Fibrom uterin

Totul despre Fibromul uterin : Cauze, factori de risc, simptome si tratament corect


Ce este fibromul uterin?

Fibromul uterin este o tumoră benignă a miometrului, care se malignizează extrem de rar. Acesta apare la aproximativ 70-80% dintre femei, cel mai frecvent între 35 și 50 de ani. Fibromul uterin se dezvoltă în perioada fertilă a unei femei (între 16 și 50 de ani). Acesta tinde să se micșoreze atunci când nivelurile de hormoni sunt scăzute, cum ar fi după menopauză.

Care sunt cauzele apariției fibromului uterin?

Până în prezent nu este cunoscută cauza concretă a apariției fibromului uterin. Cele mai multe studii consideră că dezechilibrul hormonal este cauza principală, la care se asociază sau nu componenta genetică.

Care sunt factorii de risc?

Factorii care pot avea un impact asupra dezvoltării fibromului sunt:

  • rasă –mai frecvent întalnit la femeile afroamericane;
  • predispoziție familială;
  • prima menstruație la vârstă mai mică de 10 ani;
  • sarcina - se consideră că una sau mai multe sarcini care depășesc 20 de săptămâni de gestație) scade riscul de formare a fibromului;
  • obezitate;
  • stil de viață (alimentație, alcool, fumat);
  • hipertensiunea arterială.

Care sunt simptomele?

De cele mai multe ori, femeile nu prezintă simptome, fibroamele fiind descoperite la un control de rutină/ecografie pelvină de rutină. Simptomele apar în funcție de localizarea, dimensiunea, numărul de fibroame și de compresiunea organelor din vecinătate. 

Cele mai frecvente semne și simptome ale fibromului uterin includ:

  • sângerare vaginală anormală/menstruații abundente;
  • senzație de presiune pelvină;
  • senzație de balonare, constipație, ocluzie intestinală;
  • durere pelvină;
  • afectarea fertilității;
  • senzația de a merge des la toaletă;
  • dureri renale-lombare.
Simptome fibrom uterin

Ce tipuri de fibrom uterin există?

În funcție de localizarea fibromului se disting următoarele tipuri:

  • intramural - se dezvoltă în grosimea miometrului (mușchiul uterin);
  • submucos – se dezvoltă spre cavitatea uterină, la nivelul căreia proemină;
  • subseros – se dezvoltă spre suprafața externă a uterului;
  • cervical – cu dezvoltare la nivelul colului uterin.

Care sunt efectele unui fibrom uterin asupra unei sarcini?

Afectarea sarcinii apare în funcție de localizarea, dimensiunea sau numărul de fibroame. Fibromul uterin poate crește riscul de avort spontan. De asemenea, prezența fibroamelor au fost asociate cu complicații ale sarcinii (de exemplu, anomalii de inserție placentară, restricție de creștere a fătului, malprezentare a fătului și nastere prematură). În ceea ce privește fertilizarea în vitro, aceasta poate eșua din cauza prezenței unui fibrom uterin.

Fibroamele pot suferi degenescență sau torsiune în timpul sarcinii și în perioada postpartum, ambele asociindu-se cu dureri semnificative.


Care sunt efectele unui fibrom uterin asupra fertilității?

Majoritatea femeilor cu fibroame uterine pot rămâne însarcinate fără probleme. Afectarea posibilității de a concepe depinde  de localizarea fibromului uterin. Fibroamele care distorsionează cavitatea uterină sau obstruează ostiumurile tubare au un impact mai mare asupra fertilității.


Ce complicații pot apărea în cazul unui fibrom?

Datorită pierderilor de sânge importante cauzate de prezența fibroamelor poate apărea scăderea globulelor roșii (anemie), uneori fiind necesară transfuzie de sânge. De asemenea, pot apărea complicații prin compresiunea organelor din vecinătate: ocluzie intestinală, dificultăți de evacuare a vezicii urinare până la obstrucție urinară completă, hidronefroză prin obstrucție de ureter.

Afectarea fertilității este o altă complicație cu care se pot confrunta femeile care sunt diagnosticate cu fibrom uterin.


Cum se stabilește diagnosticul?

De cele mai multe ori, diagnosticul se stabilește în urma examenului clinic ginecologic și a ecografiei transvaginale. Examinarea ecografică are posibilitatea de a evalua localizarea și dimensiunea fibroamelor dar să identifice și gradul de afectare al cavității uterine. Atunci când ecografia este incertă, alte investigații imagistice care pot fi folosite sunt reprezentate de rezonanță magnetică nucleară sau computer tomograf.

Histeroscopia este atât o metodă de diagnostic cât și una terapeutică pentru fibroamele submucoase.

În completare se recomandă analize de laborator precum hemoleucogramă sau test de sarcină atunci când fibromul uterin se manifestă prin sângerări vaginale. De asemenea, este necesară excluderea unui cancer uterin prin biopsie endometrială dacă sunt asociați factori de risc.

Cauze fibrom uterin

Ce metode de tratament există?

Tratamentul se stabilește în funcție de anumiți factori precum: localizarea și dimensiunea fibromului, severitatea simptomatologiei, vârsta pacientei sau intenția pacientei de a avea o sarcină.

Ca și metode de tratament menționăm:

  • conduita expectativă - monitorizare a evoluției fibromului uterin atunci când pacienta nu prezintă simptomatologie ce ii pune viața în pericol sau îi afectează calitatea vieții;
  • tratament medicamentos cu rol de a ameliora simptomatologia și, uneori, reduce dimensiunea fibroamelor sau oprește creșterea lor (contraceptive combinate, agoniștii de gonadotropin releasing hormone, progestative, dispozitive intrauterine cu eliberare de levonorgestrel, antagoniști de gonadotropin releasing hormone, agenți antifibrinolitici, antiinflamatoare nesteroidiene);
  • tratamentul chirurgical se recomandă atunci când prezența fibroamelor uterine sunt cauza avortului recurent, afectează fertilitatea sau simptomatologia nu poate fi controlată medicamentos și pune în pericol viața pacientei sau afectează calitatea vieții. Acesta constă în: histerectomia clasică sau laparoscopică, miomectomie clasică, laparoscopică sau hisperosopică, ablație endometrială histeroscopică, mioliză, embolizare artera uterină.
  • tratamentul naturist are doar rol adiacent-nu exista dovezi științifice care să susțină această metodă de tratatament (ceaiuri de plante- cretișoara, traista-ciobanului, coada-racului, urzică, suplimente alimentare pe bază de fier, magneziu zinc, calciu, vitamina B, vitamina A sau o alimentație bazată pe fructe și legume, consumul de cereale integrale, oleaginoase, proteine vegetale).

Cum se poate preveni apariția fibromului uterin?

Până în prezent nu există suficiente dovezi științifice despre prevenirea fibroamelor uterine. Însă, un stil de viață sănătos, menținerea unei greutăți normale și consultul de specialitate periodic ar putea fi benefic.

Nu ezita să te programezi pe tine sau pe cineva drag, la un consult de specialitate, accesând acest link.



Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Ruxandra Cigăran
Medic primar obstetrică-ginecologie

Dr. Ruxandra Cigăran

Data publicării: 16-04-2021
Data modificării: 09-05-2023