Ce este endometrioza

Totul despre Endometrioza : Cum apare, simptome specifice, cum o tratezi, complicatii


Ce este endometrioza?

Endometrioza este o afecțiune comună a femeilor tinere și este cea mai frecventă cauză a durerii pelvine cronice la femeie. De asemenea, este una dintre principalele cauze de infertilitate feminină. Aceasta se întâlnește frecvent între 25 și 35 ani.

Endometrioza reprezintă prezența în afara uterului de țesut care căptușește uterul pe interior (denumit endometru) și care sângerează la fiecare menstruație.


Care sunt cauzele apariției endometriozei?

Până în prezent, nu se cunoaște cauza exactă a endometriozei. Aceasta este considerată o afecțiune multifactorială.

De-a lungul timpului, au fost emise mai multe teorii, dar niciuna nu explică pe deplin de ce apare endometrioza. Acestea sunt reprezentate de:

 • menstruația retrogradă: depozitarea țesutului endometrial în afara uterului, în timpul menstruației;
 • deficiență a sistemului imun;
 • tulburări hormonale;
 • metaplazia celomică, adică transformarea celulelor mezoteliale de la nivelul peritoneului, ovarului sau seroasei uterine în celule endometriale sub control hormonal sau imun;
 • transportul celulelor endometriale (celulele din interiorul uterului) pe cale hematogenă;
 • celulele embrionare - celulele aflate în primele etape de dezvoltare –influențate de stimuli hormonali, sunt transformate în implanturi celulare asemănătoare endometrului; 
 • implantarea celulelor endometriale după o intervenție chirurgicală (histerectomie sau cezariană), la nivelul incizie chirurgicale.

Care sunt factorii de risc?

Factorii ce pot influența apariția endometriozei sunt:

 • predispoziție genetică;
 • factori de mediu;
 • tulburări hormonale-nivel crescut de estrogen;
 • anomalii/malformații ale organelor genitale feminine;
 • cicluri menstruale scurte (mai puțin de 27 de zile) și perioadele menstruale cu durată mai mare de 7 zile;
 • prima menstruație la vârstă fragedă;
 • instalarea menopauzei la o vârstă mai înaintată;
 • prima sarcină după 35 ani.
Cauzele endometriozei

Care sunt simptomele? 

Cele mai frecvente simptome care apar la femeile cu endometrioză sunt: durerea pelvină, asociată de cele mai multe ori cu perioadele menstruale, durere la contactul sexual. 

Mai pot apărea și alte simtome în funcție de întinderea bolii precum: durere la defecație sau la urinare, constipație/diaree, tulburări ale ciclului menstrual: menstre abundente, sângerări premenstruale (spotting) sau infertilitate.


Cum se stabilește diagnosticul?

Diagnosticul endometriozei poate fi greu de stabilit și este deseori întârziat deoarece boala are simptome similare cu alte afecțiuni (boala inflamatorie pelvină, aderente postoperatorii, chist ovarian hemoragic, chist luteinic rupt, sarcină ectopică, boli inflamatorii digestive). 

Laparoscopia este cel mai des folosită pentru stabilirea diagnosticului de certitudine. În timpul intervenției este necesar să se descrie localizarea leziunilor endometriozice, aspectul macroscopic și dimensiunea acestora și se pot exciza leziunile suspecte și, astfel, se confirmă diagnosticul din punct de vedere histopatologic.

Alte investigații care pot fi folosite sunt:

 • ecografia transvaginală/transrectală;
 • examen RMN pelvis cu protocol de endometrioză;
 • colonoscopie virtuală (Hidro-colono-CT);
 • cistoscopie-urografia.

Ce posibilități de tratament există?

Până în prezent nu există tratament definitiv al bolii. În general, tratamentul urmărește să amelioreze simptomele, astfel încât boala să nu afecteze viața de zi cu zi a femeii. Scopul tratamentului constă în: ameliorarea durerii, încetinirea evoluției bolii, îmbunătățirea fertilității. Alegerea tratamentului se face în funcție de vârsta pacientei, dorința de a avea o sarcină și severitatea simptomatologiei, în special cea dureroasă.

Tratamentul este medicamentos sau chirurgical. 

Tratament medicamentos

Tratamentul medicamentos constă în:

 • tratament hormonal;
 • administrarea antiinflamatoarelor; 
 • tratamentul infertilității asociat endometriozei.

Tratament chirurgical

Iar tratamentul chirurgical constă în intervenție chirurgicală conservatoare, de cele mai multe ori se optează pentru laparoscopie, cu îndepărtarea leziunilor endometriozice, excizia endometrioamelor (chisturi ovariene endometriozice) sau rezolvarea aderențelor pelviabdominale cu refacerea anatomiei pelvine normale sau intervenția chirurgicală radicală: histerectomia totală cu anexectomie bilaterală și excizia leziunilor endometriozice.

De menționat că în urma tratamentului conservator se întâlnesc frecvent recurențe ale leziunilor endometriozice. 

Simptomele endometriozei

Ce complicații pot apărea?

Principala complicație a endometriozei este dificultatea de a rămâne însărcinată.

Medicii adeseori sfătuiesc femeile cu endometrioză să nu amâne conceperea copilului, deoarece afecțiunea se poate agrava în timp. 

Alte complicații care pot apărea sunt: afectarea vezicii urinare, a intestinelor sau aderențe abdominale extensive.


Cum se poate preveni apariția endometriozei?

Sunt recomandate controalele periodice anuale odată cu apariția simptomelor menționate mai sus. Depistarea timpurie a bolii te poate scăpa de dureri, disconfort, depresie sau infertilitate. 

Nu ezita să te programezi pe tine sau pe cineva drag, la un consult de specialitate, accesând acest link.Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Ruxandra Cigăran
Medic primar obstetrică-ginecologie

Dr. Ruxandra Cigăran

Data publicării: 16-04-2021
Data modificării: 09-05-2023