i.php?p=Oana-Stoianovici_header.jpg

Cine sunt eu ca femeie, dincolo de clișee? Interviu cu Oana Stoianovici, coach și lider transformațional

Ne dorim să fim văzute, apreciate, aplaudate și să avem tot ce n-am primit în copilărie emoțional de la părinții noștri pentru că nici ei la rândul lor nu au primit. Suntem femeie de carieră, antreprenoare, dăm copiii la școli bune și vrem ca bărbații de lângă noi să fie fericiți, dar de cele mai multe ori uităm să ne facem loc nouă însăne în viața noastră. Nu știm cum să facem trecerea dintre etapele vieții și nu ne oprim să respirăm, să ne conectăm cu interiorul nostru, cu feminitatea și să ne asumăm puterea și măreția. 

Astăzi vorbim despre feminitate cu Oana Stoianovici, coach și lider transformațional, autoarea programului The Feminine, care a lucrat cu peste 20 000 de femei și le-a ajutat în drumul lor de autocunoaștere și vindecare.

Cine ești tu, Oana Stoianovici, și în ce moment al vieții ai ales să lucrezi cu femeile?

Oana Stoianovici: Sunt o femeie în căutare permanentă de răspunsuri și experiențe care o pot împlini sufletește și spiritual. Acesta este și locul din care am pornit în procesul de definire a feminității. Îmi doream să pot răspunde asumat la întrebările: Cine sunt eu, ca femeie? Ce este posibil să trăiesc în feminitate, dincolo de clișee?

Cu câte femei ai lucrat până acum și care sunt cele mai frecvente trei obstacole pe care le au de trecut? 

Oana Stoianovici: În toate evenimentele pe care le-am susținut, fie ele gratuite sau programe și workshop-uri, am lucrat cu peste 20.000 de femei. Cred că principalele trei obstacole sunt: 

  1. cum să aibă grijă de alții fără să uite de ele 
  2. cum să învețe să fie autonome emoțional și să nu se definească printr-un bărbat 
  3. cum să jongleze cu tot ce își doresc, fără să își piardă strălucirea.

Ce duce la erodarea stimei de sine și cum putem să ne recâștigăm încrederea în noi? 

Oana Stoianovici: Stima de sine se diminuează atunci când renunțăm la noi din frică, atașament, comoditate sau din lipsă de viziune. Și o putem recupera în clipa în care învățăm să ne ascultăm vocea interioară și să respectăm ce simțim.

Ce cred femeile despre ele, în general, mai ales când trec anumite praguri? Când devin mame sau când intră la menopauză? Au o percepție reală despre ele însăle?

Oana Stoianovici: Aceste etape sunt foarte importante în viața unei femei. Însă pe cât sunt ele de definitorii, pe atât pot fi de provocatoare. Pragurile de acest fel sunt, de cele mai multe ori, corelate cu schimbări hormonale și cer multă grijă de sine și un exercițiu permanent de introspecție. Sunt etape în care renaștem și este important să fim pregătite să renunțăm la identitatea noastră, de până atunci. De regulă, experimentăm o stare negativă, de depresie, care este corelată cu o formă de moarte simbolică. Dacă nu înțelegem corect această tranziție și nu reușim să ne conectăm cu lecția pe care ea ne-o oferă sau cu noua energie care se cere creată, putem rămâne blocate și lipsite putere, vitalitate și entuziasm. 

Ce se schimbă în percepția unei femei despre ea însăși atunci când naște pentru prima oară? 

Oana Stoianovici: Prima naștere este o tranziție foarte importantă. La nivel de percepție, totul se poate schimba. Grija față de copil, noutatea procesului și tranformările prin care trece corpul nostru, plus stilul de viață pot fi percepute că o provocare. La nivel instinctual, atunci când naște, o femeie capătă putere. Iar în plan emoțional, este un proces prin care trebuie să își înțeleagă și să își integreze această putere.

Avem paciente cu cancer la sân sau cancer la ovare sau la uter, care pentru a-și păstra viața fac chimioterapei, radioterapie și renunță la unul dintre organele afectate. Cum pot ele să revină înapoi la corpul lor și să și-l iubească așa cum a ajuns să fie? Cum pot ele să se simtă din nou femei? Ce pot face în relația de cuplu, care deseori se destramă din cauza percepției femeilor despre ele însăle după mastectomie sau după extirparea uterului? 

Oana Stoianovici: Cred că este important să înțelegem că suntem Spirit în materie și că în plan fizic, corpul este un canal pentru Spiritul nostru. Când suferim de o afecțiune care ne atinge în plan fizic, sigur că suntem afectate. Cheia stă, însă, în capacitatea de nu ne identifica în totalitate cu corpul nostru. În plan subtil, există corespondențe între organele fizice și cele energetice. Practicile de feminitate ne ajută să hrănim corpurile fizic și energetic, chiar dacă anumite organe, cum ar fi sânul sau ovarele, sunt concret afectate. Asta înseamnă că nu pierdem și funcția lor la nivelul corpului subtil. Dacă învățăm să avem grijă de noi și de feminitatea noastră și ne iubim autentic, indferent de cum arată corpul nostru fizic, vom observa o îmbunătățire nu doar a stării emoționale, ci și a sănătății per ansamblu. Să ne iubim și să ne îngrijim este esențial pentru sănătatea noastră, fizică și emoțională.

Cum fac femeile cu care lucrezi trecerea către menopauză? Cum integrează feminitatea în această etapă și cum își acceptă și ele corpul așa cum a ajuns să fie de-a lungul anilor. Ce câștigă și ce pierd femeile la menopauză? 

Oana Stoianovici: Femeile inițiate în tainele și în practicile străvechi de feminitate învață să traverseze etapa menopauzei conștient, ca pe un ritual de trecere. Este o transformare care se produce în plan emoțional și spiritual, nu doar fizic. Atenția se mută de la nevoia de a ne proiecta prin calități și aspecte fizice, la puterea de a ne defini prin valori feminine, spirituale. Nu cum arăt, ci ce ofer devine tema principală a unei femei, după menopauză. Odată ce învățăm să trecem dincolo de atașamentul pentru imagine, etapa menopauzei poate deveni foarte puternică și revelatoare din punct de vedere spiritual.

Ritual de trecere în feminitatea matură

În calitate de facilitator, Oana Stoianovici a documentat și experimentat procese de vindecare emoțională, pe care le‐a articulat în workshop-uri originale, care sprijină orice femeie, indiferent de vârstă, să își depășească condiționările trecutului și să își împlinească creativ intențiile și aspirațiile. Ea are o experiență de peste 15 ani în coaching transformațional și procese de vindecare.

Începând cu data de 3 octombrie, i te poți alătura în workshopul “Ritual de trecere în feminitatea matură”, un program experiențial și puternic transformațional, dedicat oricărei femei care simte să exploreze un nou nivel de a fi și de a trăi, conectat cu misterul feminității și cu valențele sacre ale principiului feminin.



Articol scris de: Nativia

Data publicării: 28-09-2020
Data modificării: 09-05-2023