Vedem multe femei care trec prin această experiență traumatică si vrem sa le transmitem că nu sunt singure, nu trebuie să se simtă singure. Suntem #AlaturiDeFiecareMamă fie că aceasta a reușit să ducă o sarcină la termen sau nu, a spus dr. Radu Botezatu.

Și tu poti să te implici!  

Dacă ai trecut printr-o astfel de experiență și dorești să ne împărtășești povestea ta, te rugăm să ne lași un mesaj. Acesta va ajunge la cititoare. Ne dorim să construim cel mai mare Perete virtual cu mesaje, așa că îl așteptăm și pe al tău.

Dacă știi femei care au trecut prin astfel de experiențe recent și au nevoie de o consultație de specialitate, dă-ne de veste. Pentru că în perioada 20 noiembrie - 20 decembrie, oferim 30 de consultații gratuite pentru 30 de femei care au pierdut recent (în ultimele 3 luni) o sarcină și au nevoie de medici specialiști care să le îndrume și să le ajute.  Consultațiile se adresează exclusiv beneficiarilor femei, care nu sunt deja paciente ale clinicii Nativia. Pentru mai multe detalii, vă rugăm sunați la 021 230 79 73 sau accesați pagina de contact.

*National Coordinating Centre for Women's and Children's Health (UK) (December 2012). "Ectopic Pregnancy and Miscarriage: Diagnosis and Initial Management in Early Pregnancy of Ectopic Pregnancy and Miscarriage" 

*The Johns Hopkins Manual of Gynecology and Obstetrics, 2012

**Sondajul efectuat de Clinica Nativia a fost realizat online, în perioada 15 august-31 octombrie, pe un eșantion de 453 de femei, din mediul urban și rural, cu venituri peste medie (60%) și medii (30%), majoritar cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani (60%).  



Articol scris de: Nativia

Data publicării: 18-11-2020
Data modificării: 09-05-2023