i.php?p=16. Morfologia de trimestrul II_

Morfologia de trimestrul II

Perioada sarcinii este divizată în trei trimestre, fiecare cu specificul său. În cele ce urmează veți descoperi informații despre ecografia morfologică fetală de trimestru doi. Aceasta este considerată și cea mai importantă examinare ecografică  din timpul sarcinii, așa că este bine să fii informată despre ce urmează să afli la consult.

Al doilea trimestru de sarcină începe din săptămâna 13 și se încheie o dată cu săptămâna 27. În acest interval burtica ta este din ce în ce mai vizibilă și vei experimenta senzații noi date de mișcările bebelușului, dar și de schimbările corpului tău, care pot declanșa uneori și disconfort. Pe lângă aceste schimbări, este important să ții legătura cu medicul tău, iar pentru a afla informații despre evoluția sarcinii, medicul îți va recomanda între săptămânile 19-22, screeningul de trimestru doi. Această investigație se realizează doar între aceste săptămâni, deoarece fătul este destul de dezvoltat pentru o evaluare precisă a corpului și evoluției sale, dar nu suficient de mare pentru a împiedica vizualizarea optimă a tuturor structurilor.

Evaluarea ecografică morfologică din trimestrul doi presupune verificarea structurilor fetale și anatomiei acestuia. Cele mai importante detalii pe care le vei afla la consultul ecografic de trimestru doi sunt legate de sănătatea și de evoluția bebelușului din burtică: anomalii sau malformații fetale ori afecțiuni genetice. Medicul îți va spune dacă fătul are o dezvoltare corectă din punct de vedere medical, dar și care este poziția placentei în uter. În cadrul morfologiei de trimestru doi bebe va fi analizat în detaliu, fiindu-i evaluate toate organele. I se vor verifica forma și structura capului, creierul, fața, integritatea coloanei vertebrale, inima și camerele acesteia, peretele abdominal, stomacul, rinichii, mâinile și picioarele. Se continuă apoi cu analizarea placentei pentru a-i identifica poziția, dar și cu investigarea cordonului ombilical și a lungimii colului uterin. De asemenea, se evaluează curgerea sângelui prin arterele uterine, vasele care aduc sânge de la mama către placentă.

Totodată, în timpul ecografiei morfologie de trimestru doi, medicul va măsura diferite părți ale corpului bebelușului pentru a evalua creșterea și dezvoltarea acestuia în concordanță cu data probabilă a nașterii. Acești parametri sunt: circumferința craniană, circumferința abdominală și lungimea femurului. De asemenea, medicul te va informa dacă exista posibilitatea anumitor defecte la naștere și dacă este nevoie să faci investigații suplimentare (ADN fetal din sângele matern, amniocenteză, RMN fetal etc.). Sigur, în cadrul morfologiei de trimestru doi medicul îți va spune sau reconfirma și sexul bebelușului, iar tu vei avea posibilitatea să-l vezi pe ecran mișcându-se în burtică în timp real. Aparatura de ultimă generație din cadrul cabinetului permite reconstrucția 3D și 4D (în timp real) a structurilor fetale, inclusiv a feței și poți vedea cu această ocazie primele trăsături ale bebelușului tău. Oasele fătului vor avea culoarea albă pe ecografie, țesutul moale va fi gri, iar lichidul amniotic, din jurul fătului, va fi negru. Multe spitale și clinici oferă poze printate sau un CD cu imagini din timpul ecografiei, dar cere informații despre acest aspect atunci când îți faci programarea. Pentru o ecografie morfologică de trimestrul II în cadrul clinicii Nativia te poți programa online chiar aici, iar prețurile pot fi vizualizate aici.Articol scris de: Nativia

Data publicării: 07-07-2020
Data modificării: 09-05-2023